BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.03.2015 12:42:14

Vojenská operace v Jemenu = ropa 5%; analýza USD/CAD, USD/JPY a EURA

Na finanční trh po delší době dorazily negativní zprávy, které zvýšily poptávku po „bezpečných přístavech“ jakými je zlato, švýcarský frank nebo japonský jen. Naopak rizikové komoditní měny jsou pod prodejním tlakem. Zlato posiluje již pátý den v řadě, což je nejdelší růstová seance od letošního ledna. Aktuálně se obchoduje nad hodnotou 1 200 USD za unci.

Saudská Arábie oznámila, že zahajuje se spojenci v Jemenu vojenskou operaci.  Ta zahrnuje i letecké údery proti rebelům z řad Húsíů, kteří chtějí v zemi převzít vládu. Účelem akce, která začala o půlnoci a stojí za ní koalice deseti států je ochránit legitimní jemenskou vládu. Saúdská Arábie operaci předem konzultovala se Spojenými státy. USA poskytují akci logistickou a zpravodajskou podporu. Přímo se však vojensky nezapojí. Jemenúterý požádal Radu bezpečnosti OSN o vojenskou pomoc.

Na vojenskou akci, jejíž součástí je Saudská Arábie, reaguje ropa silným posílením, a to až o 5 procent. Aktuálně se americká ropa WTI obchoduje nad hodnotou 50 USD za barel. Z dražší ropy přirozeně těží kanadský dolar (USD/CAD) i ruský rubl, který dnes otevřel 2 procenta v plusu.

Napětí v Jemenu nepomáhá akciovým trhům. Ty evropské dnes otevřely v červených číslech a německý DAX se obchoduje více než 1,5 procenta v mínusu. V červených číslech včera uzavřela i Amerika (mínus 1 až 1,5 procenta) a ráno si stejně špatně vedla Asie.

USA včera zklamaly, když zveřejnily horší výsledky jádrových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty očištěné o dopravní prostředky v únoru meziměsíčně klesly o 0,4 procenta, což naznačuje horší výhled složky investic v ukazateli HDP za první čtvrtletí letošního roku.

Britské maloobchodní prodeje v únoru meziměsíčně posílily o 0,7 procenta a meziročně vzrostly o 5,7 procenta, čímž překonaly očekávání trhu o 0,3 procenta na meziměsíční bázi a o 1 procento v meziročním srovnání.

Odpoledne nás čekají 4 projevy členů bankovní rady.  První v pořadí je projev pana Lockharta z FOMC v 14:00, v 14:30 pana Poloze z kanadské centrální banky (BoC), člena švýcarské bankovní rady v 18:00 a Marka Carneyho z Británie v 18:30.

USD/CAD se pomalu blíží k hodnotě předchozích minim. Reakce na tuto úroveň bude pro další vývoj zásadní.

Měnový index eura BOSSA EUR testuje silnou zónu rezistence ve formě Fibonacciho hladiny 23,60. Reakce na tuto hodnotu je velmi důležitá. Když ji měnový index eura nepřekoná, bude euro podle všeho pokračovat v poklesu. V opačném případě ho čeká korekce až k další Fibonacciho úrovni 38,20.

USD/JPY opustil trendový kanál. Klíčové bude dnešní uzavření na denní svíčce. Pokud USD/JPY zavře mimo kanál, lze očekávat další pokles.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688