Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.02.2015 09:08:44

EK: Letos porostou ekonomiky všech unijních zemí, poprvé od r. 2007


Analytici EK dnes představili svou aktualizovanou makroekonomickou prognózu pro EU a eurozónu. V jejím rámci analytici očekávají, že HDP eurozóny poroste letos o 1,3% a o 1,9% v roce 2016. Pro celou EU pak analytici odhadují letošní růst na 1,7% respektive 2,1% v roce příštím.

Vůbec poprvé od roku 2007 by letos měly růst všechny unijní ekonomiky.
Vyhlídky na růst jsou v Evropě stále omezené kvůli slabému investičnímu prostředí a vysoké nezaměstnanosti. Nicméně od podzimu došlo k několika důležitým změnám ve vývoji, které zlepšily krátkodobý výhled. Ceny ropy klesly rychleji než dříve, euro výrazně oslabilo, ECB oznámila kvantitativní uvolňování a Evropská komise předložila svůj investiční plán pro Evropu. Všechny tyto faktory mají mít pozitivní dopad na růst.

Hospodářský růst s velkými rozdíly

Oživení se sice v posledních čtvrtletích stále rozšiřovalo a všechny členské státy v tomto roce pravděpodobně vykážou kladné tempo růstu, ale rozdíly v ekonomické výkonnosti napříč EU budou nejspíš nadále existovat. Důvodem je z části to, že pokrok v oddlužování bank, veřejného a soukromého sektoru se v jednotlivých členských státech liší. Pozitivní dopad nízkých cen ropy na růst se bude také lišit podle energetického mixu jednotlivých zemí. Akomodativní měnové podmínky by mohly mít výraznější pozitivní dopad v zemích, kde platí striktní podmínky financování. Zda oslabení eura podpoří vývoz, bude záviset na obchodní orientaci států a druhu specializace. Celkově se v roce 2015 očekává široké rozpětí tempa růstu členských států, a to od 0,2 % (Chorvatsko) do 3,5 % (Irsko).

 

Další pokles inflace před zvýšením v roce 2016

Trend nízké inflace pokračuje. Ve většině členských států se v prosinci míra inflace krátkodobě dostala do záporných hodnot, a to v důsledku prudkého poklesu cen energií. V roce 2015 by inflace měla zůstat nevýrazná, jelikož její celkovou míru oslabují nízké ceny komodit. Od poloviny roku 2015 a v průběhu roku 2016 by se již měla zvyšovat s tím, jak bude postupně posilovat ekonomická aktivita, porostou mzdy a hospodářský útlum se omezí. V EU by měla inflace podle prognóz dosáhnout 0,2 % v roce 2015 a 1,4 % v roce 2016. V eurozóně má v letošním roce činit –0,1 % a v roce 2016 vzrůst na 1,3 %.

 

Tvorba pracovních míst zrychluje, nezaměstnanost však klesá pomalu

Jak bude hospodářský růst nabírat na dynamice, bude se zrychlovat vytváření nových pracovních míst, které se v průběhu minulého roku odrazilo od nízké úrovně. Ke konci období prognózy by se situace na trzích práce měla zlepšit. Avšak ke znatelnému zlepšení asi nebude hospodářský růst stačit. Míra nezaměstnanosti v EU má v roce 2015 klesnout na 9,8 % a v eurozóně na 11,2 %. Očekává se, že reformy trhu práce provedené v posledních letech stále ponesou ovoce a přispějí k dalšímu snížení míry nezaměstnanostiroce 2016.

 

Schodky veřejných financí klesají

Snižování schodků veřejných financí pokračuje, ale orientace fiskální politiky je nyní neutrální. Předpovídá se, že poměry schodkuHDP se budou během příštích dvou let dále snižovat. V EU by měly klesnout z 3,0 % v roce 2014 na 2,6 % v roce 2015 a 2,2 % v roce 2016. V eurozóně se očekává pokles na 2,2 % letos a 1,9 % v roce příštím. Poměr dluhu k HDP za EU jako celek na úrovni 88,4 % v roce 2014 pravděpodobně dosáhl vrcholu. V eurozóně by měl dosáhnout maxima tento rok na úrovni 94,4 % a poté začít klesat.

 

Nejistota vzrostla

Nejistota týkající se současného hospodářského výhledu se celkově zvýšila. Rizika horšího vývoje jsou silnější, i když se objevily nové pozitivní faktory. Vliv zde má geopolitické napětí, obnovená nestabilita finančního trhu v souvislosti s rozcházejícími se trendy monetární politiky v hlavních ekonomikách a neúplné provádění strukturálních reforem. Vyhlídky na růst může ohrozit i vleklé období velmi nízké nebo záporné inflace. Naopak určité faktory by mohly vést k tomu, že oživení růstu ve světě i v EU bude v důsledku nízkých cen energií silnější, než se čekalo.

Podrobnější informace:

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2015_winter_forecast_en.htm






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688