Elektřina v kuchyni: kolik stojí provoz spotřebičů?

V každé běžné domácnosti se najde lednička, mikrovlnka, rychlovarná konvice nebo třeba myčka. Kolik za ně vlastně průměrný spotřebitel zaplatí?


Plná lednice jídla není zadarmo

Elektrospotřebiče v kuchyni patří mezi nejnáročnější. V čele stojí právě lednička. Padne na ni přibližně 15-20 % z celkové spotřeby elektrické energie v celé domácnosti. A proto je tolik důležitá i její energetická třída. Mezi ledničkami různých energetických tříd existuje propastný rozdíl. Jen porovnáním nejšetrnější třídy A+++ s třídou A lze snadno zjistit rozdíl v ceně spotřeby až 50 %. Co teprve když má spotřebitel starší (přesto stále funkční) lednici třídy C.

Na celkové spotřebě elektřiny za lednici se promítá i způsob obsluhy, umístění a velikost. Nejdráže (na více než 2 000 /rok) vyjdou dvoukřídlé robustní lednice známé jako americké.

spotřeba ušetřeno.cz

Zdroj: Ušetřeno.cz Pro výpočet ročních nákladů na provoz elektrických spotřebičů posloužila domácnost, která se nachází v distribuční oblasti ČEZ, odebírá elektřinu v sazbě D02d a má tarif ČEZ Basic.

Tip redakce: Ceny za elektrickou energii pomůže výrazně snížit výhodný dodavatel.

Myčka není jen pro vyvolené

Mezi spotřebiteli st á le panuje myln ý názor, že myčka je m á lo ú sporn á , a proto je lep ší m ý t š etrně ve dřezu. Opak je pravdou. Kromě toho, že ušetří mnoho času , jsou dnešní myčky překvapivě velmi úsporné . Spotřebují daleko méně vody než při mytí v dřezu či pod tekoucí vodou. A pomohou snížit účty zvláště tehdy, pokud domácnost ohřívá vodu elektřinou. Mycí cyklus vyjde na 3 až 6 .

Zdroj: Ušetřeno.cz Pro výpočet ročních nákladů na provoz elektrických spotřebičů posloužila domácnost, která se nachází v distribuční oblasti ČEZ, odebírá elektřinu v sazbě D02d a má tarif ČEZ Basic.

Spotřeba malých spotřebičů jde do stovek

Stopu na vyúčtování elektrické energie mají i sporáky a malé spotřebiče jako rychlovarná konvice či mikrovlnná trouba. Milovníci dobré kávy zaplatí téměř 600 za rok jen za spotřebu kávovaru. Pokud vám ale postačí čaj, ušetříte s varnou konvicí 300 .

Nejúspornější vaření je s indukční plotýnkou, naopak litinové plotýnky stojí spotřebitele při průměrné spotřebě více než jednou tolik. Jejich účinnost je výrazně nižší, proto je třeba dodat mnohem více energie. Pokud je potřeba jídlo jen ohřát, je z ekonomického hlediska nejlepší mikrovlnná trouba.

 Zdroj: Energetickyporadce.cz

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko