Malá koupelna: jak vyzrát na malou koupelnu

Zařídit komfortní a zároveň funkční koupelnu na malém prostoru může být tvrdý oříšek. Ono totiž nejde jen o sladění barev a dekorů, ale především o volbu sanitární keramiky a její správné rozmístění. Pokud se tedy pouštíte do rekonstrukce, nebo třeba jen chcete svou malou koupelnu vylepšit, je dobré nechat si poradit od odborníků. Pár zajímavých tipů přináší například Keramika Soukup.

„Existují základní pravidla, která pomohou z prostoru pro koupelnu vytěžit co nejvíce. K těm nejdůležitějším patří správné využití prostoru, vhodné osvětlení a pečlivý výběr materiálů a tvarů,“ uvádí Jana Soukup Líkařová, manažerka strategického nákupu a marketingu Keramiky Soukup.

Sprchový kout jistě, ale co vana?
K základnímu vybavení koupelny patří vana a sprcha. V případě malé koupelny se většinou nevejde obojí, proto je nutné vybrat jednu variantu. První volbou bývají logicky sprchy, ale ani van se dnes v malých koupelných nemusíte vzdávat. „Na trhu se již objevují v mnoha velikostech, tvarech a dokonce v atypických provedeních. Například praktické zkosení či zúžení vany ušetří spoustu místa. Kromě rozměrově menších van je možné pro malé koupelny vybírat i ty s nižší hloubkou. Ke každé je pak vhodné nainstalovat sprchovou zástěnu, případně jen závěs, a budou spokojeni i příznivci sprchování,“ doporučuje Jana Soukup Líkařová.

Tip č. 1: Předtím, než se rozhodnete mezi vanou a sprchovým koutem, zvažte možnosti, které prostor koupelny nabízí. Pokud by bylo pořízení vany na úkor volného pohybu po koupelně, zvolte raději sprchový kout. Pokud se přesto nechcete vzdát posezení v horké vodě, vyberte hlubší vaničku.

Tip č. 2: Sprchový kout by měl mít minimálně 80 x 80 cm a počítejte také se stejně velkým prostorem před jeho vchodem. Pamatujte na to, že čtvrtkruhový tvar sprchového koutu zabere méně místa než čtvercový. Pokud máte v koupelně nevyužitý kout, zvažte, zda by se do něj nedala umístit nika se sprchou.

Atypická umyvadla jsou řešením pro malé koupelny
Podle toho, kolik prostoru v koupelně nakonec vyčleníte pro vanu, nebo sprchu, můžete vybrat a rozmístit i další sanitární vybavení a nábytek. "Pokud vám zbyde místo, můžete jej využít například pro umyvadlo klasických rozměrů. Naopak pokud budete muset místem šetřit, postačí vám malé umývátko,“ radí Jana Soukup Líkařová.

Tip č. 3: Pokud vám v koupelně nevyhovuje umístění umyvadla se středovou vodovodní baterií, můžete vybrat jiné s baterií v rohu. V koupelnách, ve kterých je třeba šetřit opravdu každý centimetr, je možné naistalovat umyvadlo rohové, nebo otočné, které je možné umístit nad vanu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna