Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.03.2015 07:13:10

Jak obchodovat nadhodnocený trh? Tři investiční strategie od Goldman Sachs

Jeden z největších optimistů na trhu potvrzuje svůj býčí výhled pro index S&P 500. jak jinak. Laszlo Birinyi v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že by hlavní americký akciový index mohl v příštích 3-6 měsících vzrůst na 2 240 bodů. Důvod? Euforie, tedy sentiment, který na trhu zpravidla převažuje, když se mají ceny zřítit dolů, zatím stále nepřišla.

"Pochybnosti jen prodlužují růst cen akcií," uvedl Birinyi. "Investoři, kteří vzývají korekci nebo medvědí trh, ignorují sílu řady amerických firem." Někteří investoři se tak podle známého býka svým čekáním na pokles připraví o další porci zisků, kterou nabídne americký trh.

Ve stejné době investiční banka Goldman Sachs upozorňuje na to, že jsou americké akcie z historického hlediska již drahé. "Průměrná akcie v rámci S&P 500 se obchoduje při P/E 18/1 (na základě očekávaných zisků v dalších 12 měsících). Toto ocenění je na 99. percentilu v rámci období od roku 1976," vysvětluje banka.


To, jaký oceňovací model si pro hodnocení akcií vyberete, je zásadní. Více zde: Jsou (americké) akcie levné, nebo drahé? Těžko říct!


Jak v takovém prostředí obchodovat? Když se klienti zeptají akciových stratégů z Goldman Sachs, slyší prý v těchto dnech následující odpověď. Jde o tři základní témata.

Hotovost (dividendy a zpětné odkupy)

Firmy, které investorům vracejí hotovost v podobě zpětných odkupů akcií a vyplácených dividend, budou na burze mezi vítězi. Za posledních 12 měsíců S&P 500 nabídl na odkupech a dividendách výnos 14,4 %, koš 50 akcií vybraných bankou dokonce 18,6 %. V únoru byly zpětné odkupy rekordní a letos se očekává, že firmy oznámí plány odkupů akcií za až 800 miliard USD.

NASDAQ 100

Technologický index na vysokých úrovních ocenění celého trhu nabízí tituly, které představují růstovou i takzvanou hodnotovou příležitost. P/E 100 největších firem z Nasdaqu je jen 1,1krát vyšší než P/E S&P 500, což je na technologický sektor stále poměrně zajímavé. Zisky na akcii v Nasdaq 100 by měly letos růst o 15 %, v případě indexu S&P 500 jsou analytici výrazně konzervativnější (odhadují aktuálně maximálně +5 %). Technologický index by tak měl nabídnout lepší zhodnocení než 500 největších společností na americké burze.

Japonské akcie

Index TOPIX představuje podle Goldman Sachs podobnou sázku jako Nasdaq, tedy kombinaci růstu a hodnoty. Americké investory ale banka varuje před měnovým rizikem. Podle jejích analytiků zisk na akcii v japonských jenech na Tokijské burze letos vzroste o 22 % a index TOPIX by se mohl vyšplhat na 1 730 bodů. Celkově by včetně dividend investoři "shrábli" 14% zisk. V amerických dolarech by ale vzhledem k očekávanému vývoji kurzu USD/JPY byl zisk jen 6%. 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Po třech červených svíčkách jedna sytě zelená, letošní pravidla hry stále platí
Týden na trzích podle burzovních grafů: Po třech červených svíčkách jedna sytě zelená, letošní pravidla hry stále platí

Index S&P 500 za uplynulý týden posílil o 2,68 %. Pondělní rally ho vynesla nad rezistenci v zóně okolo 2 050, poté se čekalo na výsledek zasedání FOMC. Ten v závěru středečního obchodování dal povel k rychlému růstu, potvrzenému navíc i nadprůměrným objemem obchodů.  







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688