TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  24.03.2015 15:13:11

Koupit auto od soukromníka, nebo v bazaru? Porovnali jsme rizika


Při nákupu od soukromníka můžete relativně dost ušetřit, ale pokud ojetinám nerozumíte, můžete také pěkně naletět. Soukromý prodejce je totiž v úplně jiném postavení než renomovaný autobazar, zejména pokud jde o právní pohled na věc. Například vymáhání zákonných záruk je přes soukromého prodejce velmi složité a komplikované. To je třeba jeden z důvodů, proč je koupě auta přes soukromý inzerát tak riziková.

"Pokud zájemce o ojetý vůz danému modelu rozumí a ví přesně, na která choulostivá místa se zaměřit, může výhodně koupit,“ říká ke koupi auta přes soukromý inzerát Tomáš Svoboda, ředitel služeb v Auto ESA. Jenže ne každý kupující je tak zběhlý na trhu ojetých vozidel a každý vůz má svá specifika.

Autobazar logicky potřebuje na prodeji vozů vydělávat, takže ceny některých vozů mohou být o trochu vyšší než nabídka některých soukromých prodejců, jenže pokud není zájemce zkušený kupující, je pro něj koupě přes autobazar méně riziková a spolehlivější.

V inzerátech se soukromníci snaží prodat úplně všechno. Naopak renomovaný autobazar má přísná kritéria výkupu vozidel, takže odpadá riziko koupě velmi špatného a nekvalitního auta. "Každý měsíc odmítneme v našich pobočkách vykoupit tisíce vozů kvůli nevyhovujícímu technickému stavu, stočenému tachometru nebo právním vadám,“ dodává Svoboda.

Všechna tato odmítnutá auta, která mají právní nebo technické vady, se pak ale nadále objevují v nabídce soukromých prodejců. "Někteří prodávající zjevné technické vady svých aut zkušeně zakrývají a ani kupující poměrně zběhlý v nákupu ojetin často nic nepozná,“ upozorňuje Svoboda na další riziko koupě ojetého vozu přes soukromý inzerát.

Stává se tak, že se některým lidem auto porouchá již cestou od prodávajicího. Následné vymáhání záruk je pak ale velmi komplikované a nákladné. Pokud tedy zájemce o ojeté auto nezná dobře technické detaily konkrétního modelu, měl by se raději se svými požadavky obrátit na odborníka a nejlépe na certifikovaný autobazar.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

02.01. 11:34  diagnostika (Lukasrupert)
01.01. 21:25  diagnostika (Bastikmilan)
13.12. 14:07  diagnostika (Robin Hudec)
08.12. 16:29  AAA auto (PetrKn)
08.12. 16:27  Fabie (PetrKn)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688