Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  28.01.2015 08:55:21

Řecké volby: Vládní výdaje a napětí v EU se zvýší

28/01/2015/ Zlaťáky.cz - V návaznosti na nedělní výsledky řeckých voleb dochází k poklesu nejen u komoditních kovů ale i eura. Investoři a obchodníci nabyli v minulém týdnu dojmu, že se míří do důležitých voleb. Přetrvával tedy pocit, že zisky u zlata a stříbra budou pokračovat i na začátku obchodování tohoto týdne.

 

Graf - vývoj zlata za 30 dní

Výsledky řeckých voleb dávají jasný signál, že se šetřit v této zemi nebude a úsporná opatření budou nahrazena vysokými vládními výdaji, především v sociální oblasti. Vítězství SYRIZY zároveň vyvolává další obavy o životaschopnost Evropské unie v současné podobě v dlouhodobém horizontu. Hlavní otázkou zůstává, jak dlouho budou Němci ochotni tolerovat a dotovat politiku Řecka. V létě bude Řecko potřebovat další velkou infuzi ze strany EU, aby zůstalo solventní. Světové trhy přijaly zprávy z Řecka docela dobře. Evropské akcie ve většině případů neztrácí.

Pozornost zaměřená na Řecko nebude trvat dlouho, a další důležité události jsou již na obzoru, včetně pravidelného zasedání amerického Federálního rezervního výboru pro volný trh (FOMC), které začíná v úterý a končí ve středu odpoledne. Obchodníci se budou opětovně snažit najít indície, které by pomohly najít odpověď na otázku, kdy americká centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby. Poslední vývoj, včetně vývoje cen ropy, vedou mnohé obchodníky k přesvědčení, že Fed nemusí zvyšovat úrokové sazby příliš rychle a může počkat se zvyšováním až na začátek roku 2016.

Čínská měna yuan klesla na měsíční minimum, v reakci na informaci, že Čína zvažuje další měnová stimulační opatření. Ruský rubl čelí vyššímu protiinflačnímu tlaku vůči světovým měnám, a to v reakci na dramatické víkendové boje na Ukrajině a z důvodu další hrozby sankcí proti Rusku ze strany USAEvropské unie.

„Periodická tabulka komodit“ - vzestupy a pády

V jak rozdílné pozici se nacházeli na konci roku 2014 komoditní lídři z roku předcházejícího. Ropazemní plyn jsou důkazem vysoké volatility komodit, které v krátkodobém horizontu dokážou výrazně posílit, ale i výrazně ztratit. I když se ceny komodit v krátkém časovém horizontu houpají nahoru a dolů, v dlouhodobém horizontu naplňují investiční očekávání, která jsou založena na základech ekonomických zákonů nabídky a poptávky.

 

Graf - vývoj komodit

Navzdory aktuálnímu sentimentu ve zlatě, zaznamenal žlutý kov v roce 2014 ztrátu -1,7% ve vztahu k americkému dolaru, v některých měnách tomu však bylo jinak. V roce, kdy mnoho měn oslabilo své pozice a zaznamenalo až dvouciferný pokles (viz ruský rubl, argentinské peso, švédská koruna, japonský jen, euro atd.), zlato navyšovalo svoji tržní hodnotu.

Stříbro se projevilo jako kov mnohem méně stabilní než zlato. Stříbro ztratilo téměř 20%, a typické stejnosměrné výkyvy vůči zlatu byly narušeny, případně se projevovaly daleko výrazněji.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1.

27. leden 2014 v 10:30

VB

HDP

2.

27. leden 2014 v 00:00

Evropa

Setkání zemí ECOFIN

3.

28. leden 2014 v 20:00

USA

Zasedání FEDu – rozhodnutí o úrokové sazbě

4.

29 leden 2014 v 00:00

Itálie

Aukce 10letých dluhopisů

5.

29 leden 2014 v 00:50

Japonsko

Maloobchodní tržby

6.

29 leden 2014 v 09:55

Německo

Míra nezaměstnanosti

7.

29 leden 2014 v 14:30

USA

Žádost o podporu v nezaměstnanosti

8.

30 leden 2014 v 00:50

Japonsko

Průmyslová produkce

9.

30 leden 2014 v 14:30

USA

HDP

Predikce na tento týden:

Ceny zlata jsou na začátku obchodování v tomto týdnu na nižší úrovní s podporou v těsné blízkosti 1280 dolarů. Prolomení této úrovně by mohlo signalizovat začátek hlubší korekce směrem k 1260 dolarům. Krátkodobý trend je medvědí a zároveň však střednědobý trend vykazuje býčí znaky s cílem 1330 dolarů.

Hranice odporu: 1290 USD/Oz a 1300 USD/Oz   
Hranice podpory: 1280, 1260 USD/Oz

Přejeme Vám hodně úspěchů!

Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688