Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  19.03.2015 06:53:00

Dolar po zasedání Fedu dramaticky oslabil


Včerejší obchodní den byl na trhu euradolarem až do večerního zveřejnění výsledku jednání FOMC poměrně nezajímavý. Kombinace chudého ekonomického kalendáře na obou březích Atlantického oceánu a očekávání večerního výsledku jen dání FOMC vedla k tomu, že se kurz držel stabilní těsně nad hladinou 1,06 CZK/EUR.

Večer zveřejněný výsledek jednání FOMC ovšem znamenal zásadní změnu situace na trhu. Kurz EUR/USD vystřelil směrem vzhůru, když se krátce dokonce dostal na úroveň 1,10, aby se následně stabilizoval těsně nad hladinou 1,08. Během dnešní asijské seance se pak kurz posunul ještě lehce níže. Celkově tak euro včera zaznamenalo největší intradenní zisk za posledních 15 let.

Co zásadního včerejší zasedání FOMC přineslo? V souladu s očekáváném američtí centrální bankéři odstranili ze svého komentáře, že budou "trpěliví" před tím, než začnou se zvyšováním úrokových sazeb. To znamená, že ponechávají otevření dveře pro to, že již letos začnou se zvyšováním úrokových sazeb. Nicméně jak na následné tiskové konferenci uvedla šéfka Fedu Yellen, neznamená to, že nebudou "trpěliví". Jejich prognóza vývoje úrokových sazeb byla zásadním způsobem redukována - pro letošní rok o 50 bb, což znamená, že samotní centrální bankéři pro letošek očekávají dvojí zvýšení sazeb. Načasování bude záviset na přicházejících datech, zejména z trhu práce a na inflačních číslech. Podle ekonomů SG zůstává v platnosti předpokládané zahájení utahování měnové politiky na červnovém zasedání, druhé zvýšení by mělo přijít během Q4 15. FOMC redukoval výhled i na další dva roky - pro rok 2016 o 0,625 pb a pro rok 2017 o 0,50 pb.

Z pohledu ekonomického kalendáře bude dnešní den nezajímavý. Z eurozóny se nedočkáme v podstatě žádného nového ekonomického indikátoru. Sledována bude pouze třetí aukce programu TLTRO, kde očekáváme objem 40 až 45 mld. EUR. Ze Spojených států se jako každý čtvrtek dočkáme pravidelné statistiky o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti na předchozí týden. Ekonomové SG očekávají číslu hluboko pod 300 tisíc, konkrétně 275 tisíc, což by mělo potvrdit sílu oživení amerického trhu páce. Optimistická očekávání panují i ohledně březnového Fed indexu z Philadelphie. Silná americká data by mohla pomoci zklidnit situaci na trhu a pomoci americké měně v určité korekci včerejších ztrát. A samozřejmě naopak. Trh teď bude velmi citlivý na jakékoliv zklamání.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688