BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  20.02.2015 10:20:36

Je pražská burza dividendová burza? Ano. A proč?

Na pozadí probíhající výsledkové sezóny za rok 2014 a jednáních o návrzích dividend k výplatě, stojí za to říci k tomuto tématu trochu více a možná se i trochu ohlédnout.

Je pražská burza dividendová?

Při pohledu na posledních osm, devět let, pak vzásadě ano. Přesná definice a hranice mezi dividendovým a růstovým trhem sice oficiálně není dána, ale všichni cítíme, že patřičné označení přidělíme podle toho, který typ výnosů na daném trhu dlouhodobě převládá. A v Praze jsou to v poslední době dividendy, protože kurzový pohyb nezřídka svedl index PX (roční zhodnocení) dolů.

Podívejme se, jak to s dividendami v Praze vypadá:

- ze 14 hlavních titulů BCPP (jak je např. zobrazuje pražská burza na home page svého webu, většinou z Prime market; obecně je dále nazýváme tituly pražské burzy) asi 9 pravidelně vyplácí dividendu.

Letos to sice bude asi bez Erste Bank a O2; první bude ve ztrátě (za rok 2014) a druhý titul má většinového akcionáře, který k výplatě nemá motivaci, ale obecně tato statistika platí.

- efekt dividendy hodnocený statistikou indexů PX-TR a PX ukazuje, že číselný rozdíl ve zhodnocení je přes 4% ročně - o tolik navyšují dividendy kapitálové zhodnocení měřené indexem PX, případně snižují jeho ztrátu.

Pokud se podíváme za oceán, pak podobné porovnání na titulech indexu S&P500 (přesněji SPX a dividenového SPXT) indikuje průměrné zhodnocení účinkem dividend kolem 2%. To na první pohled není velký rozdíl oproti Praze, ale jsou tu dva důvody, proč je Praha dividendová a New York kapitálový:

· kapitálové zhodnocení v Praze je v průměru výrazně menší než v New Yorku

· výše zmíněný přínos dividend je v podstatě průměrným dividendovým výnosem akcií obsažených v daném indexu. Nicméně v Praze u velkých titulů je běžné, že se dají nakupovat s hrubým dividendovým výnosem (vzhledem k jejich kurzuí) mezi 5 až 8%, tedy dvojnásob výše uvedeného průměru.

- celkový objem výplaty dividend tituly pražské burzy byl v roce 2014 zhruba 40,5 mld . V letošním roce by mělo být podle našeho odhadu vyplceno nejméně tolik, spíše více (očekáváme 41,0 mld ), a to i přesto, že nepočítáme s dividendami O2 a Erste.

Proč je pražská burza dividendová?

Dva důvody, které jsou do značné míry provázané:

1) většina velkých indexových titulů působí na trzích, které jsou již vyspělé, nasycené. To znamená velmi konkurenční, rozdělené, regulované trhy, jinými slovy s malou dynamikou. Stačí jen „prolistovat“:

- telekomunikace – konkurence, regulace

- bankovnictví – úvěry rostou, ale marže dole vlivem prostředí nízkých sazeb,

- energetika – regulace, nízké ceny energetických komodit, nižší spotřeba (slabší ekonomický růst, teplé počasí)

- tabák a nápoje – daně, omezování kouření ve veřejných prostorách

Snad jen v případě Pivovarů Lobkowicz lze hovořit o růstovém segmentu trhu s pivními speciály a Fortuny, neboť loterijní a sázkový trh roste.

2) vývojová fáze podniků – titulů pražské burzy – je na stupni velké rozvinutosti a ne v nějaké počáteční růstové fázi.

Mezi ty dynamičtější bychom opět mohli zařadit Pivovary Lobkowicz, Fortunu a přidat Pegas Nonwovens.

Co by mohlo kapitálovým výnosům pomoci?

Opět dvě odpovědi, či možnosti

1) neorganický růst, tedy fúze a akvizice (M&A) nebo expanze:

- M&A: například ČEZ - mluví se o Slovensku a Německu, Erste trochu - anektuje drobnější fin. instituce na balkáně, Vienna Insurance - čas od času zaměří pozornost na distribuční sítě nebo menší kokurenci, stále aktuální může být Polsko

- Expanze: snad jen PLG – rozšiřuje síť regionálních pivovarů, některé jí totiž v pokrytí Čech a Moravy ještě chybí a to bylo také jedním z motivů jejich IPO, Pegas - doprovází svého velkého odběratele, což bylo i „tažení“ do Egypta a potom surfuje na vlně špičkové technologie, což vede k nutnosti uzvyšovta/obměňovat výrobní linky a Philip Morris (ČR) – export produkce z Kutné Hory do evropských zemí.

2) IPO:

To je v Česku nedoceněná možnost obohacení akciového trhu. Přitom jde o růstovou příležitost pro akciový index. Není však bohužel příliš reálná a u nás je vzácná. Pokud nastane, může být trochu potíž s jeho vyšším oceněním.

Obecně je to nedoceněný instrument, zejména v této době, ale to je otázka na jinou diskuzi.

Přesto zkusme inspirovat například myšlenkou, že uvedení akcií podniku na burzu může být také jednou z forem, jak předat podnik, resp. výsledky a benefity z vybudování podniku z jedné generace na druhou. Zvláště tam, kde potomek má jiné touhy a představy, než pokračovat v rodinném podnikání. Cesta IPO také znamená, že dílo nezanikne a může žít dál nepohlceno nějakým cizím subjektem. A to nemusí být lichá motivace.

 

Originální text a další komentáře lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz   

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688