Jarní detoxikace organismu: doplňte vitamíny, minerály, pijte více vody

TNBiz, 26.3.2015

Jarní detoxikace organismu: doplňte vitamíny, minerály, pijte více vody. Dopřejte tělu a jeho jednotlivým částem větší péči, rozhodně si to po zimě zaslouží! Vaše oči, vlasy, pleť, nehty, klouby a chodidla potřebují vaší podporu!

Vlasy

Chladné počasí vysušuje pokožku hlavy a způsobuje, že jsou vlasy křehčí, lámavější a mají tendenci se u konečků třepit. Nedostatek vitamínu D ze slunečního světla, kterého v zimě není tolik, způsobuje pomalejší růst vlasů. Může se vám také zdát, že vaše vlasy řídnou.

Jednoduchým způsobem, jak ztracené zásoby vitamínu doplnit, je jít se na jaře každý den na dvacet minut projít. A tělo už si hladinu vitamínu samo dorovná. Další možností je nanášet na vlasy a pokožku hlavy přípravky s výživnými látkami jako jsou selen a jód. Ty dokážou znovu nastartovat metabolismus a růst buněk.

Oči

Během zimy jsme často ohroženi rýmou, chřipkou a dalšími nemocemi. Když už nás nějaký bacil přepadne, naše oči trpí a bývají unavené. My tím pádem můžeme mít pocit, že jsou oči sušší než obvykle. A centrální vytápění a klimatizace v autě tenhle stav ještě zhoršují.

Odborníci radí zvlhčovat oči speciálními kapkami na suché a unavené oči, které pořídíte v každé lékárně.

 

Pleť

Nedostatek vlhkosti v zimních měsících zkombinovaný s vysušením pleti kvůli centrálnímu vytápění vede k tomu, že naše pokožka není schopna zadržovat vodu tak dobře, jako v jiném ročním období. A to pak způsobuje, že je naše pleť matná a velmi citlivá. Zima je také obdobím, kdy jsme více náchylní k ekzémům a akné.

Po zimě je dobré se zbavit odumřelých zbytků kůže a vhodná je v tomto případě tzv. exfoliace. Jedná se o chemický pleťový peeling, při kterém dojde k odstranění povrchové vrstvy kůže a to téměř až na živou tkáň. Odstraněné buňky se pak přirozeně nahradí novými. Jinou možností je používat nezásaditou kosmetiku, která pleť po zimě krásně obnoví.

Ruce

Také ruce v zimě trpí nedostatkem vlhkosti a suchým vzduchem v budovách. Zimní počasí poškozuje vnější vrstvu pokožky, která tak není schopná udržet v těle vodu, takže se ruce rychleji vysušují a šupinkovatí.

V takovém případě se doporučuje vyhnout se klasickým mýdlům a gelům. Místo toho použijte mastnější, ale hypoalergenní přípravky. Babské rady zase vsázejí na nesolené vepřové sádlo a doporučují také jednou týdně ponořit ruce asi na půl hodiny do zahřátého oleje.

Nehty

Nehty jsou v zimě v důsledku ztráty hydratace daleko křehčí a snadněji podléhají lámání a třepení. Stejně jako vlasy, i nehty v zimě pomaleji rostou, může za to zpomalení krevního oběhu v těchto měsících.

Vmasírujte si do kůžičky kolem nehtů krém na ruce, pijte více vody a ujistěte se, že jíte dostatek proteinů. Ty můžete získat například z vajec, ryb, masa nebo čočky.

Klouby

V zimě klouby bolí daleko víc, než v jiné roční době. Může za to pravděpodobně nízký atmosferický tlak, který způsobuje zpomalení krevního oběhu a tím i slabší prokrvování v oblasti orgánů, kostí, svalů a také kloubů, což vede k jejich menší pohyblivosti.

Odborníci v tomto případě radí obrátit se na přírodní protizánětlivé přípravky. Možností je ale také zkusit se více hýbat, aby došlo k přirozenému prokrvení kloubů.

Chodidla

Nesprávně zvolená obuv naše nohy trápí především v chladných měsících. Může způsobit otlačeniny, mozoly, ale i bolesti kloubů. V extrémních případech vedou studené a vlhké nohy ve spojení s drsnou látkou ponožek až k omrzlinám nebo infekcím.

Jaro je ideální příležitostí nechat nohy volně dýchat. Obujte se do otevřených bot nebo sandálů. Nohy zesílí také když budete chodit úplně naboso.

Mírnějších infekcí se sami zbavíte tím, když si nohy budete omývat desinfekcí. Se závažnějšími případy byste ale měli zajít k doktorovi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky