Ing. Bc. Jiří Jemelka (J.I.P. pro firmy s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  20.03.2015 11:05:29

Firma musí fungovat od hlavy

 

Jednou z nejčastějších chyb tuzemských podnikatelů je, že ztratí energii a „drajv". Zájem a energie, se kterými podnikání začínali, jsou v útlumu kvůli nesčetným povinnostem a problémům, které ovšem řada z podnikatelů neumí efektivně řešit, delegovat je či si je dokonce namlouvá nebo zveličuje.

 

„Chcete-li vybudovat velký podnik, vybudujte nejdříve sebe," praví poučka, která se v Česku zatím příliš nenosí. „V tom dělají často podnikatelé chybu, že nechtějí nebo nejsou ochotni se učit z příkladů, příběhů, omylů druhých a předcházet tak vlastním chybám, problémům, jež jim potom berou právě výše zmíněnou energii. Chybí jim základní prvky psychohygieny, chybí jim někdo, kdo je už mnohem dál a může poradit, nasměrovat, povzbudit, poučit na základě vlastních zkušeností a chyb,“ přibližuje časté chyby vedoucích pracovníků Jiří Jemelka z poradenské společnosti J.I.P. pro firmy, s.r.o.

 

S tím úzce souvisí i další zásadní chyba: majitelé firem pracují VE svých firmách, nikoliv NA svých firmách. Pokud se vedení nesoustředí na rozvoj firmy, dříve nebo později ji smete konkurence, která má „najednou“ lepší ceny, kvalitnější výrobky či služby, efektivnější provoz, údernější marketing, lepší prodejce a manažery. Mnoho firem právě vinou majitele zaspí dobu. Přitom důkaz o neschopnosti vedení je nasnadě: dražší a horší výrobky či služby, klesající tržby apod.

 

Na výše uvedené pak navazují problémy se schopností delegování práce, případně se jmenováním schopného nástupce. Podle odborníků ovšem stačí následovat jasné kroky, které pomůžou nejen s typizací vhodného kandidáta, ale i s jeho „výchovou". Na západních trzích se dnes již standardně přistupuje k tzv. psychodiagnostickým testům, které určí v prvé řadě potenciál případných nástupců – zda jsou schopni vést lidi, firmu. Dále se určí jasná kritéria postupu a růstu a časový horizont pro jmenování budoucího šéfa firmy.

 

„V jedné firmě vyrábějící potravinové doplňky se top-management zastoupený majiteli firmy rozhodl v rámci příštích pěti let postupně stále více stahovat z výkonné exekutivy a po uplynutí tohoto období definitivně z denního řízení firmy odstoupit. Definoval motivační systém pro střední management, aby tento připravoval své nástupce, kteří budou dle jasných kritérií prověřováni každý rok tak, aby se zjistilo, zda již dozráli ve schopné vedoucí pracovníky. Majitelé zároveň připravovali vybrané jedince ze středního managementu tak, aby mohli převzít pozice v top-managementu,“ zmiňuje Jemelka příklad z praxe. Výsledkem podle něj bylo plynulé předání operativního řízení firmy do rukou kompetentních pracovníků. Zkušenosti ukazují, že z cca. 70 až 80% uspějí na pozicích top-manažerů lidé z vnitřního prostředí firmy. Pouze ve 20% případů pak uspějí dlouhodobě externě najatí manažeři.

 

Ing. Bc. Jiří Jemelka Autorem příspěvku je server www.zdravefirmy.cz, zaměřený na pomoc malým a středním podnikům s revitalizací firmy, rozvojem manažerských dovedností manažerů a zaměstnanců, posílením prodeje, tvorbou firemní strategie a zvýšení produktivity. Obsahuje zajímavé informace, novinky a rady z oblastí managementu, personalistiky, prodeje, marketingu i vzdělávání.

Pokud Vaše podnikání stagnuje či hledáte nástroje ke zvýšení tržeb, čistého zisku a posílení firemní kultury, navštivte stránky www.zdravefirmy.cz, případně nás kontaktujte na: jemelka@zdravefirmy.cz

Za projektem Zdravéfirmy.cz stojí marketingový specialista, odborník na růst a rozvoj firem, podnikatel, školitel, lektor a kouč Ing. Bc. Jiří Jemelka. Do jeho profesního portfolia patří společnost J.I.P. pro firmy s.r.o., která se již řadu let zabývá zvyšováním produktivity v obchodních i výrobních firmách ((www.jip-pf.cz)), společnost FRIGOMONT a.s., kde je předsedou představenstva a firma OK DESIGN s.r.o., kterou řídí coby výkonný ředitel. Dále provozuje web www.restrukturalizace.cz a www.btci.cz, zaměřený na marketingové poradenství. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

26.03.2024  5 důvodů, proč by měl e-shop outsourcovat logistiku Michal Petrák (Comgate)
17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688