Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  26.01.2015 17:42:39

Řecké volby: nyní je to již opravdu na ECB a EU

Řecko nemá na výběr: buď poslechne trojku nebo opustí euroVítězství strany SYRIZA je pohromou, ale, koneckonců, Řekové udělali to, co jsme od nich čekali. Řecko musí zaplatit 22,3 mld. na jistinách a úrocích různých půjček.

Výsledek řeckých voleb je horší, než se očekávalo. Bez ohledu na to, jak to nakonec dopadne, je projev nesouhlasu s úspornými opatřeními skutečně masivní. Ale mohlo by to být jen prázdné gesto, protože Řecko ve skutečnosti nemá moc na výběr: poslouchat Trojku[1] nebo opustit euro. Pochybuji, že by se druhá alternativa stala realitou, protože Řekové jsou sice unaveni z úsporných opatření, ale nikoli z Evropanství.

Při psaní vidím, jak klesá EUR / USD, nyní je na hodnotě 1,1145. Očekávám, že řecký akciový trh klesne zítra o 5 %, Evropa pak celkově o 2 %. Tento trend by mohlo změnit vstřícné gesto Německa, ECB a EU, které je ovšem v tomto týdnu nepravděpodobné.

Teorie her praví, že bude nalezeno řešení, jež se blíží k optimu pro všechny strany. Hrozí ovšem riziko, že to bude trvat déle, než na co má trh nervy.

SYRIZA se prosadila více, než se čekalo to činí odmítavou reakci pravděpodobnější

SYRIZA se prosadila dokonce více, než očekávaly výzkumy veřejného mínění. V době mého psaní je ztráta Nové demokracie 10 % a není vyloučeno, že SYRIZA dostane dost silný mandát k tomu, aby mohla vládnout sama.

Tento vývoj je pohromou pro úsporná opatření i zdravý rozum. Ovšem, sečteno podtrženo, Řekové udělali to, co jsme očekávali. Zoufalství vehnalo voliče do náruče levicové vlády, jejíž rétorika mi připomíná dobu mého mládí (před mnoha desetiletími) v sedmdesátých letech: Soudruzi, kapitalismus, imperialismus, to jsou slova, která jsem dnes slyšel v televizních rozhovorech. Jeden se může pousmát a říct si: Jak si kdo ustele, tak si lehne.

Klíč pro reakci trhu spočívá ale zcela jinde od počátku krize většina dluhu změnila majitele. Z místních evropských bank na EU a ECB prostřednictvím zejména Evropského nástroje finanční stability. Řecko musí zaplatit 22,3 mld. EUR jistiny a úroků na různých půjčkách a to není málo, neboť to je skoro přesně částka, kterou vláda tento rok zaplatí za všechny státní zaměstnance[2].

Věřitelé jsou napjati: Řecko má zaplatit Evropské centrální bance 8 mld. EUR, z čehož 7,6 mld. EUR je splatných v červenci / srpnu. Předpokládejme, že v tomto ohledu bude dosaženo nějaké dohody nejpozději do června.

Kdo je vlastníkem řeckého dluhu?

Přehled (přibližný) složení věřitelů v případě Grexitu je následující[3]:

ESM[4]: 145 mld. EUR půjček. ESM je zdaleka největším věřitelem Řecka. Zespolečenštili jsme riziko z bankovních rozvah na daňové poplatníky v Evropě. Tyto půjčky mají nejvýhodnější podmínky (pro Řecko).

MMF: 20,1 mld. EUR

ECB: Půjčila více než 55 mld. EUR nahromaděných v rámci programu SMP[5].
Trh bude s výraznou reakcí čekat na vyjádření věřitelů

Pohyb trhu budou určovat reakce Německa, EU a ECB na výsledky voleb. Řecko ztratilo svou nezávislost na vrcholu krize. Dluh vůči HDP činí 175 % a stále roste, což bez jeho odpuštění činí všechny snahy marnými.

Tento odkaz ukazuje hloubku problému: řecké dluhové hodiny[6]

  • roční úroky: 30 miliard EUR;
  • úroky za vteřinu: 972 EUR;
  • dluh na jednoho obyvatele: 38 755,- EUR.

Politické riziko: Velké?

Na FT již běží titulek: Stane se Tsipras ze SYRIZA novým Lulou nebo Chavezem?[7]

Nevím, samozřejmě, ale vím, že:

  • Evropa zaznamenala první velký projev politického extrémismu. Jsem si jistý, že si toho všimlo mnoho stranických vůdců v zemích s blížícími se volbami, v popředí s DánskemVelkou Británií.
  • trhy nenávidí nejistotu a vývoj podléhající iracionálnímu chování politiků.
  • Řeckopotřebuje najítspoustu peněz,nebokompromis,předkoncemčervna, v opačném případě ECBztrácítvář, a to se nemůže stát!

Větší nebezpečí spočívá v tom, že ačkoli se politicky stalo to, co jsme očekávali, trh zaostává v posouzení rizik. Převládající názor stále uklidňuje, že bude dosaženo kompromisu a obvyklé dohody. Ale fakta hovoří jinak: Dluh je nyní vlastněn vládami a daňovými poplatníky.

Je mnohem jednodušší přijímat rozhodnutí o penězích ostatních, ale tentokrát neexistují žádné nové kapsy, do kterých by mohl být závazek přesunut.

Řecko řeklo: Už toho bylo dost. EU / ESM a IM řekly: Ještě to není dost. A trh možná řekne: Už toho mám dost.

SNB vypršel čas na reagování na trh v předminulém týdnu, ECB došly sliby a reagovala minulý týden, Řecku vypršel čas (a trpělivost) tento týden příště? ECB / ESM a EU musí přijmout rozhodnutí: Něco, co politici, a systémy obecně, jen zřídka dělají dobře.

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank

V březnu 2011 byl jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank. Do Saxo se vracel po dvouleté přestávce, během které pracoval jako investiční ředitel společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má víc než dvacet let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování.

 

[1] Trojice (Trojka) je v kontextu řeských úsporných opatření společné označení pro Evropskou komisi, Mezinárodní měnový fondEvropskou centrální banku

[2] Zdroj: New York Times, Nomura a MMF

[3] Zdroj: MacroPolis

[4] Evropský stabilizační mechanismu

[5] Securities Markets Programme Program pro trhy s cennými papíry, v rámci kterého ECB nakupovala dluhopisy v letech 2010-12.

[6] http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

[7] http://www.ft.com/intl/cms/s/0/bf1659fe-a32f-11e4-bbef-00144feab7de.html?siteedition=intl#axzz3PrlnXemk

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688