STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  09.02.2015 15:00:53

Jak levicová vláda na pomoc Řecku přišla

Autor: Zdeněk Zaňka

V dnešním článku bych rád s nadhledem rozebral situaci v Řecku, a co této krásné zemi může přinést nová levicová vláda.

Jednou z nejočekávanějších událostí letošního roku byly mimo jiné volbyŘecku. Ačkoliv jsem optimista a držím se spíše na pravé straně, moc jsem ve vítězství pravé strany nevěřil. A také to dopadlo přesně tak, jak jsme všichni čekali. Vyhrála radikálně levicová SYRIZA s extrémně nereálnými sliby.

Ze začátku jsem si říkal, jak je možné, že lidé zvolí levici, která problémy obvykle spíše prohlubuje. Nicméně když se nad tím zamyslím, je to logické. Nezaměstnanost stoupla z 8% v roce 2008 na 27% nyní, HDP za stejné období spadlo z 350 na 242 miliard USD a stále padá. V této situaci lidé propadají zoufalství a racionalita jde stranou. V tom se vyhlásí nové volby a SYRIZA přijde jako Robin Hood s nereálnými sliby, ale lidé na to slyší. Po pravdě být na jejich místě, asi by nás na to slyšelo také hodně.

SYRIZA vyhrála a vyrazila se svými požadavky do boje. Netrvalo to ani měsíc a již poslala svou zem do ještě větších problémů, než v jakých ji převzala. Upřímně – dalo se to čekat. Na druhou stranu, co bude následovat?

Je vcelku reálné, že Řecko, které je momentálně odstřihnuté od likvidity, opustí euro, vrátí se k drachmě a provede potřebné kroky, které jí pomohou vrátit se na výsluní. Podle mne to bude to nejlepší, co se může stát. I když trhy nadšené nebudou.

Řecku to skutečně pomůže a řekněme, že za tři roky bude již v mnohem lepším stavu než nyní. A zde přijde z mého pohledu největší problém této situace. Uvidí to další státy, např. Itálie a Španělsko, které celkem logicky budou chtít udělat to samé. Jejich problémy sice nejsou tak veliké, ale nezaměstnanost a zadluženost je trápí též. Další dvě velké ekonomiky opustí euro a může se spustit lavina, kdy euro systém začne kolabovat.

Osobně vidím ve společné evropské měně zásadní problém – máme několik států s úplně odlišnou mentalitou, odlišnou ekonomikou, jinými zákony, jinou ústavou, samostatnou centrální bankou apod. A dáme jim společnou měnu, omezíme jakékoli možnosti s ní pracovat. Pokud je vše v pořádku, funguje to bez problémů. Pokud se však objeví problémy, sebereme státům manévrovací prostor. Kde by dnes mohlo být Řecko, pokud by mohlo zasáhnout do své vlastní měny, se můžeme jen dohadovat. Ale je možné, že by jejich problémy byly dávno vyřešené.

Můj názor je, že pokud se má Řecko zbavit problémů, pak by mělo eurozónu opustit. Reakce globálních trhů jistě nebude pozitivní, na druhou stranu bych ani nečekal propad jako v roce 2008. Způsobí to zdravé očistění ekonomiky, které nikdy není na škodu. Bude možné levně nakupovat akcie a globální kupní síla se tím posílí, do Řecka nebudou mít obavy přijít investoři a stavět továrny, ekonomika se pozvedne.

Pro vidinu světla musíme občas projít temnotou...

Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688