Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  13.02.2015 11:19:13

Jak hodnotit výsledkovou sezónu? Část první.

Dnes si budeme psát o věcech, které vám moc přátel na Wall Street neudělají. Tak to prostě je. Pro nás, obyčejné investory je to však důležité, takže se na to pojďme podívat.
 
Nacházíme se právě uprostřed první výsledkové sezóny roku 2015 a všechny společnosti uveřejňují své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2014. Miliony investorů jsou pochopitelně plni obav. A také nadějí. A také jsou velmi zmatení tím, co se děje.
 
Když se nad tím zamyslíme, tak to je přesně to, co Wall Street chce. Čím více jsou investoři zmatení, tím lépe pro Wall Street, protože investoři, kteří nahánějí cenu, víc obchodují (a generují větší provize). Když se tedy zaměříme na informace, které jsou pro úspěšné investování důležité a které mají bezprostředně vliv na naše peníze, tak to NENÍ ztráta času.
 
Takže, co bychom měli vědět?

Čtvrtletní hospodářské výsledky jsou přeceňovány
Výsledková sezóna je jako když jdete co cirkusu. Samé óó a áách, jasné reflektory, hlasitá hudba, pořád se něco děje. Je to zábava. Nicméně pro strategii dlouhodobého budování bohatství je to zcela nepodstatné.
 
Proč to tak je?

Za prvé si nejprve si musíme uvědomit, že existuje obrovský rozdíl v ekonomickém cyklu akciové společnosti a v cyklu čtvrtletně publikovaných hospodářských výsledků. Informace o čtvrtletním zisku poskytuje jen dílčí náhled do hospodaření společnosti a neposkytuje nám celkovou představu o stavu společnosti.
 
Vezměte si takový Boeing. Než uvede na trh nějaký nový druh letadla, nebo nového zbraňového systému, tak to trvá roky. Roky výzkumu, vývoje a zkoušek. Teprve až se dostane nový výrobek na trh, začíná společnost realizovat miliardové zisky z prodejů. Na představě, že publikování hospodářských výsledků každých 90 dní vám dá detailní pohled o stavu společnosti je něco špatně.
 
Nebo co třeba Alibaba? Společnost generuje úžasná čísla a prošla obdobím nepředstavitelného růstu, který se zhodnotí v nejbližších letech. Co však na to Wall Street? Pokles ceny akcií o 8,8 %, kvůli tomu, že hrubá marže klesla na POUHÝCH 71,3 %. A Amazon? Cena akcie mu vzrostla o 8 %, protože dosáhl marže 22,77 % a čtvrtletní zisk má 0,73 %. Kde to žijeme?
Za druhé, investování založené na sledování čtvrtletních výsledků je jako sázení na koně po ukončení závodu. Čtvrtletní výsledky sice poskytují jisté vodítko, ale většina akciových společností je řádně spravována a řízena tak, aby bylo přesně dosaženo předpokládaných výsledků. Odhady budoucího vývoje jsou v posledních letech soustavně podhodnocovány, takže není těžké vyvolat „pozitivní překvapení“. I přesto trh se trh od začátku roku pohybuje stranou.
 
Za třetí, analytici jsou ve výběru akcií úplně nejhorší. Jejich práce je analyzovat data, ohodnocovat společnosti, získávat celkový pohled na společnost. Úkolem analytiků není obchodovat. Oproti tomu, správci fondů a institucionální manažeři mají obchodování v popisu práce. Mají za úkol vydělávat peníze. To je obrovský rozdíl.
 
V průzkumu časopisu Institucionální investor, což je nejrespektovanější zdroj informací tohoto druhu se uvádí, že z 12 kritérií oceňujících analytické schopnosti podle důležitosti, je schopnost vybírat vhodné akcie až na 11 místě.
 
To je poměrně jasný vzkaz. Komu by to nestačilo, tak se může podívat zpátky do historie na krach internetové bubliny a na 43 % pokles akciového trhu v období od června 2008 do března 2009, který odstartoval finanční krizi. Během desetiměsíčního krachu internetových firem v průběhu roku 2001 sledovali analytici společnosti Solomon Smith Barney téměř 1200 akcií. Kolik z nich si myslíte, mělo doporučení „prodat“? Žádná. Jen jedna akcie měla doporučení „uderperform“. Není divu, že investiční veřejnost je s odhady analytiků, mírně řečeno, unavena.
 
Období bezstarostného optimismu ohledně cizího kapitálu se nachyluje ke konci. Stále tu však je tendence k očekávání růstu, což může být problém pro Wall Street, která se potácí ve střetu zájmů mezi investičními bankéři, analytiky a brokerskými společnostmi.
 
 

Pokračování ZDE

 

| sledujte nás přes Facebook |

 

 

 Druhý díl najdete ZDE


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688