Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.02.2015 07:55:40

Bubliny se staly součástí systému, přestaly být chybou

Bublina je slovo, o kterém se na finančních trzích již dlouho diskutuje. Řada lidí se jí děsí, další na ní chtějí vydělat, stala se součástí katastrofických předpovědí i investičních strategií. Bubliny tady byly vždy a podle analytiků z Deutsche Bank je to v pořádku. Jenže kde očekávat tu další?

"Během posledních dekád se světová ekonomika pohybuje od bubliny k bublině, které nejdou nikdy zcela vyléčit. Agresivní politiky, jež jim mají zamezit, místo toho vedou ke vzniku dalších bublin. To udržuje moderní finanční systém v chodu. V průběhu historie se vždy objevovaly bubliny, ale nastalo už období jako posledních 20 let, kdy splasknutí jedné bubliny vede k formování nové?" ptá se stratég z Deutsche Bank Jim Reid.

To je velmi zajímavý postřeh. Reid vlastně říká, že finanční systém bubliny potřebuje. Jsou součástí, nikoli chybou systému.

Další bublina se podle Reida formuje na trhu s dluhopisy, jejichž výnosy padají po celém světě (hlavně v Evropě) na historická minima. "Zjistili jsme, že bublina se přesunula do dluhopisů. To ani zdaleka neznamená, že brzy splaskne, od toho jsme ještě daleko. Bublina je ale důležitou podmínkou pro udržení fungování předluženého finančního systému, který je vedlejším produktem krizového managementu posledních dvou dekád," píše Reid.

ČS: Únorová strategie pro české akcie 

Únorová strategie pro české akcie

Jaký výhled mají analytici z České spořitelny na domácí akciový trh pro únorové obchodování, okořeněné navíc výsledkovou sezónou?

 

 

"Existují obavy, že se tato bublina již nemá kam nafukovat, již nyní je v rukou věřitelů poslední instance (vlád a centrálních bank). Přesto si myslíme, že tato bublina je nutná k udržení solventnosti finančního systému. Nejlepším scénářem je, že se časem pomalu vypaří skrz negativní reálnou návratnost pro držitele dluhopisů. Nejhorším případem je možná restrukturalizace dluhů," dodává stratég.

Takto vypadá vývoj výnosů dluhopisů ve světě:

Výnosy státních dluhopisů v různých zemích v historickém kontextu
Výnosy státních dluhopisů v různých zemích v historickém kontextuZdroj: Deutsche Bank

Nízké výnosy ještě nejsou důkazem toho, že jde o bublinu. Důležité je také sledovat inflaci, protože nízká strukturální inflace po delší dobu může nízké výnosy zcela odůvodnit.

Při pohledu do historie Reid zkoumá vývoj inflace od roku 1210 a od roku 1800. Podle něj je moderní peněžní systém svázán s inflací, protože je méně navázán na ceny drahých kovů. "Dlouhodobý investor má důkaz, že žijeme v inflačním světě, a proto by měl přistupovat k současným nízkým výnosům z dluhopisů s obezřetností," píše Reid.

Medián světové inflace od roku 1210 a 1800
Medián světové inflace od roku 1210 a 1800Zdroj: Deutsche Bank

To, zda si budete myslet, že dluhopisy jsou "v bublině", záleží také na tom, jaký očekáváte vývoj světové ekonomiky. Podle Reida by dlouhodobá stagnace, tedy období nízkého růstu a nízké inflace, nízké výnosy do jisté míry ospravedlňovala.

Jenže ani dlouhodobá stagnace neznamená, že jejími důsledky nakonec nebudou inflace a restrukturalizace dluhu. "Čím déle žijeme ve světě slabého ekonomického růstu, tím více roste pravděpodobnost nárůstu dluhu, protože vlády se snaží podpořit růst fiskální expanzí," upozorňuje Reid. Takže ačkoli Deutsche Bank očekává období pomalého růstu, nepovažuje dluhopisy na současných cenách za atraktivní.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.11.2017Chyba součást života Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688