Vejce: jaká vejce můžeme koupit, jak je vybírat a skladovat

Poradna na téma: Vejce
Odpovídá: Petr Dvořák, nákupčí mléčného sortimentu společnosti Tesco

________________________________________

Jakou nabídku vajec nabízí český trh?
Vejce, která na prodejních pultech najdete, se liší především typem chovu slepic, tzv. nosnic.  Jedná se o chov klecový, v halách (známý spíše jako chov na podestýlce), ve volném výběhu, případně o Bio vejce. Právě způsob chovu ovlivňuje kvalitu, ale i cenu vajec. Dále vejce rozlišujeme podle velikosti, resp. hmotnosti. Velikost vajec je převážně ovlivněna stářím nosnice. Nejmenší vajíčka, která máme v naší nabídce, jsou ta označená písmenem S a jejich hmotnost je do 53g. Z hlediska kvality jsou tato vejce nejlepší. Vejce s označením M mají hmotnost mezi 53g a 63g, velikost L váží od 63g do 73g a vejce s hmotností nad 73 gramů jsou označená jako XL. Obsah žloutku je ve všech typech velikosti zhruba stejný, rozdíly způsobuje množství bílku.  

Jaký je rozdíl mezi bílými a hnědými vejci?
Zabarvení skořápky vejce závisí na jednotlivých plemenech drůbeže, která je snášejí. Z pravidla bílá vejce snášejí nosnice s bílým opeřením. Kropenaté a hnědé nosnice snášejí pak vejce tmavší, která se vyznačují i silnější skořápkou.

Jak vejce správně vybírat?  
Chuť vajec je ovlivněna jejich čerstvostí, při výběru je tak důležité sledovat minimální trvanlivost. Abychom zákazníkům mohli nabídnout vždy čerstvá vejce, velmi dbáme na dodržení standardu, že vejce můžeme prodávat nejdéle 7 dní před koncem minimální trvanlivosti. Proto na obalech Tesco vajíček najdete vždy i doplňující údaj „Vystavujte do“. Čím čerstvější vejce, tím je chuť výraznější. Stejně tak se při koupi zaměřte na kvalitu skořápky, která by měla být pevná a bez výrazných prasklin. Po rozbití by pak mělo vejce obsahovat pevný nezakalený žloutek a průzračný bílek.

Jak vajíčka správně uchovávat?
Ideální teplota pro skladování vajec v domácnostech je od 5 oC  do 8oC. Není vhodné mít je ve dveřích lednice, jak je u nás často zvykem, protože vejce jsou citlivá na kolísání teplot. Doporučuji spíše uchovávání v zadní části chladničky, uložené vždy špičkou dolů a spotřebovat nejdéle do uvedeného data minimální trvanlivosti.

Jak poznáme vejce, která již není vhodné jíst?
Jedna z možností, kterou můžeme v domácnosti vyzkoušet, je vejce otestovat v nádobě s vodou. Vajíčka, která po ponoření do vody plavou na hladině, již nejsou zcela čerstvá. To přesto nemusí znamenat, že jsou vejce zkažená, ale je dobré je po rozklepnutí řádně prohlédnout a zkontrolovat čichem. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do vody pozvolna klesat až na dno. Při výběru v obchodech sledujte především minimální dobu trvanlivosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky