Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  29.01.2015 14:15:41

Nákup nemovitostí: správný čas na koupi, pro bydlení i investici

Současná doba je vzhledem k nízkým cenám nemovitostí a výhodným sazbám hypoték příznivá pro nákup nemovitosti, ať už pro vlastní bydlení nebo pro investici do budoucna. Výběr té správné a vhodné nemovitosti je pro většinu z nás životním krokem. Abychom za pár let tohoto kroku nelitovali, měli bychom si předem udělat pečlivou analýzu a zvážit všechna fakta, radí portál Realitnitrznice.cz.  

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr domu či bytu, je lokalita. „Když vybíráte nemovitost, měli byste si pohlídat dostatečnou občanskou vybavenost – školy, školky, zdravotnická zařízení, nákupní možnosti a dopravní dostupnost. Je dobré si všímat, v jaké kvalitě je příjezdová cesta, kde zastavuje autobus či vlak, jak dlouho vám bude trvat cesta do zaměstnání. Všímejte si rovněž blízkého okolí, zda není poblíž dálnice, letiště, průmyslová zóna, případně zda se s nimi nepočítá v územním plánu obce,“ radí Renata Maternová z portálu Realitnitrznice.cz. „Doporučuji si projít lokalitu v různé denní doby. Může se totiž stát, že objevíte výrazný rušivý element, který by vám mohl v budoucnu bydlení znepříjemnit,“ dodává.

Stav a možné skryté vady nemovitosti zjistí nejlépe nezávislý odborník. Proto se vyplatí do expertní analýzy investovat. Navíc může být nezávislé posouzení jedním z nástrojů, kdy je možné s prodávajícím vyjednat případnou slevu. Každý by si měl předem rozmyslet, co vlastně hledá, zda chce raději byt nebo dům se zahradou, u kterého je třeba počítat s daleko větší údržbou. Zvážit je třeba také, jestli nemovitost bude vyhovovat všem členům rodiny. Uvedená cena nemusí být vždy konečná. „V případě, že nemovitost kupujete prostřednictvím realitní kanceláře, většinou je možné usmlouvat slevu až ve výši 10 %. Pokud se objeví nějaké skryté vady, může to být ještě daleko víc,“ říká Renata Maternová z portálu Realitnitrznice.cz.

Tipy Realitnitrznice.cz, na co si dát pozor při výběru nemovitosti:
•  Veškeré dokumenty nechte posoudit odborníkem – rozhodně nepodepisujte smlouvu, ve které stojí, že nemovitost kupujete tak, jak je. Vzdali byste se možnosti reklamace skrytých vad a případné kompenzace.

• Je vhodné nechat si zhotovit nezávislý odhad ceny. Zjistíte tak, jaká je skutečná hodnota nemovitosti. Pokud ji kupujete na hypotéku, odhadce je nezbytný.

• Zjistěte si maximum informací. Počítejte s tím, že realitní kancelář hájí své zájmy, ne vaše. Na negativa vás obvykle neupozorní. Zavolejte na stavební a na obecní úřad, obejděte sousedy, poptejte se u známých. Zajímejte se o to, jak se v místě žije, jaké má obec s lokalitou zájmy, jací jsou sousedé.

• Pohlídejte si energetický štítek. Ten je povinnou součástí každé prodávané nemovitosti.

• Nespěchejte, nekupujte pod tlakem. Jedním z taktik realitních makléřů je tvrdit, že mají několik žhavých zájemců a vy si musíte s rozhodnutím pospíšit.

• Myslete na budoucnost. Může se stát cokoliv a vy budete muset nemovitost zase prodat. Kupovat dům nebo byt v neatraktivní lokalitě, kde ceny dlouhodobě klesají, je špatné rozhodnutí.

Koupi nemovitosti usnadní osobní makléř
Najít vysněný dům nebo byt je běh na dlouhou trať. V případě koupě nemovitosti na vlastní pěst dochází k samotnému obchodu v řádech měsíců, někdy trvá její hledání i rok. Osobní makléř jako nezávislý profesionál dokáže celý proces koupě nemovitosti zkrátit a zlevnit. Od zadání poptávky po hledané nemovitosti až po její koupi často neuplyne víc než čtvrt roku a cena bývá až o 15 % nižší.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688