Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.02.2015 13:18:36

Léta to vycházelo, bude i v roce 2015? Býčí hitparáda inspiruje k opačné sázce

Stratégové z Wall Street jsou takřka bez výjimky naladěni optimisticky, pokud jde o vývoj cen amerických akcií v roce 2015. Ve světle ukončeného kvantitativního uvolňování Fedu zaujme mimo jiné i to, že Goldman Sachs patří ve výhledu k nejstřízlivějším. Titulní strana aktuálního magazínu Barron's pak vyznívá lakonicky - růst cen akcií bude pokračovat.

Mezi stratégy, které magazín Barron's oslovil, se nenašel žádný, který by měl cílovou cenu indexu S&P 500 pro rok 2015 nastavenu pod 2 100 body. Absence medvědů ve výběru je varující, kontrariáni jistě vědí, o čem je řeč. Když všichni čekají růst, mnohdy nastane pravý opak. Ale je jasné, že Barron's se nezeptal všech.

Výhledy stratégů na rok 2015

Tabulka ukazuje u stratégů postupně cílovou cenu indexu S&P 500 pro závěr roku 2015, zisk na akcii indexu S&P 500 za rok 2015, předpokládanou míru růstu amerického HDP v roce 2015, očekávaný výnos 10letého vládního dluhopisu USA, a nakonec preferované sektory a odvětví, kterým by se měli investoři spíše vyhnout.

Časopis píše také o paritě eura s dolarem, která má pomoci evropským akciím.

Býčí trend vývoje indexu S&P 500 trvá již téměř šest let a je čtvrtý nejdelší v historii. Navzdory nejistotám v ekonomice a vzrůstající volatilitě by ale měl podle finančního magazínu růst pokračovat. Oslovení stratégové počítají s posílením akcií o zhruba 10 %, bez výjimky předpokládají také nárůst výnosů amerických 10letých vládních dluhopisů.

Adam Parker z Morgan Stanley předpokládá další růst aktivity na trhu fúzí a akvizic, firmy by podle něj měly také začít více investovat. Svůj roční výhled nazval "Zatím žádná bublina" a do roku 2020 si umí představit index S&P 500 nad 3 000 body.

Jonathan Glionna z Barclays není tak optimistický. Podle něj jsou ziskové marže firem na maximu, které již nebudou zlepšovat, a aktivita firem, pokud jde o zpětné odkupy akcií, bude polevovat. V době, kdy byl index S&P 500 okolo 2 070 bodů, vydal výhled s cílovou cenou 2 100 bodů (stejnou mají i Andrew Garthwaite z Credit Suisse a David Kostin z Goldman Sachs). "Vstupujeme do období nižších výnosů z akcií," napsal tehdy. Doporučil podvážit americké akcie v portfoliích ve prospěch těch neamerických. Je ale mezi stratégy spíše výjimkou.

Chcete se stát milionářem? Dodržujte tato čtyři pravidla 

Chcete se stát milionářem? Dodržujte tato čtyři pravidla

Jak to, že někdo díky investování dokáže pravidelně vydělávat obrovské peníze, zatímco jiný má co dělat, aby se vůbec udržel v plusu? Motivační kouč a autor řady bestsellerů o cestě k úspěchu Tony Robbins si stejnou otázku kladl tak dlouho, až ji nakonec položil padesáti "self-made" miliardářům, držitelům Nobelovy ceny, finančním legendám a uznávaným obchodníkům.

Býků není nikdy dost

Často zaznívá názor, že americká ekonomika je natolik silná, že to opět bude podporovat akciové trhy v USA. Že nejspíše Fed začne zvyšovat sazby a že budou možná chybět stovky miliard dolarů, na které byl trh v posledních letech díky odkupům dluhopisů zvyklý, se jako mávnutím kouzelného proutku přestalo řešit. Alespoň zdánlivě.

Mezi býky se tradičně na prahu roku 2015 zařadil profesor z Wharton School při University of Pennsylvania a investiční poradce Wisdom Tree Funds Jeremy Siegel. Americké akcie jsou podle něj stále levné, vyšší valuace jsou podle Siegela zdůvodnitelné prostředím trvale nižších úrokových sazeb, než na jaké byl trh dříve zvyklý. Férovou hodnotou nejsledovanějšího amerického indexu je podle něj aktuálně 2 300 bodů.

Dan Greenhaus z BTIG ve svém výhledu píše, že "není býk, ale ještě není medvěd". S&P 500 vidí za rok na hranici 2 200 bodů. Vedle nízkých sazeb a růstu ekonomiky již v listopadu zdůrazňoval pozitivní dopady levnější ropy na americkou ekonomiku.

Zhodnocení amerických akcií o 5-10 % ze současných hodnot předpokládají také David Bianco z Deutsche Bank (cílová cena S&P 500: 2 150 bodů), Julian Emanuel z UBS (2 225) nebo John Stoltzfus z Oppenheimer (2 311). Brian Belski z BMO Capital na základě svých modelů očekává nárůst amerického akciového benchmarku na 2 250 bodů při zisku na akcii 126 dolarů.


Celkově jsou stratégové velice optimističtí. Po růstu o více než 200 % za necelých šest let nelze očekávat posílení akcií v řádu desítek procent za rok, a tak i historicky průměrné zhodnocení bude považováno za velice uspokojivé. I v předchozích letech byl Barron's ve svých výhledech hodně býčí, na což opatrní vyvolávači tržních bouří s úsměškem poukazovali jako na kontrariánský signál. Akcie ale posilovaly v souladu s názory prezentovanými v populárním finančním médiu. V roce 2015 ale tiskárny peněz ve Fedu dost možná zůstanou nečinné. Dokáže se s tím trh vyrovnat?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688