Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  25.03.2015 13:43:56

Novinka: mincovna uvedla raritní sadu s knížetem Pribinou

 

Exkluzivní emisi zlatých a stříbrných ražeb s obrazem nitranského knížete Pribiny začala razit Pražská mincovna. Sada dvou exemplářů vznikla podle návrhů slovenského výtvarníka Miroslava Hrice. Emise je atraktivní i díky velmi nízkému nákladu.

 

 

 

Jen dvacet kolekcí z ryzího zlata! A z toho polovina v leštěném provedení proof. Podobná čísla platí i pro stříbrnou variantu ražeb připomínajících nitranského knížete Pribinu. V úpravách patina a standard mincovna vyrobí jen po dvaceti sadách, naopak nejpočetnější je skupina s leštěnými ražbami proof: i těch ale vznikne jen dvě stě.

 

Každá nese unikátní číslo

 

Nejen pro sběratele a milovníky umění je jistě zajímavá informace, že emise patří mezi číslované. Každá jednotlivá ražba je tedy unikátem s jedinečným pořadovým číslem umístěným na hraně. Ryzí kov, umělecky hodnotný návrh, číslování a velice nízký náklad jsou kritéria, která slibují vysokou pravděpodobnost budoucího zhodnocení.

 

 

 

 

 

Popis stran první ražby

   

Lícní strana prvního návrhu Miroslava Hrice přináší autorův umělecký profil knížete Pribiny. Do portrétu je zakomponován také dobový pětidílný šperk a letopočet Pribinova úmrtí 861. Do vlasů výtvarník skryl dobovou postavu z plakety z naleziště v Bojné. Mezikruží s textem v opisu je také řešeno v duchu archeologického nálezu v Bojné, některé měděné a pozlacené postavy světců měly stejným způsobem řešené mezikruží. Opis uvádí název medaile – NITRIANSKE KNIEŽA PRIBINA.

 

Rubová strana klade důraz na hlavní město tehdejšího knížectví, Nitru (v té době se nazývala Nitrava). Ve stylizovaném čtyřobloukovém tvaru, zdobeném perlovcem, je v centru městský hrad s kostelem, pod hradbami pak nynější název města. Mezikruží je řešeno stejně jako na lícní straně, v dobové trojúhelníkové grafice lze číst opis SLOVENSKÁ MEDAILA a letopočet 2011, kdy byly uvedeny do oběhu pamětní mince s touto tematikou.

 

 

 

Popis stran druhé ražby

   

Podobizna poněkud zkroušeného panovníka je i na lícní straně druhého návrhu Miroslava Hrice. Pribina byl panovníkem Nitranského knížectví v letech 825 – 833, než se stalo součástí Velkomoravské říše pod Mojmírem I. Sesazený nitranský kníže pak odešel až za řeku Sálu, kde byl v letech 840 – 861 vládcem Blatenského knížectví, jehož metropolí byl Blatnohrad, dnešní Zalavár. Kompozici doplňují figurální motivy na měděných pozlacených plíšcích z nálezu na slovenském hradišti Bojná v pohoří Povážský Inovec. Text v opisu rámuje levý okraj medaile, letopočet 861v dolní části připomíná úmrtí knížete, který zahynul, věrný franckému králi Ludvíku Němcovi, v bitvě s Moravany.

   

Rubová strana obdobně jako lícová čerpá z archeologického nálezu v Bojné, kultovní předměty, kterých se našlo šest, byly zřejmě součástí přenosného oltáře misionářů z 9. století a jsou svým provedením zcela unikátní. Kompozici strany dotváří nitranský hrad s bazilikou svatého Emeráma (Jimrama) ze 13. století a biskupským palácem, který je rezidencí biskupa a sídlem biskupství dodnes. SLOVENSKÁ MEDAILA nese letopočet 2011, kdy si veřejnost připomenula 1150 let od úmrtí prvního historicky doloženého knížete předků dnešních Slováků.

 

 

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688