Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.03.2015 08:27:10

Dožije se americký akciový býk sedmých narozenin?

V pátek 6. března si investoři připomněli přesně 6 let od mnohaletého intradenního minima indexu S&P 500 na úrovni 666,79 bodu. K rekordu 2 119,59 bodu z letošního 25. února index urazil cestu dlouhou hodně přes 200 %. "Pouze tři americké akciové býčí trhy po druhé světové válce vydržely tak dlouho jako ten současný," říká Sam Stoval z S&P Capital IQ.

"Dožije se býk sedmých narozenin?" ptá se Stovall. "Růst zisku na akcii by mohl teoreticky pomoci, 7,7% růst v uplynulém roce je v souladu s průměrem šestých let růstu cen akcií. V sedmých letech pak zisky v průměru rostly o 11 % (očekávání pro rok 2015 jsou aktuálně velice nízká - pozn. red.). Výnosy z dluhopisů v šestých letech byly v průměru 4,7 % (tam srovnání s historií nyní hodně kulhá kvůli dopadům politiky Fedu - pozn. red.)."

Stovall ale upozorňuje na "pravidlo 20", které aktuálně říká, že součet P/E indexu S&P 500 a míry inflace (pod 1 %) - nyní okolo 19 - je nižší než historický průměr 22 z vrcholů trhu od roku 1948. "Akcie tak stále nejsou předražené," věří stratég z S&P Capital IQ.

Data z historie ale v žádném případě nejsou zárukou ani předobrazem příštího vývoje. "Historie obzvlášť v současnosti nemusí být dobrým vodítkem. Sedmých let býčích trhů bylo zatím málo na to, aby průměry z těchto období měly vypovídací hodnotu," upozorňuje.

Stovallovi se ale navzdory celkově velice nízkým úrokům líbí tvar výnosové křivky amerických vládních dluhopisů. Po tak dlouhém býčím akciovém trhu bývá plošší.

Šest let růstu cen amerických akcií vypadá na grafu opravdu impozantně (obrázek aktuální k otevírací ceně 6. března 2015, v pátek se na americkém trhu ale vyprodávalo kvůli nečekaně dobrým zprávám z trhu práce, které zvýšily pravděpodobnost dřívějšího zvyšování sazeb v USA).

6 let od intradenního minima indexu S&P 500 6. března 2009

Index S&P 500 za posledních 6 let dosáhl anualizovaného ročního zisku 21 %. "Oproti dalším alespoň 19% anualizovaným zhodnocením je současný růst výrazně strmější," upozorňuje Chris Kimble, který svými grafy pomáhá investorům v orientaci na trzích.

6letý anualizovaný výnos indexu S&P 500 (do 6. března 2015, šestého výročí intradenního minima 666 bodů)

6letý anualizovaný výnos indexu S&P 500 (do 6. března 2015, šestého výročí intradenního minima 666 bodů)

 

Technicky vzato stačí, aby index S&P 500 v dalších 12 měsících nezažil pokles o více než 20 %. To by totiž podle uznávané definice znamenalo konec býčího trhu, respektive začátek vlády medvědů. Aktuální výhledy stratégů jsou sice relativně optimistické, ale očekávané zvyšování základní sazby Fedu a s tím související silný dolar dopadající na zisky amerických firem euforii brzdí. Americké akcie tak sice mohou dále posilovat, opakování dvojciferného procentuálního růstu z předchozích let by však letos bylo překvapením.

Proč nebrat sázky na neúspěch QE v eurozóně?
Proč nebrat sázky na neúspěch QE v eurozóně? ECB přitvrdila v boji za vyšší inflaci a zahájila kvantitativní uvolňování (QE). Je dobré nyní ...

Jen dvakrát akcie tak rychle zpevnily o 200 %. A nedopadlo to dobře
Jen dvakrát akcie tak rychle zpevnily o 200 %. A nedopadlo to dobře Tento měsíc si akciový býk připomíná šest let od svého narození. Jak výjimečný je růst ...


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688