TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  17.02.2015 09:32:03

Prodáváte nebo kupujete ojeté auto? Hrozí pokuta 50 tisíc!


Od letošního ledna platí nové zákonné ustanovení, které může občanům při prodeji nebo nákupu ojetého vozu podstatně zkomplikovat život. Novelizoval se totiž zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Za nedodržení nových ustanovení totiž hrozí pokuta až 50 tisíc korun!

O co vlastně jde? Nově musí prodávající, případně kupující, dodat úředně ověřenou plnou moc k přihlášce nebo odhlášce vozidla. Pokud tento dokument nedodá, bude se muset společně s prodejcem nebo kupujícím osobně dostavit k převodu. Pokud to neudělají do deseti dnů, hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Problém tak může být, když jsou prodejci z jiných měst například z Plzně a Olomouce.

Ideální je proto svěřit celý obchod specialistům z velkých autobazarů, kteří znají všechna úskalí převodu. "Ve všech našich autocentrech jsme na novou situaci perfektně připraveni a troufnu si říci, že v současné době zvládáme veškerou administrativu vyřídit v rekordně krátké době," říká Tomáš Svoboda z Auto ESA. V rámci kompletního servisu tak v tomto autocentru vyřídí veškerou administrativu a to včetně evidenčních prohlídek, které se nyní musí dělat jak při prodeji vozu, tak i při jeho koupi.

Nová úprava se také týká i vozidel, která jsou aktuálně registrována v tzv. polopřevodu. "Auto bude muset být do 30. 6. 2015 přihlášeno řádnou cestou, nebo ho úřad k 1. 7. 2015 nadobro vyřadí z registru a vůz úředně zanikne. S takovým vozidlem pak nejde jezdit a nepůjde již nikdy přihlásit," říká Petr Přikryl, předseda Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA).

"S ohledem na administrativní i časovou náročnost celého procesu přihlašování vozidel, jednoznačně doporučuji nakupovat nebo prodávat v zavedeném autobazaru, který veškerou administrativu řádně vyřídí," dodává.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

01.03. 18:58  AAA (Parolek)
30.07. 22:14  AAA (DanielP)
29.05. 23:07  AAA (ladik)
25.04. 22:16  AAA (Bedřich79)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688