Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2015 09:30:54

ČR - index spotřebitelských cen v únoru rostl o 0,2% m/m a 0,1% r/r


Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák a v oddíle rekreace a kultura. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v únoru stejný jako v předchozích dvou měsících, tj. 0,1 %.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje a tabák ovlivnilo zvýšení cen tabákových výrobků o 4,0 % (novela zákona o spotřební dani). Ceny lihovin vzrostly o 0,7 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily především ceny zimních dovolených s komplexními službami o 3,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny kosmetického zboží o 1,9 % a finančních služeb o 0,9 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny tepla o 0,5 % a čistého nájemného o 0,2 %. Z potravin byly vyšší především ceny zeleniny o 4,8 %, běžného pečiva o 2,2 %, uzenářského zboží o 0,7 % a sýrů o 0,8 %. V oddíle pošty a telekomunikace vzrostly ceny poštovních služeb o 3,7 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v únoru působil další pokles cen pohonných hmot, který činil 3,8 %. Během posledních pěti měsíců klesly ceny pohonných hmot
o 18,2 %. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 1,3 % a obuvi o 1,9 %. Z potravin klesly zejména ceny vepřového masa o 2,5 %, olejů a tuků o 2,6 %, jogurtů o 2,7 %, ostatních mléčných výrobků o 1,5 %, čokolády a čokoládových výrobků o 3,1 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák klesly ceny vína o 2,5 % a piva o 2,8 %.

Ceny zboží úhrnem se nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,3 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 0,1 %, tzn. stejně jako v předcházejících dvou měsících. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde se ceny tabákových výrobků zvýšily o 6,1 % (v lednu o 2,1 %). Naopak v oddíle doprava došlo k prohloubení cenového poklesu vlivem dalšího snížení cen pohonných hmot, které byly v únoru nižší o 17,1 % (v lednu o 13,9 %).

Největší vliv na zvyšování cenové hladiny měly v únoru ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák a v oddíle bydlení. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 4,5 %, vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, čistého nájemného o 1,4 %, tepla o 1,2 %. Ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny výrobků a služeb pro osobní péči o 2,9 %, pojištění o 2,6 % a ceny finančních služeb o 6,8 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 2,4 % a obuvi o 9,6 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily ceny dovolených
s komplexními službami o 5,9 %.

Kromě cen v oddíle doprava působil na snižování meziroční cenové hladiny pokles cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, zdraví, pošty a telekomunikace. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo pokles cen zejména snížení cen ovoce o 6,5 % a zeleniny o 9,9 %. Ceny běžného pečiva klesly o 1,5 %, vepřového masa o 5,3 %, mléka o 3,0 %, sýrů o 3,3 %, olejů a tuků o 2,8 %. Pokles cen v oddíle zdraví byl důsledkem zrušení regulačních poplatků od ledna 2015. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 1,3 % a mobilních telefonů o 20,9 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,6 %, zatímco ceny služeb byly vyšší o 1,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,0 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 0,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v lednu -0,5 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v prosinci. Ceny vzrostly jen v pěti zemích EU v rozmezí od 0,3 % ve Velké Británii do 0,8 % na Maltě. Naopak největší pokles cen nastal v Řecku
(-2,8 %) a Bulharsku (-2,3 %). Na Slovensku klesly ceny o 0,5 % (z poklesu o 0,1 % v prosinci). V Německu přešly ceny z meziročního růstu v prosinci o 0,1 % v meziroční pokles v lednu o 0,5 %. Podle předběžných výpočtů vzrostl meziměsíční HICP v ČR v únoru o 0,1 %. Meziroční změna HICP byla v únoru stejně jako v lednu -0,1 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za únor 2015 je -0,3 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP).
_____________________________

1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688