Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2015 10:00:15

Komentáře k inflaci - balancujeme blízko nuly, ale stále ještě na kladné straně

 

Česká republika je tak v rámci Evropské unie jedna z mála zemí, kde meziroční růst cen nezačíná záporným znaménkem. S nulovým růstem spotřebitelských cen je nutné počítat i v nadcházejících měsících. O tom, zda bude spotřebitelská inflace záporná či nikoliv, rozhodne vývoj cen pohonných hmot.  

 

Růst spotřebitelských cen i v únoru balancoval na nulové hranici, avšak stále na její kladné straně. V únoru ve srovnání s lednem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání růst činil pouhých, avšak kladných 0,1 %. Česká republika je tak v rámci Evropské unie jedna z mála zemí, kde meziroční růst cen nezačíná záporným znaménkem.

  

Česká republika se v únoru poklesu cen vyhnula díky zdražení tabákových výrobků a alkoholu. V únoru oproti lednu se cena tabákových výrobků zvýšila o 4,0 % a cena alkoholických nápojů o 0,7 %. Meziročně zdražil tabák o 6,1 %.

  

Zdražení cigaret je sice nepříjemná zpráva pro kuřáky, avšak výrazně důležitější dopad do ekonomikycena pohonných hmot. Pohonné hmoty v únoru oproti lednu zlevnily o 3,8 % a meziročně dokonce o 17,1 %.

  

S nulovým růstem spotřebitelských cen je nutné počítat i v nadcházejících měsících. O tom, zda bude spotřebitelská inflace záporná či nikoliv, rozhodne vývoj cen pohonných hmot.

  

Miroslav Novák

Analytik
AKCENTA a.s.   


 

Inflaci se v meziročním srovnání podařilo držet třetí měsíc v řadě těsně nad nulovou hodnotou. Jejímu poklesu do záporných čísel v únoru zabránil hlavně vliv zvýšení spotřební daně na tabák. Díky němu ceny cigaret během měsíce zdražily o 4 procenta, což k inflaci přidalo dvě desetiny procentního bodu. Na druhé straně nadále zlevňovaly pohonné hmoty. Únor byl nicméně posledním měsícem, ve kterém ceny u čerpacích stanic tlačily inflaci dolů. Od března už je nutné počítat s jejich efektem do inflace v opačném směru. Odhadujeme, že k březnové meziměsíční inflaci přidají desetinu procentního bodu. Do inflace se tento měsíc jistě přenese i část efektu růstu daně u tabáku. Z těchto důvodů očekáváme, že se meziroční inflace v březnu odpoutá od stávající hodnoty a posune se výše. Náš inflační výhled vcelku neměníme. Nadále nepředpokládáme, že by se inflace ještě letos podívala nad hladinu jednoho procenta. Pro ČNB únorová inflace zřejmě nepředstavovala citelnější překvapení, tudíž žádná reakce se z její strany nedá očekávat.

 

Inflace, tak jak ji vnímají české domácnosti, prohloubila svůj pokles o 0.2 procentního bodu z lednového jednoho procenta. Její mezera vůči celkové inflaci se v únoru dále zvětšila a dosáhla -1.3 procentního bodu. Největší vliv na pokles vnímané inflace měly opět nižší ceny pohonných hmot a potravin. Jejich protiváhu představovalo zrychlení cenového růstu u ostatního zboží a služeb.

 

Patrik Rožumberský
Ekonom
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688