Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  16.02.2015 09:53:00

Dolaru uškodil propad maloobchodních tržeb


Obchodování s hlavním měnovým párem se v první polovině minulého týdne neslo v poklidném duchu, kdy euro oscilovalo kolem hladiny 1,13 USD/EUR. Ve druhé polovině týdne si evropská měna začala na své konto připisovat zisky. K tomu jí dopomohla dohoda o uzavření příměří na východní Ukrajině, lepší než očekávaný výsledek německého HDP za Q4 (0,7 % q/q, trh 0,3 % q/q), i nepatrně lepší výkon ekonomiky celé eurozóny (růst 0,3 % q/q versus očekávané 0,2 % q/q). Dolaru naopak přitížilo zveřejnění lednových amerických maloobchodních tržeb. Za celý týden si euro vůči dolaru polepšilo o 0,7 % na úroveň 1,1408 USD/EUR.

Nejdůležitějším údajem minulého týdne se ve Spojených státech staly lednové maloobchodní tržby, které se snížily o výrazných 0,8 % m/m. Za očekáváním zaostala i kontrolní skupina tržeb (bez pohonných hmot, stavebních materiálů, automobilů a potravin), kde růst dosáhl pouze 0,1 % m/m, SG přitom odhadovala 0,9 %.

V Evropě pozornost směřovala především na dění kolem Řecka. Ve středu proběhlo mimořádné jednání ministrů financí zemí eurozóny s řeckým ministrem financí Varufakisem o dalším fungování záchranného plánu pro Řecko. Základním kamenem úrazu je, že Řecko odmítá zažádat o prodloužení stávajícího záchranného programu, který bude končit 28. února. Na středečním jednání ministři financí eurozóny doporučovali prodloužit nynější dohodu o záchranném programu jako "překlenovací" do doby, než bude dosaženo dohody o programu novém. Řecká delegace ale trvala na tom, aby existující program prodloužen nebyl, takže jednání skončila neúspěšně. V pátek pozornost trhů směřovala na vývoj HDP za celou eurozónu i v jejich jednotlivých zemích. Příjemné překvapení přinesla ekonomika Německa, která vzrostla více, než se očekávalo (o 0,7 % q/q).  

Ve Spojených státech budou tento týden zveřejněna pouze méně významná data. V úterý to bude únorový index mapující situaci ve zpracovatelském průmyslu v okolí New Yorku (Empire State Manufacturing Survey), který se pravděpodobně vyšplhá na nejsilnější úroveň od loňského září (14 %). Ve středu budou zveřejněna data z trhu nemovitostí (počet nově zahájených staveb a počet nově vydaných stavebních povolení). Díky mimořádně teplému lednovému počasí, by si oba indikátory měly polepšit. Ve středu bude ještě zveřejněna lednová průmyslová produkce, která by podle ekonomů SG měla vzrůst o 0,1 % m/m a lednové využití kapacit, které pravděpodobně o jednu desetinu poklesne na úroveň 79,6 %. Ve čtvrtek budou zveřejněna pravidelná data z trhu práce - počet nových a počet stávajících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Podle ekonomů SG by oba indikátory měly ve srovnání s posledními statistikami mírně poklesnout.

V Evropě se i tento týden ponese ve znamení hledání kompromisu mezi ministry financí eurozóny a Řeckem. Jednání je na pořadu hned v pondělí. I na tomto jednání půjde nejvíce o to, získat čas na další jednání. K tomu by mohl přispět například příslib, že řecké komerční banky budou mít i nadále přístup k financování prostřednictvím nouzové úvěrové linky (ELA). Tímto tématem by se mohla zabývat i Evropská centrální banka na svém nemonetárním zasedání, které proběhne tuto středu. V úterý bude zveřejněn německý únrový ZEW index , který by si podle ekonomů SG měl výrazně polepšit jak ve složce hodnotící stávající situaci (na 33,1 bodu z lednových 22,4 bodu), tak ve složce očekávání (na 54,7 bodu ze 48,4 bodu). Lednová inflace ve Francii se pravděpodobně poprvé od roku 2009 propadne do záporných čísel (-0,3 % y/y), především vlivem nízkých cen ropy, potravin a vysoké srovnávací základny. Dalším důležitým indikátorem bude index nákupních manažerů za celou eurozónu, které by si v oblasti zpracovatelského průmyslu měl mírně polepšit, zatímco v oblasti služeb zůstane pravděpodobně beze změny (52,7 bodu). 


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2023Rok a půl propadu maloobchodních tržeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.01.2023Maloobchodní tržby snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688