Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  30.03.2015 10:43:39

Výhled pro 2Q15 - pozor na očekávání v duchu modelu “plánované ekonomiky”

 

Saxo Bank, která se specializuje na on-line multi asset trading a investice, zveřejnila výhled na druhé čtvrtletí. Varuje v něm investory před blížícím se koncem současného cyklu tzv. ”prodlužování a předstírání”, neboť model plánované ekonomiky, který platil po dobu minulých osmi let, se blíží ke svému konci.

  

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank, vidí vývoj globální ekonomiky ve druhém čtvrtletí bez růžových brýlí. Je přesvědčen, že současné období ve stylu “prodloužit a předstírat” se blíží ke svému konci. Až příliš dlouho zákonodárci a centrální banky kupovali čas a deformovali trhy nulovými sazbami a kvantitativním uvolňováním. Výsledkem je, že na jedné straně donutili investory podstupovat vyšší rizika, protože se snížil rozsah investičních alternativ, a na druhé straně umožnili společnostem výrazně zvýšit cenu jejich akcií tím, že prováděly rozsáhlé zpětné odkupy, často za peníze získané velmi nízko úročenými půjčkami. Počínaje druhým čtvrtletím tak očekávejte vyšší riziko pohybu cen aktiv a nulové, či dokonce záporné výnosy.

  

Předvídaje konec dosavadního postupu, Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank, říká: „Situace na globálních trzích se spíše než volnému tržnímu prostředí podobá politické a ekonomické situaci v Sovětském Svazu v roce 1989. Neschopnost dostat všechny „vytištěné“ peníze do reálné ekonomiky zůstává základním problémem a řešením ekonomického dilematu. Skutečnost, že ECB v roce 2014 aplikovala záporné úrokové sazby, se může stát katalyzátorem změn. Zvláště tehdy, když v současné době se více než 35 % všech Evropských vládních dluhopisů obchoduje s negativním výnosem.

  

Jestliže jste podnikatel, je obtížné zajistit růst tržeb, když se toho vaši zákazníci nehodlají účastnit. Závěr by měl být, že ekonomický systém, který nealokuje efektivně kapitál, a který protěžuje 1 % subjektů vůči zbylým 99 %, se nakonec musí dostat zpět do bodu, kdy očekávaný výnos veškerých investic bude nula.”

  

V tomto kontextu, zveřejňuje Saxo Bank očekávané dění na trzích a klíčové myšlenky pro obchodování v nadcházejícím čtvrtletí.

 

 

  

 

 

„Pád ceny ropy v posledních šesti měsících ochromil globální ekonomiku a způsobil pokles hlavních ukazatelů, které se od ropy odvozují, o téměř 50 %,“ říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank. Toto prostředí vytváří ve druhém čtvrtletí na trhu příležitosti z pohledu contanga (rozdíl mezi aktuální cenou navýšenou o náklady uskladnění a předpokládanou cenou ropy v budoucnu), tedy situaci postavenou na očekávání, že v budoucnosti budou ceny stoupat, a to zejména na US trhu. Ve druhém čtvrtletí se pozornost bude soustředit hlavně na opětovné dosažení odpovídající rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

  

Ohledně ceny zlata Saxo Bank neočekává žádné výrazné pozitivní podněty, přičemž zlato bude pokračovat ve své závislosti na dolaru, vývoji výnosů US dluhopisů a načasování prvního růstu US sazby.

  

Obchod 1: Býčí pozice v drahých kovech

 

Obchod 2: Prodej WTI

 

 

  

 

 

Nízké ceny energií, slabší euro a celkově méně slabý hospodářský výsledek vedly k revizi hospodářského výsledku eurozóny za 2015 na + 1,5 %. „V USA očekávám růst kolem 3 %, pro Čínu jsem zdrženlivější, než je tržní konsensus, a očekávám růst o 6,7 %,“ říká Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank.

  

„Ve druhém čtvrtletí budeme svědky mnoha událostí, které mohou na trzích způsobit růst volatility. Řekové se mohou opět ocitnout v úzkých na konci června. V USA se FOMC připravuje na první zvýšení sazeb od roku 2004, s největší pravděpodobností k němu dojde v červnu nebo v září,“ dodává Koefoed.

 

 

 

Obchod 1: Držet dlouhou pozici na korporátní dluhopisy s vyšším výnosem z důvodu QE ECB

 

Obchod 2: Nákup dlouhodobých amerických státních dluhopisů z důvodu odkladu zvýšení sazeb FOMC

 

 

 
     
  • FX
  •  
  

John Hardy, FX stratég Saxo Bank, očekává ve druhém čtvrtletí v oblasti měn mírné korekce extrémně silného NZD a slabé SEK. Kromě toho se zdá, že rally USD bude dále pokračovat i ve 2. čtvrtletí, nicméně po neuvěřitelném růstu v uplynulých šesti měsících dynamika pravděpodobně výrazně poklesne. Vývoj JPY zůstává velkým otazníkem, jelikož měnový pár USDJPY zůstal ve stavu „technical limbo“ na konci prvního čtvrtletí, které je v Japonsku koncem finančního roku. GBP zřejmě zůstane pod tlakem v souvislosti s blížícími se květnovými volbami.

 

 

 

Obchod 1: Prodej NZD vůči AUS a USD

 

Obchod 2: Prodej GBPSEK

 

 

  

 

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank, očekává, že kapitál opět začne proudit do Evropy uprostřed zlepšeného ekonomického výhledu, nalákán nejvyšším růstem cen akcií v začátku roku od 1995, který dosahuje již 14 %. Jednou z kategorií aktiv, která již těží z aktuální trajektorie měnové politiky a ze zlepšené makroekonomické situace, jsou nemovitosti, jejichž cena v tomto roce vystoupala již o 20 %.

  

Vítr do plachet je příznačný příměr pro charakteristiku vývoje evropských akcií ve 2. čtvrtletí a v roce 2015 snadno může nastat déja vu vývoje amerických akcií roku v roce 2013, kdy vzrostly o 32 %. Evropské akcie by tak mohly ke svému impozantnímu startu ze začátku roku klidně přidat i dalších 15 %.

 

 

 

Obchod 1: Nákup akcií Airbus

 

Obchod 2: Dlouhá pozice na kolumbijské CP – nákup ETF Global X MSCI Colombia 20

 

 

 

Plné znění názorů a analýz expertů Saxo Bankvýhledu na 2. čtvrtletí roku 2015 najdete zde:

 

http://cz.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2015-q2

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688