TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.03.2015 10:24:30

Házet na Američany rajčata je špatný nápad! PRAVIDLA kolony


Jedna z mnoha. Nicméně průjezd části americké armády Českem "Dragoon Ride" vyvolal snad nejvíce pozornosti. Co všechno musí vojáci dodržovat a naopak, co hrozí lidem, kteří by například chtěli na americké vojáky zaútočit vajíčky či rajčaty, to se dozvíte v následujícím přehledu.

Povinnosti cizích vojáků

Příslušníci cizí armády pak musí mít ještě navíc "individuální nebo kolektivní rozkaz k přesunu v jazyce vysílacího státu a v jazyce anglickém a francouzském, který vydal orgán vysílajícího státu a který potvrzuje, že jednotlivec či skupina patří k ozbrojeným silám a že má nařízený přesun" a celní prohlášení, že "zboží je přepravováno pouze pro potřebu ozbrojených sil, doplněném seznamem zboží". Krom toho musí ještě vojáci mít pas či nějaký jiný osobní doklad, případně identifikační kartu s fotografií, oprávnění k řízení vojenské techniky.

Při pobytu v Česku se musí dodržovat i určité předpisy. "Ozbrojené síly jiných států musí na území České republiky dodržovat právní předpisy České republiky," uvádí shodně ministerstvo zahraničí i obrany.


Co se stane, když...

Pokud se objevil někdo, kdo by chtěl na americkou kolonu zaútočit, například rajčaty nebo vajíčky. Bylo by to vykládáno podle českých zákonů, tedy jako výtržnictví (až 2 roky nepodmíněně, v případě opakování až 3 roky) či poškozování cizí věci (trest v rozmezí 6 měsíců až 3 roky). V případě, že by pak došlo například k větší potyčce s americkými vojáky, hrozí útočníkovi odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. V případě vážnějších zranění může útočník dostat až desetiletý trest.

 

Kdo řeší přesuny vojáků cizích států?

Přelety letadel a průjezdy vojáků cizích států řeší ministerstvo obrany, jednotlivé přesuny pak může řešit v součinnosti s jinými orgány státní správy (např. řízení letového provozu). Česko má pak veškeré potřebné informace k přesunu vojáků předem k dispozici, jedná se o místa a časy vstupu a opuštění republiky, počtu a typech vozidel, počtu osob, trasách a podobně.


Jak přesun cizí armády vypadá?

Kolony doprovází Vojenská policie, která má shodné pravomoci jako Policie ČR, ta může spolupracovat i s policií. Přesuny jsou pak, pokud je to možné, plánovány mimo dopravní špičky.

 

Co je průjezd a pobyt cizí armády?

"Za pobyt se nepovažuje průjezd těchto ozbrojených sil přes území České republiky, který zpravidla nepřekročí 48 hodin, a jejich přelet nad územím České republiky," píše se v dokumentu ministerstva zahraničí.

Jelikož každoročně přes Česko uskuteční velký počet přeletů a průjezdů ozbrojených sil cizích států, rozhoduje vláda o těchto povoleních dopředu, zpravidla na konci roku. Kdy dá souhlas s přeletem a průjezdem ozbrojených sil partnerských států.

O jaké státy se konkrétně jedná, najdete v tomto dokumentu: Státy, jejímž armádám vláda vydala souhlas s přelety a průjezdy přes ČR v roce 2015 [pdf]

Pokud ovšem přesun cizí armády překročí hranici uvedených 48 hodin, musí k němu vláda dát zvláštní souhlas, stejně jako tomu bylo v případě plánovaného přesunu části americké armády Dragoon Ride. Ten se uskuteční od 29. března do 1. dubna. Kudy budou Američané projíždět a další informace naleznete ZDE.

 

V rámci operace Dragoon Ride projede českým územím 118 vozidel americké armády většinou těžkých transportérů Stryker. V koloně se bude přesouvat 516 vojáků. Českem projede ve třech trasách a zdrží se tu čtyři dny (29. března až 1. dubna). Kde se budou přesně pohybovat jednotlivé dny, najdete ZDE.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

19.01.2023Když špatné zprávy jsou špatné ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.08.2020Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou Čechů Jana Brožková (Bydlet.cz)
08.11.2019Daňový balíček smíchal dobré nápady se špatnými Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688