BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  11.02.2015 16:39:06

Objem short pozic celkově klesl, u Applu či CETV také

V noci zveřejněné statistiky burz ke konci ledna 2015 ukázaly na opačný vývoj, oproti tomu co investoři předváděli v první polovině měsíce.

Zatímco jsme v úvodu roku na NYSE viděli výrazný 3 % růst objemu krátkých pozic, druhá polovina ledna přinesla naopak pokles o téměř 0,9 % na celkových 15,088 mld. akcií. Na NASDAQ se nárůst z úvodu ledna téměř vymazal, když došlo k poklesu o 1,3 % na 8,169 mld. zashortovaných akcií. Drží se zde tedy v blízkosti 8měsíčních minim z konce roku.

Lednová „EKG“ křivka indexů na Wall Street tedy přinesla z hlediska shortů v daném měsíci různorodý vývoj. Jakoby naplno rozjetá výsledková sezóna ale vlastně nakonec přispěla spíše k uzavírání sázek na pokles.

CETV

Zatímco ke konci roku jsme z hlediska short pozic viděli na titulu výrazný vývoj, který měl dle BHS podstatný vliv i na kurzový pohyb, úvod roku je zatím nevýrazný. V první polovině ledna došlo k zanedbatelnému nárůstu o 53 tis. akcií, druhá polovina měsíce naopak přinesla podobný jen 46 tis. nevýrazný pokles. Na titulu ke konci ledna bylo short stále poměrně výrazných 10,26 mil. akcií.

Vývoj short pozic k dispozici zde.

Uvidíme, do jaké míry naplní očekávání investorů hospodářské výsledky. Ty by CETV měla zveřejnit tradičně na konci února (termín zatím nebyl stanoven). Solidní čísla již dnes vykázala mateřská Time Warner (TWX). Ta ve své zprávě nic zásadního ve vztahu k CETV nezveřejnila.

Apple

Počet krátkých pozic se v druhé polovině ledna na titulu snížil o cca 3,4 mil. akcií na 58,99 mil. akcií. Své jistě začaly sehrávat zveřejněné rekordní hospodářské výsledky a doporučení (více také zde). Na ty nicméně investoři mohli prvně reagovat na trhu až 28. ledna, tzn. další pokles se dle BHS projeví až za reportované období z první poloviny února. Mohlo by navíc dojít k poklesu na nová několikaměsíční minima, resp. v poslední době bylo na titulu nejméně pesimistů v polovině prosince (53,67 mil. short akcií). Zmínit lze naopak loňská maxima z února v objemu dokonce 184,8 mil. short akcií.

Vývoj short pozic k dispozici zde.

Apple si i přes historicky rekordní hotovost včera půjčil další prostředky, když využil dění na finančních trzích ve Švýcarsku. „Levně“ tak prostřednictvím 2 emisí dluhopisů získal 1,25 mld. CHF, resp. např. u 10letých dluhopisů činí roční výnos pro investory jen 0,281 %.

Očekává se, že Apple nejen že zvýší dividendu, ale že přijde s celkovým novým výrazným programem na přerozdělení své hotovosti akcionářům. Trhy zkrátka čekají i na další odkup vlastních akcií. Titul včera v reakci zakončil na nových historických maximech 122,02 USD (+1,92 %) a ocenil tak celou společnost již na cca 710 mld. USD (17,4 bil. ). Firma pak "po trhu" oznámila, že bude v USA odebírat "zelenou" elektřinu z nové fotovoltaické elektrárny od First Solar (FSLR).

AT&T

Akcie telekomunikačního giganta AT&T (T) stále trpí přetrvávající nedůvěrou investorů a z hlediska absolutního počtu akcií patří k nejzashortovanějším titulům. Objem shortů pokračoval v růstu i v druhé polovině měsíce a přehoupl se již přes hranici 300 mil. akcií, resp. činil 302,78 mil. Na titulu nový rekord a poměrně již výrazných 5,8 % free floatu. Úvod tohoto měsíce sázkařům na pokles ale vůbec nepřeje. Firemní zprávy z konce ledna, týkající se hospodaření, totiž titul na trhu nasměrovaly solidně na sever.

Vývoj short pozic k dispozici zde.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688