Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  24.02.2015 08:22:00

Německá domácí poptávka ukázala svou sílu


Společná evropská měna včera mírně oslabila přibližně o třetinu procenta. Euro stále tíží nejistota ohledně prodloužení řeckého záchranného programu. Nicméně další krok v řešení situace by Řecko mělo podniknout ještě dnes. Kurz by tak již na řeckou krizi neměl být tak citlivý. Na druhé straně na obou březích Atlantiku vystoupí centrální bankéři a zvláště guvernérka Fedu Yellen by mohla uklidnit trhy, které interpretovaly poslední zápis Fedu jako posun k ještě více holubičímu postoji. Ekonomové SG se však domnívají, že tato interpretace je přehnaná. Podle nich se na rétorice Fedu nic významného nezměnilo. 

Včerejší data z amerického nemovitostního trhu mírně zklamala. Prodeje stávajících nemovitostí v lednu klesly o 4,9 % na své devítiměsíční minimum. Tentokrát na vině není počasí, když teploty v lednu byly nadprůměrné a srážky podprůměrné. V Německu došlo ke zlepšení Ifo indexu, přesto tento index celkově analytiky zklamal, protože ti čekali robustnější růst. Složka hodnocení současné situace dokonce zaznamenala mírný pokles, složka očekávání naopak mírně vzrostla.  

Dnes ráno jsme se dočkali zveřejnění zpřesněného odhadu německého HDP za poslední čtvrtletí loňského roku tentokrát i spolu se strukturou tohoto růstu. Byl potvrzen předběžný odhad, který překvapil mezičtvrtletním růstem o 0,7 %, zatímco tržní odhady očekávaly růst pouze o 0,3 %. Silné maloobchodní tržby v posledním čtvrtletí již naznačily, že k růstu výrazně přispěla spotřeba domácností. To se potvrdilo, když spotřeba domácností vzrostla o 0,8 % q/q a kapitálové investice dokonce o 1,2 % q/q. Potvrzen by měl dnes také být předběžný odhad lednové inflace za celou eurozónu. Ta v lednu zaznamenala záporných 0,6 % hlavně díky propadu cen pohonných hmot způsobených klesajícími cenami ropy. Mírně klesaly i ceny potravin a zvolnila i jádrová inflace. V USA bude zveřejněn prosincový index cen nemovitostí ve dvaceti největších městech. Ekonomové SG očekávají jejich růst o 0,5 % m/m, což by od srpna odpovídalo růstu již o 2,3 %.

Kromě statistických dat budeme dnes sledovat i vystoupení centrálních bankéřů. Guvernérka Fedu Yellen bude mluvit před senátní komisí kongresu. Podle ekonomů SG se bude držet dosavadní linie a zopakuje předpoklad zvyšování sazeb již v půlce roku. Navíc by měla začít připravovat trhy na odstranění zmínky o trpělivosti z dalších prohlášení po zasedání Fedu. Vyškrtnutí slova trpělivost by však nemělo vytvořit závazek zvyšovat sazby na jednom z dalších zasedání, spíše by mělo vytvořit možnost tento krok učinit. V Evropě vystoupí prezident ECB Draghi. Na starém kontinentu bude pozornost stále upřena k Řecku, které by mělo představit soubor opatření, kterými hodlá docílit dalších úspor. Termínem, do kdy by mělo reformy představit, je dnešní půlnoc. Některé členské státy EMU pak budou muset o dalším prodloužení řeckého programu hlasovat v národních parlamentech.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688