Research (Penizenavic.cz)
Pojištění  |  24.02.2015 08:49:04

Kdo se bez vlastního pojištění neobejde? (24.2.2015)

Zaměstnanci mají v případě pracovní neschopnosti nárok nejdříve na náhradu mzdy a následně na nemocenské dávky. Někteří občané však mají poměrně vysoké příjmy, přitom při zdravotních problémech jsou bez zajištění. Pro koho je komerční pojištění nutností?

Dlouhodobá pracovní neschopnost, pobyt v nemocnosti, úraz nebo přiznání invalidního důchodu znamená bez kvalitní vlastní pojistné ochrany propad životní úrovně. I pro zaměstnance, natož pro občany, kteří nemají nárok na nemocenské dávky.

 

Zajištění zaměstnanců

Zaměstnanci mají nárok na nemocenské dávky ihned po nástupu do práce. Výše nemocenské závisí na dosahovaném příjmu v předcházejících 12 kalendářních měsících. V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatel zaměstnancům v pracovní neschopnosti náhradu mzdy, ale až od 4. dne pracovní neschopnosti. Od 15. dne pracovní neschopnosti náleží nemocenské dávky, které vyplácí OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení). Výše nemocenské závisí na dosahovaném příjmu před vznikem pracovní neschopnosti. V přiložené tabulce máme proveden orientační výpočet nemocenských dávek dle dosaženého příjmu. Jak je vidět z přiložené tabulky, tak i zaměstnanci dlouhodobě v pracovní neschopnosti musí počítat s nižším disponibilním měsíčním příjmem. Přitom platí, že čím vyšší příjem, tím vyšší pokles rodinného příjmu během nemoci.

 

Kdo na nemocenskou nedosáhne?

Někteří občané však nemají na nemocenskou nárok. Vlastní komerční pojištění je pro ně nezbytností. V opačném případě se mohou díky nemoci nebo úrazu ocitnout zcela příjmu. Přiznání nemocenských dávek není totiž automatické a řada občanů nemá na nemocenskou vůbec nárok. Podívejme se na nejčastější případy:

 

 

 

  • Občané mající příjmy pouze z pronájmu nebo kapitálových zisků. Každoročně stoupá počet lidí mající příjmy pouze z pronájmu nemovitostí nebo kapitálových zisků. Rovněž tito občané však nejsou pojištěni a vlastní komerční pojištění je pro ně nutností, aby v případě nemoci nebo úrazu inkasovali peníze.

 

Při nemoci nelze spoléhat pouze na stát

Zodpovědní občané se nespoléhají pouze na stát. Finanční zajištění v případě pracovní neschopnosti od státu není samozřejmostí, musí být splněny zákonné podmínky. Současně je nemocenská pro řadu lidí nedostatečná. Zvláště v případě, že druhý z partnerů nepracuje (manželka je např. rodičovské dovolené nebo je nezaměstnaná). Správně nastavená pojistná smlouva přináší potřebnou jistotu, že při zdravotních problémech bude možné splácet čerpané úvěry a rodina bude mít adekvátní příjem. Parametry pojistné smlouvy se nastaví rodinným požadavkům na finanční zajištění.


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688