Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  04.02.2015 09:57:04

Stávka v rafinerii a klesající vývoz z Libye zvyšují cenu ropy

  WTI ropa (CLH5: $51,2 +3,2 %) a Brent ropa (LCOH5: $56,7 +3,6 %) již třetí den posilovaly díky stávce v amerických rafineriích a poklesu libyjského exportu. Možnost snížení zásob pohonných hmot vedla k silnému zhodnocení benzínu a topných olejů, které tak podpořily surovou ropu.  

Investoři, kteří se obávali, že promeškají růst cen, se postavili do fronty na energetické akcieETF. Při pohledu na ceny futures za posledních pár dní se zdá, že vzniklý pozitivní impuls by mohl ještě v nejbližší době vydržet.  


V tuto chvíli jsou dvěma hybateli ropa Brent a topný olej ICE. Díky nim vzrostla cena Brent proti WTI na 5,6 dolarů za barel nejen kvůli předpokladu, že snížená poptávka rafinerií vzhledem ke stávkám dále zvýší americké zásoby surové ropy.  


Podporu Brentu poskytuje i zhoršující se situace v Libyi, jejíž vývoz klesl na nejnižší úroveň za posledních 6 měsíců. Ve středu bude zveřejněna inventární zpráva za celý týden před propuknutím stávek.  


U zásob surové ropy se i tak předpokládá růst o 4,5 milionu barelů (podle Bloombergu) a současně se předpokládá slabý pokles u benzínu a destilátů. Podle přehledu pohybů surové ropy v Cushingu se odhaduje, že zásoby vzrostly v minulém týdnu o více než dva miliony barelů na roční maximum.

 


 

Po více než 200 dnech poklesu jsme nyní viděli, jak ropa Brent a po ní i ropa WTI opět získaly pozitivní směr. Fundamentální ukazatelé však v této fázi nepředpokládají větší zotavení vzhledem k očekávání, že přehlcení celosvětové poptávky by mohlo v příštích měsících ještě vzrůst. Rostoucí ceny surové ropy umožní mnoha výrobcům břidlicové nafty nastartovat forwardový hedging na výdělečné úrovni a tím udržet i úroveň produkce.

Jedna věc jsou fundamentální ukazatele, druhá je současný směr, který vytahuje z trhu krátké pozice. Další tři úrovně, na něž je třeba se zaměřit z hlediska růstu cen, je retracement (zpětný pohyb) na úrovni 51,28 (dosaženo) a 53,10 následované trendline resistance na úrovni 55 USD.  

 

 

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank 

 

O autorovi:

 

Ole Hansen je odborníkem na obchodování s využitím všech druhů investičních nástrojů. Může se pochlubit více než dvacetiletou zkušeností s nákupy i prodeji. Do Saxo Bank přišel v roce 2008 a stal se součástí jejího strategického a analytického týmu jako vedoucí strategie komodit. Před příchodem do Saxo Bank Ole Hansen 15 let pracoval v Londýně, kde byl zodpovědný za chod obchodního výkonného týmu pro multi-asset FuturesForex hedgeové fondy. V současné době se soustředí především na vývoj komodit. Jeho týdenní zpráva na téma komodity je pravidelně publikována na online bázi a v tištěných médií po celém světě.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688