BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  22.01.2015 14:29:25

SanDisk plánuje odkoupit 17 % vlastních akcií, jak zareaguje titul?

Producent pamětí SanDisk (SNDK), který je dodavatelem také pro společnost Apple (AAPL) a její iPhony, včera po uzavření obchodování na Wall Street reportoval hospodářské výsledky, které překonaly očekávání.

Za uplynulý 4Q nicméně zisk meziročně klesl o více než 40 % na 201,9 mil. USD, tj. 0,86 USD/akcii. Po očištění o jednorázové položky, včetně akciových kompenzací, dosáhl 1,30 USD/akcii. Trh očekával 1,27 USD. Příjmy jen zanedbatelně vzrostly na 1,74 mld. USD. Překonaly tak mírně předchozí samotný firemní odhad ve výši 1,73 mld. USD. Ten byl však již v minulém týdnu výrazně snížen z předchozích solidně „růstových“ 1,8-1,85 mld. USD.

Výhled

Právě výhled tržeb pro nejbližší období se zdá být „kamenem úrazu“. Představitelé společnosti při konferenci k výsledkům uvedli, že v současném Q očekávají pokles tržeb na 1,4-1,45 mld. USD, resp. za celý rok mají dosáhnout 6,5-6,8 mld. USD. Trh očekával mezikvartální pokles jen na zhruba 1,6 mld. USD, resp. za celý rok přes 7,2 mld. USD. Letošní příjmy SanDisku by se tak příliš nemusely lišit loňským rekordním 6,63 mld. USD (meziročně vzrostly o +7 %).

Pro růstově naladěný trh je výhled zklamáním (společně i s poklesem marží ve 4Q) a dle nočních indikací dnes zřejmě titul zamíří až na 9měsíční minima k hladině 75 USD. U té lze však spatřovat poměrně výrazné technické faktory (blíže zde). Od výraznějších poklesů by titulu mohl zabránit i zveřejněný pokračující přechod firmy na produkty s vyšší přidanou hodnotou. Paměti SSD již loni tvořily 29 % tržeb společnosti.

Zpět ale také k oznámeným činům společnosti s přímým vlivem pro akcionáře.

Dividenda a odkup vlastních akcií

SanDisk (SNDK) společně s výsledky deklaroval také Q dividendu opět ve výši 0,30 USD/akcii. Rozhodné datum pro nárok bylo stanoveno na 2. března (ex-date tedy 26.2.), výplata následně na 23.3.2015. Ve vztahu ke včerejší závěrečné ceně 80,44 USD lze dividendový výnos stanovit na 1,5 %. Vzhledem k dnešnímu očekávanému poklesu titulu se výnos ještě o něco zatraktivní.

Mnohem výraznějším způsobem však SanDisk (SNDK) přerozděluje akcionářům prostředky formou odkupu vlastních akcií, když s tímto programem začal na konci roku 2011. Včera oznámil poměrně výrazné rozšíření odkupu. Představenstvo totiž rozhodlo, že firma v tomto ohledu může vydat dalších 2,5 mld. USD. Společně s ještě nenaplněným předchozím odkupem se celková částka rozšířila na 3 mld. USD.

Tržní kapitalizace společnosti ke včerejšku dosahovala 17,75 mld. USD, tzn. k aktuální zavírací ceně by se jednalo o odkoupení výrazných téměř 17 % nyní vydaných akcií. Společnost nicméně nestanovila časový horizont, kdy by mělo dojít k naplnění programu. Odkupy mají probíhat i v závislosti na řadě faktorů, včetně vývoje cash flow. To je přitom u firmy silné, přestože meziročně došlo díky i vyplaceným dividendám a odkupům k jeho zhruba 18 % poklesu. SanDisk (SNDK) nicméně ke konci 4Q disponoval hotovostí či jejími ekvivalenty ve výši 809 mil. USD.

Kurzový vývoj

Akcie SanDisk (SNDK) již v minulém týdnu negativně zasáhl zmiňovaný snížený odhad příjmů za 4Q. Titul se tak obchodoval i pod hranicí 78 USD, tj. pod minimem z října, kdy se již technicky zdálo, že se titul dostal z dlouhodobého růstového trendu. V posledních měsících roku se nicméně dokázal navrátit výše. Lednový pokles však znovu otevřel danou problematiku, resp. na podruhé potvrdil konec více než 2letého růstového trendu. Kde by titul mohl nalézt podporu, resp. jak by se mohl v budoucnu obchodovat, naleznete zde. V kontextu i se zveřejněným výhledem očekávat růst akcií SanDisk (SNDK) na nová maxima se nicméně jeví jako fata morgana.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688