SSŠVT (SSŠVT)
Práce  |  23.02.2015 19:19:47

Volíte střední školu s perspektivou vysoké odměny za práci? Pomáhá dostatek informací

Pokud vybíráte pro své potomky střední školu a nevíte, jak na to, kdy s výběrem začít a jaké máte možnosti, je postup jednoduchý. Podle ředitele Soukromé střední školy výpočetní techniky na pražském Proseku Martina Vodičky je důležité spojit požadavky dítěte i zkušenosti rodičů. 

O vhodných školách se lze dozvědět na internetu, na veletrzích i na dnech otevřených dveří. Směrodatné jsou i schopnosti a nadání dítěte, které lze zjistit nejen pomocí testů, ale i vlastního pozorování. Lepší než bojovat každý den ve škole a strachovat se z jejího dokončení je najít školu, která skloubí talent, zábavu a dobrou perspektivu jak finanční, tak i potřebu seberealizace.

 

Kupříkladu IT je obor, který vede příčky zaměstnanosti, a jsou s ním spojeny mimořádné výdělky. Ačkoli kariérní dráha IT specialistů je spojována spíše s dokončením vysoké školy, první kroky odborného zdělávání absolvují na středních školách. O to větší pozornost je třeba věnovat jejímu výběru. Škol, které nabízí studium IT oboru je mnoho. Je to obor, který táhne. Rodiče a uchazeč by neměli vybírat pouze z jedné školy. Neznamená totiž, když dva dělají totéž, že je to totéž. Zdrojů, ze kterých je možné získat informace je celá řada. Internet, výchovný poradce, burzy středních škol, inspekční zprávy. Ještě lepší jsou reference od známých nebo kamarádů potomka. Je důležité vybranou školu navštívit. Nejlépe na dni otevřených dveří. Je dobré pohovořit s vyučujícími, žáky a příp. absolventy. Vodítkem mohou být například i naše webové stránky,“ radí ředitel pražské Soukromé střední školy výpočetní techniky Martin Vodička.

Dejte hlavy dohromady

Z pohledu rodičů je dobré si udělat čas a vše v klidu s dítětem probrat. Zhodnotit jaké má schopnosti a zdali ho učení baví. Tvrdé vedení dítěte k „námi“ vysněnému povolání mnohdy kýžené výsledky nepřináší. Vlastní ambice musí stranou, důležité je najít to, co baví dítě. Není špatné dát na názor učitelů, kteří znají schopnosti dítěte nejlépe.

Kam podat přihlášky?

Jestli máte spíše prakticky zaměřené dítě, pak se podívejte na nabídky středních odborných škol. Zhodnoťte společně s dítětem, co by jej bavilo a na co má nejlepší předpoklady. Dnes kupříkladu mnoho dětí samo volí právě perspektivní studium IT oborů. V rozhodování o výběru odborné školy zaměřené na informační technologie hraje hlavní roli kvalita výuky a učitelského sboru, možnost odborného rozvoje formou kurzů či letitá tradice v oboru. Při váhání pomáhá školám nalákat uchazeče třeba na speciální obory, praxi, stipendia, sportovní a kulturní akce. Zajímavé jsou i pořádané soutěže. Například SSŠVT stojí za populární celostátní znalostní soutěží pro žáky 8. a 9. tříd IT-SLOT.

Znáte všechny možnosti?

Jakmile se shodnete na tom, který obor či škola přicházejí v úvahu, je dobré si sehnat seznam dostupných škol, třeba na internetu. Například na stránkách www.stredniskoly.cz nebo na konkrétních školách. Není dobré ihned zavrhovat školy soukromé, zejména v odborných oborech, které jsou žádané na trhu práce jako IT. Záleží totiž na vybavení, kvalitě pedagogů, výuce i mimoškolních aktivitách a ty mohou být právě na soukromé škole o řád výš, než na státní. A to i za velice příznivou cenu.  

Navštivte weby škol

Udělejte si užší seznam třeba pěti škol, které přicházejí v potaz, a podívejte se na jejich web. Prostudujte jej. Hledejte na webech, zdali jsou všechny informace podány srozumitelně a můžete z nich hodně vyčíst. Dostupné musí být i kontakty pro další informace. Popis školního vzdělávacího programu, mimoškolní aktivity, výběr oborů, možnosti stravování i ubytování pro mimopražské studenty. Společně s možností se do školy podívat během dnů otevřených dveří. 

Váháte? Běžte se podívat přímo do školy nebo na veletrh

Většinou lze z webových stránek vyčíst, kdy škola pořádá dny otevřených dveří. Ty o škole prozradí nejvíce. Jděte se podívat a zeptejte se na všechno potřebné. Poznáte školu i atmosféru, která v ní panuje. Nezapomeňte se zeptat nejen na názory pedagogů, ale i studentů, kteří o úrovni studia ví nejvíce. 

Vybráno? A co přijímačky?

Pokud už máte společně s dítětem školu vybránu, je potřeba si také zjistit, jaké jsou nároky na přijetí. Některé školy pouští bez nich. O kvalitě studia to však zdaleka nemusí vypovídat. Dobré si je vybrat jednu školu, na kterou se dítě dostane snadněji, jako zálohu. Letos lze rovněž podávat přihlášky na dvě školy najednou a je tedy prostor pro taktizování.

Držte v patrnosti termíny

Pokud vybrané školy berou bez přijímacích zkoušek či na průměr, nemusíte se tolik honit. Je však důležité si hlídat termín pro podání přihlášek. Obvyklým termínem pro podání přihlášek je 15. březen. O tom, jaké to bude příští rok, se můžete dozvědět třeba právě na dnech otevřených dveří. Přihlášky dostanete na základní škole nebo najdete a vytisknete na www.msmt.cz. 

 

 


Soukromá střední škola výpočetní techniky Praha (SSŠVT)           

Soukromá střední škola výpočetní techniky, s.r.o. je střední odborná škola s dlouholetou tradicí, fungující od r. 1994. Studentům nabízí studium specializací: grafické systémy a tvorba webových stránek, správa počítačových sítí, programování a databázové systémy. V současné době patří mezi nejmoderněji softwarově i hardwarově vybavené školy v ČR. Jejím výrazným kladem je také kvalita pedagogů. Jak vyučující odborných, tak i všeobecně vzdělávacích předmětů, kteří jsou ve svých oborech fundovanými profesionály. Kvalita výuky se každoročně odráží ve vysokém počtu absolventů přijímaných na vysoké školy. O absolventy školy je rovněž značný zájem na trhu práce. Uplatňují se v širokém spektru zaměstnání spojených s využitím výpočetní techniky a informačních technologií. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.

Více informací o společnosti naleznete na http://www.sssvt.cz.
 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688