Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.02.2015 19:16:40

Deset výhod příjmu z pronájmu

Čerpání hypotečního úvěru na pořízení druhé nemovitosti za účelem jejího pronájmu je při dobře zvolených parametrech hypotéky a důsledně vybrané nemovitosti dobrou investicí. Příjem z pronájmu totiž přináší řadu výhod, podívejme se na deset vybraných.

 

O úspěchu investice do nemovitosti za účelem jejího pronájmu rozhoduje především zvolená lokalita bytu nebo domu. Nákup bytu na špatné adrese může přinést finanční problémy, neboť se nepodaří mít spolehlivého nájemce a následně je třeba nutné byt se ztrátou prodat. Vzhledem k velké nabídce na trhu zvyšuje i dobře zvolený hypoteční úvěr ziskovat z pronájmu. Aby byla investice do nemovitosti za účelem pronájmu dlouhodobě úspěšná, tak je potřeba výběru nemovitosti i způsobu financování věnovat dostatek pozornosti. Podívejme se však deset výhod příjmu z pronájmu bytu (domu) v oblíbené lokalitě.
 
1) Pasivní příjem
Příjem z pronájmu není spojen s přímou prací jako je tomu u příjmu ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti. Příjem z pronájmu je tolik oblíbeným pasivním příjmem.
 
2) Výdaje lze stanovit paušálem
Vedení povinné daňové agendy může být velmi jednoduchý, jestliže se využije pro stanovení výdajů 30% výdajový paušál. V takovém případě se sečtou pouze příjmy za rok a výdaje se následně uplatní 30% výdajovým paušálem z dosažených příjmů. Administrativu spojenou s pronájmem zvládne většina občanů sama.
 
 3) Peníze je možné inkasovat předem
Mnozí pronajímatelé přistupují pro jistotu k platbám za pronájem dopředu na několik měsíců. Platby předem jsou jistotou. U samostatné výdělečné činnosti je téměř nemožné dostat zaplaceno předem.
 
4) Příjem je odolný vůči inflaci
Jestliže mzdy zaměstnanců meziročně nestoupnou o inflaci, tak se mají zaměstnanci reálně v následujícím roce hůře, neboť si za svoji čistou mzdu koupí méně zboží a služeb. Zaměstnanci mají přitom při vyjednávají vyšší mzdy těžkou pozici. Většina zaměstnavatelů totiž nepřistupuje automaticky z důvodu roční inflace ke zvýšení hrubých mezd zaměstnanců. Pronajímatelé mohou však operativně zvýšit nájemné právě o inflaci. V praxi se většina smluv sepisuje na dobu určitou, např. rok. A po uplynutí sjednané doby se dohodnou nové cenové podmínky.
 
5) Drobné investice v bytě nebo domě zvýší cenu pronájmu
Cena za pronájem v malém bytě se může i díky drobným úpravám zvýšit. Nové baterie, vymalování, nové garnyže, to vše jsou jenom některé z možných úprav, které jsou na první pohled vidět a zájemci o podnájem je mnohdy podvědomě oceňují více než je jejich skutečná hodnota. Přitom většina nájemců zvládne tyto úprava sama. Pro mnohé pány to může být zábava. Něco jiné je malovat v bytě, kde bydlíme a něco jiného v bytě, který se pronajímá a malování neznamená zásah na několik dní do chodu rodinné domácnosti. Na úpravy v pronajímané nemovitosti je více času, místa a klidu.
 
6) Z pronájmu se neplatí zdravotní pojištění

Výhodou příjmu z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu je i osvobození tohoto příjmu od placení zdravotního pojištění. Z hrubé mzdy nebo hrubého zisku se samostatné výdělečné činnosti se musí zdravotní pojištění vždy platit.
 
7) Neplatí se ani sociální pojištění
Ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti se odvádí povinné sociálního pojištění, z příjmu z pronájmu nikoliv. Z důvodu neplacení povinného pojistného (sociální a zdravotní pojištění dohromady) je celkové zdanění z příjmu z pronájmu nízké. Na druhou stranu je nutné pamatovat na to, že příjem z pronájmu se nezapočítává pro důchodové účely.
 
8) Základ daně snižují daňové slevy a nezdanitelné položky
Daňový základ z pronájmu za rok snižují nezdanitelné položky (např. dary, odpočet doplňkového penzijního spoření nebo odpočet životního pojištění) stejně jako příjem ze zaměstnání nebo příjem ze samostatné výdělečné činnosti.
 
9) Vzniká nárok na daňový bonus
V případě, že je vypočtená daňová povinnost nižší než uplatněné daňové zvýhodnění na děti, tak vzniká nárok na daňový bonus. Kdo má nárok na daňový bonus, ten nezaplatí nic na dani z příjmu fyzických osob a ještě obdrží peníze od finančního úřadu. Nárok na daňový bonus za celý rok však může uplatnit pouze občan s ročními příjmy nad 6násobek minimální mzdy. Za rok 2015 tedy s příjmem nad 55 200 (9 200 x 6). Do tohoto příjmu se zahrnují i příjmy z pronájmu. Výdaje však nesmí překročit příjmy. I občan mající pouze příjmy z pronájmu, tak může čerpat daňový bonus.
 
10) Příjem z pronájmu je možné mít i během důchodu nebo nemocenské
Občané čerpající nemocenské dávky (nemocenskou, mateřskou nebo ošetřovné) nebo příjemci důchodu (starobního, invalidního nebo pozůstalostního) mohou mít příjem z pronájmu bez vlivu nároku na tyto státní dávky. Lze tedy být v dlouhodobé pracovní neschopnosti a mít pasivní příjem z pronájmu. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688