Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.02.2015 14:24:59

10 věcí, které jsem se naučil od Nassima Taleba

Nassim Taleb, autor pojmu "černá labuť", dokáže být inspirativní i v jiných oblastech, než je předpovídání nečekaných událostí. Investování s příležitostí (optionality) je jednou z nich.

1. Příležitost je, když vaše aktivum má velký prostor k růstu (nejlépe neomezený) a jen nízkou možnost poklesu.

Klasickým příkladem byznysu, který dokáže tuto příležitost využívat, je venture kapitál. Vše, co můžete ztratit, je váš vklad. Získat naopak můžete i tisícinásobek.

Dalším příkladem je hotovost, kterou drží disciplinovaný a trpělivý hodnotový investor, který nekupuje, dokud trh nezačne panikařit. Je to třeba Warren Buffett, který nakupoval po pádu Lehman Brothers a vydělal na tom 10 miliard USD. Hodnotoví investoři používají střelný prach ve formě hotovosti, aby sklízeli příležitosti.

2. Vysoká volatilita znamená příležitost.

Když se na trhu objeví vysoká volatilita, mohou investoři, kteří drží hotovost, začít kupovat od těch, kteří sázejí na nízkou volatilitu. Když akcie vypadají nebezpečně, mohou kupovat po tisících.

3. Pokud máte příležitost, nepotřebujete mít to, čemu se říká inteligence, znalosti, dovednosti a další věci, které zaměstnávají vaše mozkové buňky.

Nemusíte mít totiž pravdu tak často. Potřebujete jen nedělat hloupé věci, které vám uškodí, a rozpoznat příležitost, když nastane. Výhodou je, že příležitost stačí rozeznat až poté, co se naskytne. Nemusíte nic předpovídat. Hodnotoví investoři si prostě počkají, až přijde krach, a nakupují. Nemusejí ho předvídat. Co se týče venture kapitálu, Warren Buffett věří, že "pokud existuje u nějaké transakce riziko, najděte velké množství podobných transakcí, čímž riziko snížíte. Stačí vědět, že případný zisk všechna rizika vyváží".

4. Příležitosti najdete všude, stačí se umět dívat.

Chození na večírky nebo do školy, spoření peněz na spořicím účtu, vyhýbání se dluhům – to vše jsou aktivity, které zvyšují šanci, že budete schopni využít příležitosti.

5. Finanční opce mohou být drahé. Lidé totiž vědí, že to jsou příležitosti, které někdo prodává a stanovuje jejich cenu.

Nejlepší opce, tedy nejlepší příležitosti, získáte zdarma nebo jen za málo peněz. Nejsou totiž ze své podstaty finanční a nikdo je neoznačuje jako opce. V těchto případech je pravděpodobné, že získáte příležitost, jejíž pravý potenciál ostatní lidé neznají.

6. Ujistěte se, že příležitost není oceněna trhem.

Je možné, že příležitost přeplatíte. Tomu se vyhněte.

7. Vyhýbejte se firmám, které nabízejí negativní příležitosti.

To jsou společnosti:

a.) zaměřené na velmi úzký segment trhu;

b.) se zaměstnanci s omezenými schopnostmi;

c.) které získaly velmi rychle příliš mnoho peněz od investorů a které jsou hodně zadlužené.

8. Rigidní podnikatelský plán ničí příležitosti.

Je to jako postavit dálnici bez nájezdů a exitů.

9. Využití opce je možnost, ne povinnost.

To, co těží z nahodilosti, nazýváme konvexní. To, čemu nahodilost škodí, je konkávní. Konvexní předpoklady vyhledáváme, konkávním se vyhýbáme jako moru. Příležitost nabízí vytěžit růst více, než budete tratit při případném poklesu. Můžeme si mezi výsledky vybírat. Máme možnost, nikoli povinnost příležitosti využít.

10. Podobně jako v případě Británie v průběhu průmyslové revoluce je největším americkým aktivem současnosti riskování a využívání příležitosti.

Podnikatelé sklízejí příležitosti, když riskují a experimentují. Ne každý uspěje, ale když zklame, vstane a začne znovu. Není to žádná hanba. Ti, co uspějí, však vytvářejí pozitivní externality, které prospívají celé společnosti a světové ekonomice. "Většina z vás neuspěje, ale my vám děkujeme za to, že riskujete a obětujete se pro světový hospodářský růst. Jste zdrojem síly. A náš národ vám děkuje," říká Taleb.

Autorem článku je Tren Griffin, v současnosti pracující pro Microsoft, dříve partner v private equity společnosti Eagle River.

 Příběh o Černé Labuti
Příběh o Černé Labuti

Nassim Nicholas Taleb, mimo jiné profesionální matematický derivátový trader, se proslavil dvěma bestsellery: Fooled by Randomness – The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets a The Black Swan – The Impact of Highly Improbable. A právě z druhého z nich, The Black Swan (Černá Labuť), pochází následující úryvek.

Bill Gross: Hrstka poučení z Davosu, která by vás měla zajímat 

Bill Gross: Hrstka poučení z Davosu, která by vás měla zajímat

Co byste našli v poznámkách Billa Grosse z Janus Capital Group jako nejzajímavější postřehy z letošního srazu bohatých a mocných v Davosu?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688