BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.03.2015 11:27:14

Po zasedání ECB, před NFP; analýza EUR/USD, CAD/JPY, AUD/NZD

Evropská centrální banka (ECB) ponechala včera monetární politiku beze změny, když základní úroková sazba zůstala na nezměněné úrovni 0,05 procenta. Na tiskové konferenci představila detaily programu kvantitativního uvolňování (QE), jenž bude spuštěn příští týden 9. března. Zatím je naplánován do září 2016. Každý měsíc nakoupí ECB dluhopisy v objemu 60 mld. eur. Celkově tak do ekonomiky za 18 měsíců uvolní 1,1 bilionu eur. Klíčovou informací bylo, že banka může tento program prodloužit, když inflace nevykáže znaky trvale udržitelného růstu. Delší doba trvání programu by znamenala větší objem QE, což je pro euro přirozeně negativní. EUR se vůči USD propadlo pod kulaté číslo 1,10. Avšak na denním grafu se mu podařilo uzavřít nad touto důležitou hodnotou. Nicméně z pohledu střednědobého vývoje má USD vůči euru stále navrch.

ECB aktualizovala očekáváný vývoj inflace a HDPeurozóně pro nejbližší 2 roky. Pozitivní zprávou bylo, že ekonomika by měla v letošním i příštím roce růst o 0,4 procenta rychleji, než ukazovala poslední předpověď. Co se týče inflace, tak v této oblasti byla predikce ECB opatrnější. Banka odhaduje, že cenová hladina bude letos stagnovat na nule a v příštím roce dosáhne 1,3 procentní růstu, což je o 0,2 procenta méně, než ukazovala prosincová predikce. Cílovou hodnotu 2 procent by mohla dosáhnout až v roce 2017. Avšak když se predikce vývoje cenové hladiny bude nadále zhoršovat, šance na prodloužení programu QE budou růst. Z tohoto důvodu bude inflace nadále klíčovým indikátorem pro vývoj eura. Naopak akcie na rozhodnutí ECB reagovaly pozitivně. DAX si včera připsal 1 procento zisku, na což jsme včera upozorňovali.

Novozélandský dolar (NZD) je pod prodejním tlakem poté, co tamní centrální banka uvedla, že bude bojovat proti nemovitostní bublině jinými makroekonomickými nástroji než úrokovou sazbou. Tímto prohlášením zmařila všechny naděje na blízké zvýšení úrokových sazeb. Ty měly růst právě z důvodu snížení poptávky po nemovitostech.  Nyní se NZD/USD nachází pod klíčovými hodnotami supportů a pomalu míří dolů. Více informací a graf naleznete v naší včerejší zprávě.

Klíčovou událostí dnešního dne jsou americká datatrhu práce za měsíc únor. Kromě NFP (počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor) bude publikována i míra nezaměstnanosti. Nepřehlédněte ani hodinové výdělky, které jsou klíčem k utažení monetární politiky.

Kromě dattrhu práce pude zveřejněna i obchodní bilance. Tu odpoledne zveřejní i Kanada, proto pozor na volatilitu měnového páru USD/CAD v 14:30.

Ačkoliv švýcarská centrální banka oficiálně opustila kurz eura vůči franku, stále aktivně působí na měnovém trhu, což potvrzují dnešní čísla její bilance devizových rezerv. Ty dosáhly v únoru nových rekordních maxim na úrovni 509,25 miliard CHF, což je nárůst o 10,5 miliardy CHF za jeden měsíc. Banka má před sebou několik výzev. Kromě udržení slabé měny klíčové pro ekonomiku závislou na exportu, bojuje i s deflací. Ta v únoru opět meziměsíčně klesla o 0,3 procenta po 0,4 procentním lednovém propadu.

EUR/USD prorazilo klíčovou hodnotu podpory a kulaté číslo na úrovni 1,10, což není pozitivním signálem. Pro nalezení nejbližších supportů musíme jít na graf s vyšším časovým rámcem. Tam lze spatřit nejbližší cíle na úrovni 1,0750 a 1,0500.

AUD/NZD se blíží ke klíčovým rezistenčním úrovním mezi hodnotou 1,048 a 1,050 (55denní průměr). Je vhodné sledovat reakci na tyto hodnoty.

CAD/JPY rovněž bojuje s rezistencí na úrovni 96.20. Kromě předchozích maxim je kousek výše i 55denní průměr. Navíc 100vkový průměr naznačuje proražení 200vkového směrem dolů (death cross), což je rovněž negativním signálem. Včerejší denní svíčka má delší knot směrem nahoru a naznačuje, že trhu docházejí síly k růstu. Negativní signál by nám mohla nabídnout i medvědí divergence na oscilátoru (pozor ještě není dotvořena).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688