Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.02.2015 11:48:18

Jak proplout bouří volatility na trzích? 4 investiční tipy

Vzhledem k extrémně nízkým úrokovým sazbám a hrozící bublině na dluhopisovému trhu je nyní obtížné hledat bezpečná aktiva mimo trh s akciemi. Tradiční bezpečné přístavy nabízejí mizivý, nebo dokonce záporný výnos. Výhrou ale už nejsou ani defenzivní akcie, například tituly ze síťových odvětví, protože již působí jako nadhodnocené. Smysluplných příležitostí k zajištění se proti tržní bouři povážlivě ubylo. Stratégové z Bespoke Investment Group ale prozrazují několik sázek na období zvýšené volatility.

PowerShares S&P 500 Low Volatility ETF sleduje index, který sestává ze 100 nejstabilnějších titulů z indexu S&P 500, jako jsou Wal-Mart, Vornado Realty Trust nebo Procter & Gamble. Akcie jsou v něm váženy inverzně podle volatility (akcie s nejmenší volatilitou má v indexu největší váhu).

PowerShares S&P 500 Low Volatility ETF
PowerShares S&P 500 Low Volatility ETFZdroj: Bloomberg

Druhým tipem je iShares Barclays 20+ Year Treasury ETF s průměrným výnosem 2,65 % a kladným výnosem v 81 % případů ze 40 příležitostí, kdy volatilita vyskočila.

iShares Barclays 20+ Year Treasury ETF
iShares Barclays 20+ Year Treasury ETFZdroj: Bloomberg

Třetím bezpečným přístavem, který ale v minulých několika letech nefungoval zcela podle představ investorů, je zlato. Nicméně mnozí stratégové předvídají, že letos by už mělo dojít k obratu. Zvýšená akciová volatilita a zpomalení zhodnocování dolaru (které se promítaly do ceny) prodejní tlaky na trhu se zlatem uvolní.

Zlato
ZlatoZdroj: Bloomberg

"Poslední data indikují, že smart money sázejí na podhodnocení zlata, že dostatek pozitivních kapitálových toků povede k významnému růstu ceny a že k tomuto vývoji už dochází," píše John Kosar z Asbury Research ve zprávě klientům. Technický analytik předpovídá 8% růst SPDR Gold Shares ETF, burzovně obchodovaného fondu, který přesně sleduje cenu kovu. ETF už nyní vykazuje 8% výnos.

SPDR Gold Shares ETF
SPDR Gold Shares ETFZdroj: Bloomberg

Kosar také doporučuje akcie těžařů zlata, s nimiž cíluje více než 16% zisk, a to s pomocí Market Vectors Gold Miners ETF. Největšími pozicemi ETF jsou Goldcorp a Barrick Gold.

Market Vectors Gold Miners ETF
Market Vectors Gold Miners ETFZdroj: Bloomberg

Poslední sázka nebude pro každého, protože zahrnuje nákupy opcí na index volatility VIX. Může se ale vyplatit. VIX nedávno vyskočil o 9 % nad hodnotu 20 a byl o 70 % výše za posledních 12 měsíců.

VIX
VIXZdroj: Bloomberg

"Vlivem nákladové efektivnosti a dynamické ochrany, jakou nabízí, upřednostňujeme metodu pravidelných nákupů call opcí na VIX jako formy pojištění," tvrdí Larry McMillan z McMillan Analysis. "Všeobecné pravidlo pro portfolio 100 tisíc dolarů investovaných do širokého trhu je nákup 6měsíčních call opcí, které jsou 7,5 bodu mimo peníze. Docílíte tím zajištění všech rizik po 10% poklesu trhu." Z konstrukce křivky futures na VIX předpovídá McMillan snadno vydělané peníze prostřednictvím call opcí na iPath S&P 500 VIX ETN.

iPath S&P 500 VIX ETN
iPath S&P 500 VIX ETNZdroj: Bloomberg

I když by výše uvedené obchody měly ve volatilním prostředí generovat výnos, minulé výnosy samozřejmě negarantují budoucí výkon. Zejména na silně korelovaném trhu. Proto někteří stratégové doporučují jako nejbezpečnější přístav v bouři hotovost.

"Pokud sázíte na diverzifikovaný koš akcií, existuje vysoká pravděpodobnost, že spousta titulů z vašeho portfolia zažije na začátku roku nepříjemné období," píše se v reportu Bespoke. Ptejte se proto sami sebe: "Kdybych ještě tuto akcii nevlastnil, nakupoval bych ji znovu jako novou pozici?" Pokud chcete navýšit hotovost, prodejte všechny akcie, v jejichž případě si odpovíte "ne".

 

500 let inflace: Růst cen nikdy nebyl norma, pokud nebyla válka. Změnilo to 20. století a mantra růstu?

500 let inflace: Růst cen nikdy nebyl norma, pokud nebyla válka. Změnilo to 20. století a mantra růstu?

Možná nejdelší graf "inflace", jaký jste kdy viděli, napovídá, že 20. století převrátilo historické pořádky na hlavu. Větší nabídka produktů a služeb, moderní pojetí peněz a platebních systémů, orientace na spotřebu a rostoucí zadlužení - to vše a mnohé další přispělo k tomu, že se z růstu cen stal jeden z nejvíce vzývaných fenoménů současného světa.

Proč rally na trhu s ropou nevydrží? 4 důvody a jeden odraz mrtvé kočky 

Proč rally na trhu s ropou nevydrží? 4 důvody a jeden odraz mrtvé kočky

Cena ropy za uplynulé tři obchodní dny vzrostla o více než 20 %, technicky vzato tedy na trhu s ropou převzal vládu býk. I tak se ale stále mluví o levnější ropě jako o jednom z dominantních faktorů pro vývoj trhů v roce 2015. Někteří tradeři věří, že ropa má již dno za sebou, Morgan Stanley ale varuje, že drobné rally na trhu s černým zlatem sice mohou nastávat, ale prostor pro zdražování komodity je omezený a růsty nejsou udržitelné.

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.02.20234 tipy, jak připravit domov na jaro Jana Nováková (Hornbach)
13.06.2022Jak se tvoří investiční tipy - Branislav Soták Patria (Patria Finance)
11.03.20214 tipy, jak zvětšit malý byt Jana Nováková (Hornbach)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688