Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  25.02.2015 08:11:00

Vystoupení Janet Yellen nakonec překvapení nepřineslo


Na trhu se společnou evropskou měnou byla včera patrná nervozita spojená s vystoupením guvernérky Fedu Yellen před senátní komisí kongresu. Ta však pouze zopakovala, že Fed bude, pokud jde o začátek zvyšování úrokových sazeb "trpělivý", neboť mnoho Američanů stále zůstává nezaměstnaných, růst mezd je pomalý, zatímco inflace zůstává pod cílem centrální banky. Slovo "trpělivý" podle šéfky Fedu znamená, že Fed nebude zvyšovat úrokové sazby minimálně během dvou nadcházejících zasedání. Navíc, i pokud by z rétoriky bylo toto slovo odstraněno, nemusí se to nutně promítnout do okamžité změny nastavení měnové politiky. Spíše to bude znamenat, že Fed bude zvažovat zvyšování úrokových sazeb od zasedání k zasedání. Společná evropská měna si nakonec během včerejšího obchodování vůči dolaru připsala 0,1 % na úroveň 1,1344 USD/EUR.

Situace spojená s děním kolem Řecka se postupně zklidňuje. Řecko splnilo stanovenou lhůtu a do pondělní půlnoci odevzdalo Evropské komisi seznam požadovaných reforem, který byl podmínkou pro prodloužení záchranného programu o další čtyři měsíce. Poté, co Evropská komise řecké reformy posoudila, poslala dopis euroskupině, kde návrh Řeků podpořila. Další podrobnosti týkající se reforem by měly být dojednány do konce dubna. Nyní by měli program schválit hlavní věřitelé Řecka, tedy EU, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. Prodloužení programu bude také muset v některých členských zemích projít národními parlamenty. I tak se zdá, že nejobtížnější části dohody již bylo dosaženo, takže by se situace minimálně pro příští čtyři měsíce měla zklidnit.   

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna statistika prodeje nových domů , která by si ve srovnání s prosincovými údaji měla mírně polepšit. Z centrálních bankéřů dnes opět vystoupí šéfka Fedu Janet Yellen.

V Evropě dnes budou zveřejněna pouze data druhořadého významu - francouzská únorová důvěra spotřebitelů v tamní ekonomiku a lednové ceny průmyslových výrobců ve Španělsku. Pozornost trhů tak bude směřovat především na vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Drghiho před výborem Evropského parlamentu pro ekonomické a měnově politické záležitosti, které se koná čtyřikrát do roka. Ve svém projevu by se měl zaměřit na otázky spojené s posledním zasedáním ECB. Pozornost tedy bude pravděpodobně směřovat na program kvantitativního uvolňování, na problém dostatku či nedostatku vhodných aktiv k nákupu, na podmínky pro ukončení programu, na potřebu reforem trhu práce a reforem fiskálních.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688