Paolo Belvederesi (DirectaCzech.cz)
Okénko investora  |  24.03.2015 14:15:14

TWalert: Světové trhy optikou institucionálního tradera

Světové trhy optikou institucionálního tradera ze dne 23.3.2015

Na začátek si shrňme 4 základní body, které jsou aktuálními hnacími motory pro světové trhy:


1) Je vstřícné prohlášení Fedu opravdu myšleno vážně?
2) QE ECB - podporuje skutečně navrácení důvěryhodnosti v Evropě?
3) Dokáže PBoC stimulovat domácí ekonomiku dřív, než dojde ke zpomalení?
4) Bude mít otázka Řecka řešení?

Jazyk Fedu dominuje na všech trzích. Načasování a tempo růstu úrokových sazeb bude mít velký vliv na trhy. Zejména na trhy s dluhopisy, rozvíjející se akciové trhy a v neposlední řadě na měny.
Ty jdou na milost a nemilost v okamžiku vysoké volatility. Denní výkyvy v podobě dvou procentních bodů jsou důsledkem posledního prohlášení vydané Fedem, ve kterém bylo slovo "trpělivý" odstraněno, ale zároveň panoval velmi opatrný přístup v "rychlosti" zvýšení sazeb. A tak jednoho dne zvítězí ti, kteří věří, že se rozdíl úrokových sazeb mezi USAEvropou bude i nadále rozšiřovat ve prospěch posílení dolaru. Můj názor je, že v příštích měsících bude eurodolar pokračovat v pohybu v rozpětí mezi 1.05 a 1.10.

Pohyby dolaru spojené s očekáváním v otázce sazeb jsou důležité pro pochopení „osudu“ rozvíjejících se zemí, na které má americká měna značný vliv:


- První má co do činění s uzavřením carry trade strategií, při nichž dochází k půjčkámdolarech na nákup dluhopisů denominovaných v cizích měnách s vysokým úrokem. Tento investiční proces je čím dál méně dostupnější, z důvodu silného posilování dolaru vůči měnám rozvíjejících se států.


- Druhá se týká dluhu v cizí měně (USD) v rozvojových zemích. Pokračujícím posilováním dolaru je pro rozvojové ekonomiky stále obtížnější splácet dluhy, což způsobuje významná rizika a finanční šoky.

Na druhé straně oceánu pokračuje ECB v procesu QE. To má za cíl zajistit převedení měnové politiky, ale ve skutečnosti je hlavním cílem vyvolat efekt bohatství, všeobecně vedený přes inflaci všech finančních aktiv. Není pochyb o tom, že se ECB daří v jejím záměru. Nákupy státních dluhopisů jsou ohroženy vzhledem k nadcházejícímu procesu rostoucích úrokových sazeb, při kterém vznikají výše popsaná rizika. Je tu totiž 1600mld eurových dluhopisů, které mají negativní výnosy a zbývající výnosy tak nízké, že neodůvodňují riziko s nimi spojené.
Jejich ceny jsou výsledkem pokusu ze strany institucionálních investorů využívajících současného trendu, nicméně kupující se vystavují riziku prasknutí bubliny, které se stává stále vyšším. Dnes ráno jsem četl zprávy z terminálu Bloomberg o tom, že největší švédský penzijní fond kupuje dluhopisyNigérii ve snaze zajistit alespoň menší výnos jeho přispěvatelům. Allianz prodává všechny dluhopisy a mění strategii v podobě koupě hypotečních cenných papírů. JPMorgan Asset Management zase drží vysoce rizikové korporátní dluhopisy. Každý, kdo má tendenci k vyřešení problému nízkých výnosů, používá jinou třídu aktiv. Jedna věc je však společná pro všechny: rizikovost jejich portfolií nadále roste. To vystavuje portfolia k náhlé a prudké revizi směrem dolů, kdy by se měla volatilita výše uvedených aktiv začít výrazně zvyšovat s vysokým rizikem dominového efektu.

Dalšími dvěma hlavními body, které jsou důležité ke sledování, jsou výsledky jednání v Řecku a vývoj čínské ekonomiky. V první otázce stále chybí transparentnost vyjednávání a výsledky jsou stále velmi nejisté. V otázce druhé můžeme říci, že čínská vláda a PBoC bude i nadále přijímat stimulační opatření k zajištění růstu tamější ekonomiky o více než 7%.

Dnes ráno se na terminálech Bloombergu objevily také zprávy o výsledcích voleb ve ŠpanělskuFrancii. Pro Španělsko se jedná o zprávy tržně přijatelné, pro Francii jsou naopak výsledky pozitivní méně. Ve Španělsku strana "umírněné" levice (PSOE) získala 47 křesel, zatímco opozice středně pravicové strany (PP) získala 33 křesel. Protievropská strana Podemos získala 15 křesel.

Ve Francii v prvním kole zvítězila těsně středopravicová strana a formování politické situace je stále více rovnostářské. Neuspokojivé výsledky Socialistické strany budou mít za výsledek nelehké provedení plánovaných reforem a zlepšení deficitu.

 

Na závěr mikroekonomický pohled na vybrané tituly z italského trhu:


Pirelli (ticker PR): o víkendu byla uzavřena nabídka na převzetí od ChemChina. Ta stanovila, že nabytí ChemChina na majetkové účasti Pirelli v Camfin je 26.2%. Cena je 15 euro za akcii po výplatě dividendyroku 2014, která by měla být 32 centů. Camfin bude pak pokračovat v reinvestování výnosů z prodeje 49.9% do vozidel. Částka k reinvestování 49.9% bude rozdělena mezi Tronchetti a Rosneft v těchto podílech: 31.9% Tronchetti a 18% Rosneft.

Credito Valtellinese (ticker CVAL): dnes vyprší lhůta pro podání nabídek pro centrální družstevní banky, ve kterých CVAL vlastní významné majetkové účasti. V případě, že by byla cena vysoká, společnost CVAL by mohla výrazně profitovat.

STM Microelectronics (ticker STM): vyplacená dividenda 0.10 usd na akcii. 

 

přeloženo v rámci služby TWalert pro klienty Directy z italského originálu Paola Belvederesiho publikovaného 23/03/2015 9:58 

Paolo Belvederesi  (Zeygos)

Paolo Belvederesi (Zeygos)

CEO společnosti Zeygos, která klientům společnosti Directa SIM poskytuje služby a doporučení investičního charakteru. Společnost Zeygos poskytuje poradenství jak institucionální tak soukromé klientele v oblasti vytvoření investičního portfolia. Pracoval 15 let jako trader a asset manager ve velkých společnostech působících v oblasti správy kapitálu v Miláně a Londýně (Banka Fineco, Nextra, Dynamic Decision, Pairstech Capital). Jeho denní objem obchodů se v průměru pohybuje od 2 do 5 milionů euro.

Logo ČP INVEST

Directa - spolehlivý broker

Nejstarší evropský on-line broker s přístupem na největší burzy světa (např. CME, LMAX, CHI-X, XETRA, FIB, aj.). Specializuje se na jednoduchost používání platformy, rychlost exekuce a příjemnou cenu za exekuci na skutečné burze.

Od roku 2014 poskytuje své služby i v češtině s českou profesionální tradingovou podporou. Více na www.DirectaCzech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

29.08.2017Video: Světové akcie, zlato, euro a ČEZ optikou technické analýzy Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.02.2017Americké akciové trhy optikou desetiletí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.04.2015Video: Chladnokrevní roboti vytlačují tradery z trhu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688