Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Reality  |  17.02.2015 15:19:03

Ideální bydlení: samostatný dům do 3 milionů

Z průzkumu uskutečněného exkluzivně pro realitní síť RE/MAX vyplývá, že snem většiny Čechů je bydlení ve vlastním domě se zahradou. Jako ideální lokalita suverénně vede menší město před velkou aglomerací. Maximální cena, jakou jsme ochotni zaplatit za bydlení snů představuje pro většinu lidí tři miliony korun.

Zatímco většina Čechů bydlí v bytě, sní o pořízení samostatného domu. Ve výzkumu zpracovaném exkluzivně pro realitní síť RE/MAX 70 procent dotazovaných uvedlo, že preferují bydlení v domě se zahradou. Pouze 17 procent obyvatel touží bydlet v řadovém domku a jen 12 procent dotázaných upřednostňuje byt. Přitom větší preference po bytu vykazují mladší lidé (do 26 let) a pak skupina nad 55 let. „Lidé ve středním věku uvažují o domě se zahradou zejména kvůli dětem. Nejčastěji hledají pozemky kolem 1.000 metrů čtverečních, které do budoucna umožní vystavět venkovní posezení, bazén či pár záhonků pro pěstování zeleniny a ovoce,“ popisuje Pavel Hassman z RE/MAX 4You.

Bydlet na vesnici chceme, starat se už méně
Překvapivé jsou odpovědi ohledně bydlení ve městě. To sice v preferencích většiny dotazovaných drtivě převažuje, nicméně pouze 14 procent z nich preferuje život ve velké aglomeraci. Naopak polovina dotázaných by ráda žila v menším městě a současně v kontaktu s přírodou. Téměř třetina by si pak dokázala představit život na menší vesnici. Bydlení na venkově je v podstatě nový trend. Lidé nemají problém s dojížděním do města, pokud je v blízkosti a dopravně obslužné. Vesnice ale nabízí mnohem větší pozemky a přirozeně výrazně nižší ceny nemovitostí, což je častý důvod pro takovou volbu,“ říká Pavel Hassman z RE/MAX.

S bydlením v domě na vesnici jsou však spojeny i manuální práce na domu. Přitom pouze 7 % dotazovaných je ochotných si svoji budoucí vysněnou nemovitost rekonstruovat. Naopak drtivá většina účastníků průzkumu preferuje novostavbu či nemovitost v dobrém stavu. Drobné opravy nejsou podle respondentů na překážku, zásadní rekonstrukci se ale chceme vyhnout.

Maximálně tři miliony
Za vysněné bydlení jsme nejčastěji ochotni utratit okolo tří milionů korun. Výjimku ale tvoří mladší věková skupina. Až třetina oslovených do 35 let si dovede představit, že za budoucí dům utratí až pět milionů. Vyšší částku by zvážilo už jen jedno procento oslovených. Nevíce jsou ochotni utratit Pražané (pětina oslovených by zaplatila do pěti milionů korun) a lidé z Plzeňského kraje (15 % oslovených by dalo do pěti milionů), naopak lidé z Karlovarského, Ústeckého a Zlínského kraje jsou v nejvíce případech ochotni utratit maximálně milion.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688