Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.03.2015 10:37:45

Komentáře ke mzdám - podniky držely zaměstnance poměrně zkrátka

 

Průměrná mzda v Česku v posledním čtvrtletí opět výrazně rostla. Průměrná mzda byla přesně 27.200 hrubého, což je o 609 korun více než před rokem. Takové zlepšení je už na příjmech domácností výrazněji vidět, v ročním součtu je to totiž přes sedm tisíc korun. Růst mezd nebrzdila ani inflace, která byla v posledním čtvrtletí velmi mírná. Ve výsledku se mzdy zvedly reálně o 1,8 %, za celý rok 2014 to bylo přesně o 2 %. Po dvou letech, kdy inflace srážela jakékoli zvýšení mezd zpět dolů, je to pro běžného spotřebitele velmi dobrá zpráva.

 Na druhou stranu je průměrná mzda výrazně ovlivněná extrémními hodnotami, hlavně těmi vysokými. Medián příjmů je znatelně nižší než průměr. Medián ukazuje hodnotu "uprostřed", pokud by se všechny příjmy daly do jedné řady. Medián mezd byl 22.847 . To je o více jak 4 tisíce méně, než průměr. Medián tak lépe ukazuje, jak vypadá běžný příjem spotřebitele. Velký rozdíl je také mezi mediánem mezd u mužů a žen. Zatímco ženy berou typicky 20 tisíc hrubého, muži mají o čtyři tisíce více. I tak se ale medián mezd zvedl, a to ukazuje, že příjmy spotřebitelů a domácností rostou. Rostou tak jejich disponibilní příjmy. Ve výsledku se to projevuje již několik měsíců na ostatních ukazatelích ekonomiky. Například na maloobchodních tržbách, které rostou. Nebo také na důvěře lidí v ekonomiku. Ti ji dlouhodobě hodnotí kladně.    

Z hlediska geografického rozdělení mezd nepanují překvapivě zásadní rozdíly. Pokud odmyslíme Prahu, která má dlouhodobě vyšší průměrné mzdy, tak mezi jednotlivými regiony není velký rozdíl. Dokonce i Moravskoslezský kraj, který je negativně vnímaný pro vysokou nezaměstnanost, nabízí vyšší výdělky než řada jiných krajů. Průměrná mzda je zde 25 tisíc, ve Zlínském kraji je téměř o tisícikorunu menší. Stále ale platí, že Praha s průměrnou mzdou téměř 35 tisíc korun je vysoce nad všemi ostatními kraji.

 

Z dlouhodobého výhledu by měly mzdy růst i nadále. Ekonomice se v současnosti daří, a tak podniky budou ochotnější přidávat svým zaměstnancům na mzdách. Navíc inflace v současnosti je stále mizivá, a tak nebude z růstu mezd příliš ukrajovat. Pro spotřebitele tedy ideální situace.

   

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

  




 

 

Nominální růst mezd činil ve čtvrtém kvartálu 2014 meziročně 2.3%, po očištění o inflaci dosáhl růst 1.8%. Za celý rok 2014 dosáhl nominální růst 2.4%, reálný byl 2.0%. Posílám komentář k těmto údajům: 

 

 

 

Přes zlepšující se ekonomickou situaci držely loni podniky své zaměstnance docela zkrátka. Již druhý kvartál po sobě nedosáhl nominální přírůstek mezd v podnikové sféře meziročně ani 2%. Celková čísla v loňském posledním kvartálu částečně zachraňoval stát, který byl vůči svým zaměstnancům štědřejší. Co tedy domácnostem zvyšovalo koncem loňského roku kupní sílu, nebyla výrazně vyšší čísla na výplatních páskách, ale nové pracovní příležitosti a velmi nízká inflace. V mnoha odvětvích odpovídala výše přírůstku mezd koncem loňského roku poptávce po pracovní síle – nadprůměrná byla zejména ve zpracovatelském průmyslu a do výrazného poklesu se naopak dostala v odvětví těžby. Uvedený vztah ovšem nefungoval v odvětví nízkokvalifikovaných služeb, kde počet zaměstnanců výrazně rostl, ale mzdy klesaly. Za zmínku rovněž stojí rychlejší růst mzdového mediánu, než průměrné mzdy. Vysvětlením může být, že se nově vytvořená pracovní místa koncentrují do mírně podprůměrného mzdového segmentu kolem měsíční výše 20 tisíc. Zajímavý je rovněž rozdílný regionální vývoj ve mzdách. Nejvíce nových míst vzniklo meziročně v Praze, šlo ale zřejmě o hůře placená místa, která značně omezila přírůstek průměrné mzdy. Naopak největší přírůstek zaznamenal mzdově silně podprůměrný kraj Vysočina, a to přes omezenou tvorbu nových pracovních míst. Uvedené tendence citelně přivřely mzdové nůžky mezi kraji. V letošním roce by si zaměstnanci mohli polepšit o něco více než loni – průměrnou mzdu odhadujeme v celé ekonomice vyšší o 3.1%. Stejně jako loni ale bude platit, že k růstu životní úrovně více přispějí tvorba nových pracovních míst a nízká inflace, než štědrost firem při odměňování.

 

 

 

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research

 

 



 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688