Martin Beneš (HB Partners)
Investice  |  03.02.2015 14:10:12

Vepřové maso v produkčním žebříčku v USA letos pokoří maso hovězí

Poprvé od roku 1952 by v letošním roce objem produkce vepřového masa ve Spojených státech měl dle USDA pokořit celkové množství vyprodukovaného masa hovězího, které by tak v produkčním žebříčku kleslo až na třetí příčku. První místo zabírá v posledních dvou desetiletích pravidelně maso kuřecí.

Trhu s vepřovým masemUSA se podařilo zmátořit se z následků smrtelného virusu v loňském roce, zatímco rekordně vysoké ceny masa a současně levnější krmivo vedly k nárůstu chovu prasnic a vepřů s vyšší celkovou váhou. Odhad amerického ministerstva zemědělství (USDA) ukazuje, že produkce vepřového masa v U.S. by v roce 2015 měla vzrůst o 4,6% na nový rekord. Oproti tomu se chovatelé skotu stále ještě plně nevzpamatovali z následků neobvyklých such v roce 2012. Produkce hovězího masa by tak ve Spojených státech v letošním roce mohla klesnout až na 22leté minimum.

roce 2014, kdy průjmová prasečí epidemie zabila milióny selat po celé zemi a nabídka klesla na minimum, vzrostly ceny šunky a vepřových kotlet ve státech na nová historická maxima. V posledních měsících se však daří chovy vepřů dostatečně doplňovat, a tak s rostoucími dodávkami a poptávkou klesají ceny pro americké odběratele a roste důvěra trhu v nárůst dodávek vepřového masa v letošním roce.  

Vládní zpráva z 23. prosince 2014 uvádí, že chov prasnic v posledních třech měsících konče 1. prosincem zaznamenal největší nárůst od roku 1998 a dosáhl nejvyšší úrovně za posledních 5 let. Populace vepřů vzrostla v porovnání se stejným obdobím předešlého roku o 2% na 66,05 miliónů kusů, tedy nejvyšší úroveň za posledních 5 čtvrtletí.

Dva roky rekordních sklizní kukuřice a sóji snížily náklady na výkrm a váha prasat roste. V loňském roce činila průměrná jateční váha 216 liber, přičemž v květnu 2014 dosáhla až 222 liber. V roce 2013 činil průměr 208 liber. Dle pravidelného výhledu amerického ministerstva zemědělství z 12. ledna vzroste produkce vepřového masaUSA v letošním roce na nový rekord 23,908 miliard liber a spotřeba na osobu dosáhne pětiletého maxima. Oproti tomu produkce hovězího masa by měla naopak klesnout o 1,7% na 23,901 miliard. U kuřecího masa se čeká nárůst na úroveň nového historického maxima 39,206 miliard liber.

Nárůst dodávek byl na americké burze Chicago Mercantile Exchange příčinou poklesu ceny vepřových půlek v průběhu letošního ledna o 11%, největšího minimálně od roku 1986. Cena CME futures kontraktů, jež v průběhu loňského března posílily na nový rekord 133,425 centů za libru, klesla 23. ledna na úroveň čtyřletého minima. Včerejší obchodní seanci na burze CME uzavřel nejaktivnější dubnový futures kontrakt na vepřové půlky na 70,925 centech za váhovou libru. Dle nezávislých odhadů by ceny vepřového masa ve státech v letošním roce mohly klesnout až k 65 centům za libru.

Riziko většího či menšího růstu cen však přetrvává. Symbolizuje jej možnost zpomalení produkce nebo naopak další nárůst poptávky. I přes lepšící se imunitu a míru prevence zde navíc stále existuje nebezpečí nákazy, jelikož prasečímu viru se daří především v zimních měsících. Otázkou také zůstává, zda se farmářům ve státech podaří udržet jateční hmotnost vepřů na stávajících úrovních, jelikož vyšší hmotnost znamená více přeplněné kotce a ohrady, což může být dlouhodobě neudržitelné. 

 





Naši zkušení makléři se na kapitálových trzích pohybují již mnoho let a dokáží poradit i ve složité situaci.
Přistupujeme ke každému klientovi individuálně, ať již se jedná o začínajícího investora a tradera nebo o zkušeného burzovního profesionála.

Jsme vždy připraveni Vám poradit s implementací konkrétních obchodních strategií, kterým důvěřujeme a které mají svou historii. Tam kde ostatní utíkají z boje, my vidíme příležitost.

Pro více informací navštivte www.hbpartners.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688