BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.02.2015 12:57:14

Jednání o osudu Řecka pokračují, evropský PMI potěšil, Británie zklamala; analýza DAXu, GBP/AUD, EUR/GBP

Řecko včera oficiálně požádalo o prodloužení záchranného programu o 6 měsíců, tak jak se od něj očekávalo. Jde o první pozitivní signál směrem k eurozóně ze strany nové řecké vlády.  Zejména v tom směru, že se jižané zavazují uznat všechny své dluhy a nevykonají jednostranné kroky, jež by ohrozily fiskální cíle. Avšak Němci tuto žádost zamítli. Tvrdí, že cílem Řecka je jenom zabezpečit si finanční zdroje na přechodné období, přičemž jejich návrh nepřináší věcné řešení problému. Atény se totiž v oficiálním dopise, jež ve čtvrtek poslali do Bruselu, nezavazují k žádným úsporným opatřením. Podle Německa je list prvním krokem k jednáním, avšak klíčové bude, jaké reformy plánuje nová vláda zavádět.  Německý mistr financí Wolfgang Schauble chce, aby Řecko pokračovalo v úsporných opatřeních a nespoléhalo se jen na odkládání splátek dluhů.  Ministři financí zemí eurozóny budou jednat o Řecku dnes od 15:00 v Bruselu. Záchranný program končí již na konci měsíce a první splátky by pak Řecko muselo platit již v březnu, a to ve výši 4,3 mld. eur. Pokud dnes a o víkendu nedojde k dohodě, dá se očekávat, že příští týden budou v Řecku zavedeny kapitálové kontroly a banky omezí výběry.

Data americké Energetické informační agentury (EIA) včera opět odhalila růst zásob ropy v USA v minulém týdnu, a to o 7,7 miliónu barelů. Průměrná denní volatilita na ropě dosáhla zatím v únoru 3,4 procenta, což je nejvyšší hodnota od března 2009.

Německý složený index nákupních manažerů (PMI), který měří růst v sektorech průmyslu i služeb a pokrývá více než dvě třetiny německé ekonomiky, se podle předběžných údajů společnosti Markit v únoru zvýšil na 54,3 bodu z konečných 53,5 bodu za leden, což signalizuje solidní růst německé ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku.

Dílčí index pro služby v únoru stoupl na 55,5 bodu z konečných 54,0 bodů za předchozí měsíc a překonal očekávání analytiků na úrovni 54,2 bodu a dokonce i nejvyšší odhad 55,0 bodu.Zaměstnanost v sektoru služeb rostla nejrychlejším tempem za více než tři roky.

Dílčí index pro průmysl se proti lednu nezměnil a stagnoval na hodnotě 50,9 bodu. Nedosáhl tak na očekávání z průzkumu Reuters 51,5 bodu. Výrobci potřebují vidět silnější objednávky, aby index PMI ze sektoru výroby dosáhl výraznějšího obratu.

Podobně jako Německo si v únoru vedla i Francie, kde rovněž pozitivně překvapil sektor služeb a naopak odvětví výroby zklamalo. Celkový složený index PMI za eurozónu nakonec v únoru dosáhl 53,5 bodu, čímž o 0,5 bodu překonal očekávání trhu a o 0,9 bodu lednová čísla.

Britské maloobchodní prodeje se v lednu meziměsíčně propadly o 0,3 procenta, což je 0,1 procenta více, než byla očekávání. V meziročním srovnání dosáhly 5,4 procenta, což je 0,5 procenta pod očekáváními trhu. Nicméně libra má za sebou úspěšný týden hlavně po zveřejnění dattrhu práce a posiluje hlavně vůči euru.

Německý akciový index DAX na hodinovém grafu míří postupně na sever k předchozím maximům. Až jejich proražení otevře indexu prostor pro posílení.



GBP/AUD
nemá dostatek sil k překonání silné rezistenční linie a svoji rezignaci naznačil i včerejší reverzní svíčkovou formací „pinbar“. Dostane-li se pod předchozí minima 1.96, pak může dále klesat l 1.9310.



Pohled na měsíční graf nám naznačuje, že při prodeji EUR/GBP je potřeba být opatrní, protože tento měnový pás se již nachází u důležité hodnoty podpory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688