Odborník radí: Jak levně vytápět na chatách a chalupách?

S jarem přichází zpátky i sezóna chatařů. Celá řada z nich však bojuje s jedním neduhem. Jak správně a levně vytopit chatu, aby zdi nebyly plesnivé a místnosti vymrzlé? S vhodnými tipy a víkendovou distribuční sazbou je řešení nasnadě.

vytápění chalupy a chaty

Ten, kdo si užívá víkendu mimo město, ví, že vytopit chatu či chalupu je často záležitost celého víkendu. Příjemné klima nastává ve chvíli, kdy rodina balí tašky a jede domů. Naštěstí existuje pár jednoduchých tipů, které pomohou zařídit ideální teplotu daleko dříve a levněji.

Rady a tipy, jak mít na chatě příjemné teplo

1. Temperování během týdne má smysl

V případě, že rodina tráví každý víkend na chalupě, je vhodné ji v týdnu temperovat, a to například na 10 °C. Samozřejmě je třeba mít takový zdroj tepla, který je možné regulovat i po dobu nepřítomnosti. Vyplatí se to. Výrazně zabraňuje vzniku plísní a snižuje vlhkost. Chata se navíc po příjezdu daleko rychleji vytopí.

2. K vytápění pomůže solární energie

Rekreační objekty jsou velmi vhodné pro využívání solární energie, a to zejména během letních měsíců. Nejjednodušší způsob je pořídit si solární kolektory. Postarají se o teplou vodu i vytopení místnosti ve večerních hodinách.

3. Díky správnému těsnění neuniká teplo

Většina chat a chalup má jedno společné – nevhodné těsnění, díky němuž dochází k vysokým tepelným ztrátám. Slabými místy starých venkovských domů bývají dveře, okna, zdi či mezery mezi trámy. Řešením mohou být různé pěnové či gumové těsnicí pásy či stavební tmely. Jsou cenově přijatelné a udělají velkou službu.

4. Zateplení je nejlepší volba

Jistě nejlepší způsob je chalupu kompletně zateplit. Je to ale poměrně nákladná záležitost, kterou se mnohým lidem nechce do víkendového bydlení investovat. Vhodným a lacinějším řešením je postupně zateplit stropy, střechu a půdu.

Náklady na vytápění pomůže vyřešit vhodná sazba i levný dodavatel

Vytápění (a vůbec využívání elektřiny) na chatě či chalupě samozřejmě něco stojí. Existují ale možnosti, jak se dají náklady na energii snížit.

Velmi výhodná pro všechny chataře je víkendová distribuční sazba elektřiny D61d, která trvá od pátku 12:00 do neděle 22:00. V toto období platí tzv. nízký tarif (NT) – elektřina je výrazně levnější. Pro to, aby tuto sazbu mohl chatař využívat, nemusí splnit žádné speciální podmínky. Stačí si o ni jen zažádat. A jak je patrné z tabulky, pomůže tato nepatrná změna snížit náklady i téměř o 2 000 .

Ušetřeno.cz - vytápění elektřiny(Zdroj dat: ERÚ. Ceny jsou vypočítány při použití jističe o velikosti nad 3x20 A do 3x25 A včetně. VT =Vysoký tarif, NT = Nízký tarif)

A když si člověk navíc vybere vhodného dodavatele elektřiny, má vyhráno. Rozdíl oproti dominantním dodavatelům je znatelný - úspora i 1 500 za jednu chatovou sezónu není výjimkou.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko