STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.03.2015 09:35:49

Co Vás může překvapit při nasazování algoritmických strategií do reálného trhu

Autor: Ing. Jan Budík, Ph.D.

Prostředí měnového trhu je vysoce konkurenční prostředí z pohledu automatických obchodních strategií.  Mnoho obchodníků využívá naprogramované strategie, které automaticky umísťují obchodní příkazy do trhu například na významné cenové úrovně. Důvodem takto vysoké konkurence je relativně snadná dostupnost měnového trhu koncovým obchodníkům a libovolná velikost investované částky.

Mezi jeden z nejčastěji používaných typů obchodních strategií patří tzv. průrazové strategie (break out strategie), které spekulují nad průrazem určité, zpravidla významné, cenové úrovně. Tento typ strategie využívá většinou obchodní STOP příkaz, který se v momentě zasažení nadefinované úrovně ceny okamžitě zasílá do trhu . A právě z tohoto důvodu můžou vyvstat určité komplikace při používání některých typů průrazových strategií.

Příklad základní průrazové strategie:

  • KDYŽ Aktuální čas je roven 00:00 TAK Zadej nákupní STOP příkaz na včerejší denní High.
  • KDYŽ Aktuální čas je roven 00:00 TAK Zadej prodejní  STOP příkaz na včerejší denní Low.

Tato strategie může být doplněna o prvky řízení obchodní pozice z pohledu aplikace ochranného příkazu (StopLoss) a příkazu pro výběr zisků (ProfitTarget). Ochranný StopLoss příkaz by měl být realizovaný STOP příkazem a pro výběr zisků může být použit LIMIT příkaz .

V procesu návrhu a testování průrazové strategie na historických datech může být dosaženo velmi zajímavých výsledků. V grafu je zobrazena křivka vyjadřující nárůst obchodního kapitálu po aplikaci průrazové strategie, kde byl využit StopLoss a ProfitTarget o velikost 5 pips (50$ / 1lot). 


Použité hodnoty StopLoss a ProfitTarget jsou velmi malé a jakékoli další nepříznivé detaily mohou ovlivnit celkovou ziskovost strategie, pravděpodobnost uzavření obchoduzisku, průměrnou ztrátu nebo průměrný zisk.

Mezi nepříznivé faktory ovlivňující celkovou ziskovost jednoznačně patří skluz u otevření obchoduzpůsobený použitím STOP příkazu. V případě, že dojde ke skluzu o velikosti 1 pips, což je častý jev při prudkých cenových pohybech, dojde ke zvýšení hodnoty StopLossu na 6 pips a snížení velikosti ProfitTargetu na 4 pips. U takto malých hodnot jde procentuálně o významné číslo a může dojít k výraznému snížení celkové ziskovosti strategie.

V grafu je zobrazena tržní situace ze dne 7. července 2014 na 15-ti minutovém grafu pro měnové páry EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY a USD/CAD. Situace byla taková, že u tří měnových párů (GBP/USD, USD/JPY a USD/CAD) došlo v oblasti včerejších významných cenových hladin (včerejší maximum a minimum) k silnému pohybu, který byl doprovázen skluzem u otevření obchodu.  


Jednou z možností, jak se ubránit proti této externalitě, je možnost využití STOPLIMIT vstupního příkazu  pro celý obchod nebo rozdělení pozice do dvou částí, přičemž jedna část bude exekuovaná za klasický STOP příkaz a druhá část za STOPLIMIT příkaz. Nicméně STPLMT příkaz má nevýhodu v tom, že i při nastavení minimální diference mezi aktivační a realizační cenou nemusí při prudkém pohybu dojít k otevření obchodní pozice.

Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování     

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688