Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  13.03.2015 08:25:19

Evropské tištění peněz v číslech aneb Tohle nedopadne dobře

Na jedné straně objemný program odkupů aktiv ze strany ECB, na straně druhé nedostatek dluhopisů vhodných k odkupu. To nejsou zrovna nejlepší výchozí podmínky pro start evropského QE (kvantitativního uvolňování). V kombinaci s efektem předchozí snahy ECB o uvolnění měnových podmínek a strachem komerčních bank půjčovat je začínající mise podle mnohých odsouzena k neúspěchu.

Objem nesplácených úvěrů v eurozóně výrazně roste (jak je patrné z grafu) a neochotu bank půjčovat posilují nové regulatorní podmínky. Podle nich musejí banky dávat stranou více kapitálu, aby byly odolnější vůči potenciálním šokům. Kombinace těchto nařízení a QE nutí bankovní domy řešit dilema, zda dále sedět na státních dluhopisech a peněžních prostředcích (bezpečných a likvidních aktivech), nebo je vyslat do reálné ekonomiky výměnou za vyšší platby z úroků, ale nižší ukazatele likvidity a kapitálu? Pravděpodobnější je první varianta.

Nesplácené úvěry (eurozóna)
Nesplácené úvěry (eurozóna)

Utlumení dynamiky lze očekávat také na stranách nabídky a poptávky. Jestliže budou prodávající očekávat, že ceny za odkup dluhopisů centrální bankou ještě vzrostou (protože věří, že ECB se bude měsíční cíl o objemu 60 miliard eur snažit usilovně naplnit), cenné papíry podrží co nejdéle. V době, kdy země eurozóny pod vedením Německa pracují na snižování deficitů rozpočtů (financovaných na dluh), ECB plánovaným objemem odkupů může převýšit emisi dluhopisů, zejména právě v Německu.

Jak konkrétně ECB rozvrhne svůj měsíční rozpočet, když musí zahrnout nákup krytých dluhopisů a cenných papírů zajištěných aktivy, ale nově i vládních a agenturních dluhopisů? Rozvržení nákupu jednotlivých tříd přibližuje analýza Morgan Stanley (zveřejněná před minulým čtvrtkem, kdy ECB QE potvrdila):

Měsíční nákupy ECB
Měsíční nákupy ECB

Dobrou zprávou je to, že vlády zemí eurozóny v lednu a v únoru 2015 vydaly cenné papíry v celkové hodnotě 192 miliard eur, což je 24 % odhadovaného cíle pro letošní rok. Ještě před pěti lety to přitom bylo za stejné období jen 20,5 %.

Emise dluhopisů (eurozóna)
Emise dluhopisů (eurozóna)

Tím ale veškerý optimismus končí. ECB se totiž chystá monetizovat více než polovinu hrubé emise (54 %) a 12 % hrubého domácího produktu eurozóny. Druhý zmíněný podíl se přitom může ještě snadno zvýšit, pokud by HDP klesl a QE se v budoucnu ještě rozšířilo, o čemž minimálně lze diskutovat.

Nákupy dluhopisů ECB
Nákupy dluhopisů ECB

Pokud by historie měla být a, paklespoň částečným vodítkem veškerá snaha ECB vyjde nakonec vniveč. Alespoň pokud jde o snahu podpořit inflaci a poptávku. QE toho totiž s inflačním očekáváním v minulosti (kdy běželo v USA) příliš nezmohlo.

Inflační očekávání








  

 Jen dvakrát akcie tak rychle zpevnily o 200 %. A nedopadlo to dobře

Jen dvakrát akcie tak rychle zpevnily o 200 %. A nedopadlo to dobře

Tento měsíc si akciový býk připomíná šest let od svého narození. Jak výjimečný je růst cen akcií, který trvá od března 2009? A co s ním letos udělají posilování dolaru a možné vyšší sazby v USA?


 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688