Strava a naše zdraví: javorový sirup, charakteristika a použití

Javorový sirup je kanadská specialita, která se stále více využívá i u nás. Je to 100% přírodní sladidlo, které je zdravou a zároveň i chutnou náhradou bílého cukru. Kvalitní BIO javorový sirup (anglicky maple syrup) neobsahuje žádné přidané sladidla, barviva ani konzervační látky. Ve srovnání s bílým cukrem, jehož nutriční hodnota je nulová, obsahuje javorový sirup 20 tělu prospěšných látek a antioxidantů. Je mimořádně bohatý na minerální látky, zejména vápník a draslík. Obsahuje také mangan, zinek, fosfor, železo, riboflavin, niacin, thiamin a vitamíny skupiny B.

Tato hnědá, čirá tekutina se sladkou zemitou chutí se vyrábí z mízy javoru cukrového (Acersaccharinum). Výroba javorového sirupu je drahá, na získání jednoho litru javorového sirupu je potřebných 40 litrů javorové šťávy. Proto se v obchodech často objevují levné imitace javorového sirupu, které však s kvalitním javorovým sirupem nemají nic společného. Javorový sirup se vyrábí ve variantách A, B nebo C, přičemž C varianta je nejtmavší a má i nejintenzivnější chuť. (Viz video Postup výroby javorového sirupu na youtube.com).

Hla vním producentem javorového sirupu je kanadská provincie Quebec, která produkuje až 75% celosvětové produkce. Zajímavostí je, že tento sirup může klidně zmrznout a po rozmrazení má stejnou kvalitu. Větší zásoby se tedy dají skladovat i v mrazničce.

Javorový sirup je vhodný:

• při tvorbě bílých krvinek
• na posílení imunity a nervů
• na ochranu těla před volnými radikály
• na posílení srdce
• na snížení cholesterolu
• jako zdroj vápníku a draslíku
• jako prevence aterosklerózy a rakoviny
• jako zdroj energie
• při léčbě zánětů
• jako sladidlo pro cukrovkáře 2. typu (po konzultaci s lékařem)

Doporučená dávka je jedna lžíce javorového sirupu denně. Kromě sirupu jsou v prodejnách zdravé výživy k dispozici i produkty jako javorové máslo, javorové bonbony, javorový cukr, javorový karamel nebo javorové želé.

Využití javorového sirupu je všestranné. Dá se použít všude tam, kde cukr, tedy na slazení, vaření i pečení. Používá se ho trochu méně než bílého cukru, protože je sladší (přibližný poměr je 4: 3). Má i více kalorií než cukr, ale méně než med. Využívá se při příprava různých druhů jídel, jako jsou například: dezerty, koláče, palačinky, pečivo, maso (při přípravě marinád), ryby, saláty, omáčky, vločky, jogurty, koktejly, zmrzlinové a ovocné poháry, a také na slazení mléka, kávy a čaje.

Známé je i využití javorového sirupu při detoxikaci.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky