Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.02.2015 09:09:51

ČR - index spotřebitelských cen v lednu rostly o 0,1%

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu proti prosinci 2014 o 0,1 %. Vývoj cen v lednu byl ovlivněn výrazným poklesem cen v oddílech doprava a zdraví, který byl kompenzován zvýšením cen zejména v oddílech alkoholické nápoje a tabák, rekreace a kultura, potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zůstal v lednu stejný jako v prosinci 2014, tj. 0,1 %.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle alkoholické nápoje způsobilo zvýšení cen alkoholických nápojů o 5,0 %. V oddíle rekreace a kultura se zvýšily především ceny zimních dovolených s komplexními službami o 6,0 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny zeleniny o 3,4 %, z toho brambor o 10,0 %, dále ceny olejů a tuků o 3,2 %, čokolády a čokoládových výrobků o 3,8 %, nealkoholických nápojů o 1,0 %, drůbeže o 1,9 %, ostatních mléčných výrobků o 2,0 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny čistého nájemného o 0,2 %, vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, zemního plynu o 1,7 %, tepla o 0,8 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny za výrobky a služby osobní péče o 2,0 %.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v lednu působil další výrazný pokles cen pohonných hmot o 8,1 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 ve výši 31,07 /l byla v lednu 2015 nejnižší od února 2010, průměrná cena motorové nafty činila 31,89 /l a byla nejnižší od listopadu 2010. Pokles cen v oddíle zdraví ovlivnilo zrušení regulačních poplatků při výdeji léků na recept a poplatků při návštěvě lékaře a stomatologa. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 2,6 % a obuvi o 4,8 %. Z potravin klesly zejména ceny běžného pečiva o 2,3 % a ceny ovoce o 2,0 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,3 %.

Od ledna 2015 byla u vybraných výrobků zavedena druhá snížená sazba DPH ve výši 10 %. Teoretický dopad nižší DPH na úhrnný meziměsíční přírůstek indexu spotřebitelských cen v lednu činil podle propočtu ČSÚ -0,07 procentního bodu.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu 2015 stejně jako v prosinci 2014 o 0,1 %. Cenový vývoj však byl u některých oddílů spotřebního koše v lednu rozdílný. To se týkalo především oddílu bydlení, kde ceny z poklesu o 0,6 % v prosinci přešly v lednu v růst o 1,2 %. Důvodem byl vývoj cen elektřiny, které byly v prosinci nižší o 9,6 % a v lednu pouze o 0,3 %. Růst cen zemního plynu zrychlil na 4,5 % ze 2,4 % v prosinci. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo i v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny alkoholických nápojů byly vyšší o 2,4 % (v prosinci o 0,7 %). V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny obuvi o 9,7 % (v prosinci o 8,1 %). V oddíle rekreace a kultura se zvýšily ceny dovolených s komplexními službami o 5,4 % (v prosinci o 3,7 %). Naopak v oddílech doprava, zdraví, potraviny a nealkoholické nápoje došlo k prohloubení jejich cenového poklesu. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot meziročně o 13,9 % (v prosinci o 6,0 %). V oddíle zdraví se zejména vlivem zrušení regulačních poplatků ceny v lednu snížily o 6,2 % (v prosinci o 0,4 %). V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnily výraznější meziroční pokles cen v lednu než v prosinci zejména ceny ovoce, které byly v lednu nižší o 7,4 % (v prosinci růst o 1,4 %). Ceny pekárenských výrobků a obilovin klesly o 0,3 % (v prosinci růst o 0,3 %), jogurtů o 0,1 % (v prosinci růst o 4,6 %), kávy o 0,1 % (v prosinci růst o 1,5 %). Ceny zeleniny klesly o 14,8 % (v prosinci pokles o 14,3 %).

Největší vliv na zvyšování cenové hladiny měly v lednu ceny bydlení. Další v pořadí byly ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Stejný vliv měly ceny v oddíle ostatní zboží a služby, kde ceny pojištění byly vyšší o 2,0 % a ceny finančních služeb o 5,8 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddílech doprava, potraviny a nealkoholické nápoje, zdraví. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 1,3 % a mobilních telefonů o 21,2 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,7 %, zatímco ceny služeb byly vyšší o 1,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 99,9 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 0,3 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v prosinci -0,1 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku (o 1,0 %) a v Rakousku (o 0,8 %). Naopak největší pokles cen nastal v Řecku (o 2,5 %) a Bulharsku (o 2,0 %). Na Slovensku klesly ceny o 0,1 %, v listopadu byl meziroční růst cen nulový. V Německu zpomalil meziroční růst cen v prosinci na 0,1 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Podle předběžných výpočtů byla meziměsíční i meziroční změna HICP v ČR v lednu -0,1 % (v prosinci meziročně 0,1 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za leden 2015 je -0,6 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP).
_____________________________

1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

Zdroj: ČSÚ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688