STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.02.2015 15:17:25

7 grafů, které vás vyvedou z představy, že maxima akciového trhu USA jsou opodstatněná

Autor: Marek Svoboda

Index S&P 500 minulý týden dosáhl na nová rekordní historická maxima, což by mohlo naznačovat, že nedávné obtíže ekonomiky USA, jako neuspokojivý růst hrubého domácího produktu ve 4Q, prudký pokles maloobchodních tržeb a přetrvávající slabý vývoj inflace nakonec ustoupí.

Ale tak jako následující graf, tak i ostatní grafy zmíněné v tomto článku, poukazují na to, že investoři často zcela ignorují negativní zprávy z trhu. Tato informace není žádnou novinkou. Dělo se tak i v obdobích, po kterých následovali dvě předchozí recese. Jestliže tržní ceny začnou prudce růst bez silného hospodářského podnětu nebo pokračujícího stimulu ze strany FEDu, vzniklá bublina na akciovém trhu nakonec splaskne.

Meziroční změna reálného HDP v USA (modrá) vs. S&P 500 (černá)


Na tomto grafu můžeme pozorovat současný růst akciového trhu, zatímco reálné HDP ekonomiky Spojených států spíše stagnuje. Stejný vývoj akciového trhu jsme mohli vidět během let, která předcházely minulým dvěma recesím, kdy reálné HDP dokonce klesalo.

S&P 500 (černá) vs. meziroční změna v maloobchodních tržbách (modrá)


Maloobchodní tržbyUSA klesají již druhý měsíc v řadě. Přestože došlo k prudkému poklesu cen benzínu, spotřebitelé ušetřené peníze neutrácejí. Nezapomínejte ale, že tržbymaloobchodu klesají již více než 3 roky, zatímco ceny ropy dosáhli vrcholu před 8 měsíci a v roce 2013. Následující graf ukazuje jak index S&P 500 bez potíží roste, zatímco tržbymaloobchodu klesají.

Goldman Sachs komoditní index (zelená) vs. S&P 500 (černá)


Mnozí se domnívají, že levnější ropa je dobrá pro ekonomiku USA, protože přinese více peněz do peněženek spotřebitelů. Podívejme se ale na celkový index komodit.

Mnoho komodit jako například měď a další průmyslové kovy jsou používány ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Proto pokles cen celkového indexu komodit může být chápán jako varování před snižující se poptávkou a tím pádem zpomalující globální ekonomikou. Investoři si tohoto varování nevšímají – prozatím.

Průměrná hodinová mzdavýrobních dělníků (oranžová) vs. S&P 500 (černá)


Spotřební výdaje tvoří více než dvě třetiny ekonomiky Spojených států. Mělo by tedy platit, čím více spotřebitelé vydělají, tím lépe pro ekonomiku a také pro trh akcií. To znamená, že opačně by to tak také mělo fungovat.

Firemní výnosy po zdanění (modrá) vs. S&P 500 (černá)


Někteří odborníci na akciový trh tvrdí, že růst podnikových zisků je nejdůležitější údaj, který by investoři měli sledovat. Vycházejí z předpokladu, že tím směrem, jakým se vyvíjí výkonnost podniku, bez ohledu na makroekonomické údaje, by měla směřovat i cena akcie.

Následující graf ukazuje, že naposled když se akciový trh a podnikové výnosy vyvíjeli opačným směrem, tak jak se děje nyní, bylo to právě v době, po které následovala recese.

Cenový index výdajů na osobní spotřebu PCE s výjimkou potravin a energií (modrá) vs. S&P 500 (červená)


Míra inflace může být dobrým ukazatelem výkonosti ekonomiky, pokud rostoucí cenová hladina odráží rostoucí poptávku. Jedna z největších obav centrálních bankéřů je pokles cenové hladiny (deflace). Jestliže spotřebitelé očekávají pokles cen statků, proč by měli utrácet nyní?

Fed minulý měsíc oznámil předpoklad poklesu inflace v krátkodobém horizontu, s tím že se tento vývoj otočí, jakmile odezní efekt nízkých cen energií. Následující graf ale sleduje inflaci měřenou výdaji na osobní spotřebu, která nezahrnuje volatilní ceny potravin a energií.

Otázkou je co se stane, pokud se inflace neotočí k vyšším hodnotám.

Celkové stavební výdaje (modrá) vs. S&P 500 (černá)


Poslední graf ukazuje, jak výdaje na stavebnictví mohou zdůrazňovat silné a slabé stránky ekonomiky USA, kdy trend ve výdajích nekopíruje ekonomický cyklus. Naposledy když akciový trh pokračoval v růstu, zatímco výdaje na stavebnictví klesaly, přišla do Spojených států recese. Znamená to, že poslední maximum akciových trhů je za rohem?

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688