Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  21.01.2015 11:46:00

Jak vydělat na poklesu ceny ropy

Kolaps na trhu s ropou má své vítěze a své poražené. Stejně jako každý silný pohyb v komoditní oblasti nastoluje otázku, na které straně má investor zaujmout své postavení. Mezi nejvíce viditelné poražené v důsledku propadu cen ropy Brent a WTI v průběhu posledních šesti měsíců patří hlavní producenti ropy. Držitelé akcií těžařů ropy ztratili v průměru 33 %. Hlavní otázkou pro investory teď je, které ze zasažených společností mají sílu na to, aby přežily delší období, kdy se bude cena ropy pohybovat okolo 50 USD za barel ropy. Společnosti, které mají veliké dluhy společně s vysokými provozními náklady na těžbu, budou nezbytně prvními, které začnou mizet z trhu. Oproti tomu společnosti bez dluhů a s nízkými provozními náklady pravděpodobně přežijí. Tyto přeživší společnosti pak budou těžit z toho, až se cena ropy začne opět šplhat vzhůru. Na takové společnosti by se tedy investoři měli v současné době zaměřit.
 
Nicméně výběr vhodných akcií k nákupu není jedinou možností jak vydělat peníze na sražených cenách ropy. Nabízíme k úvaze dalších pět způsobů jak vydělat buď na zotavování, nebo dalším poklesu cen ropy. Záleží jen na tom, na kterou stranu si nyní vsadíte.
 
1. Nakupujte nízkonákladové nezadlužené producenty ropy
Těžba ropy, je přinejmenším dost drahá záležitost. Náklady na nalezení a vytěžení barelu ropy ze země se pohybuje mezi 16,88 dolaru na Blízkém východě až po 51,60 USD v případě těžby z břidlic na území Spojených států. Uvádí to ve své zprávě Americký úřad pro informace o energiích (US Energy Information Administration). Podle analýzy Citi bude podstatné množství těžařů ropy z břidlic v problémech, pokud cena ropy Brent klesne pod úroveň 60 USD za barel (současná cena je okolo 50 USD). Společnosti s náklady na těžbu okolo 80 dolarů zruší své projekty a ukončí těžbu.
 
V tomto náročném cenovém prostředí by měli investoři nakupovat společnosti bez dluhů a s nízkými těžebními náklady. Společnosti, které dokáží těžit ropu levněji, než jejich konkurence a které dokáží vydržet dlouhodobější nízké ceny ropy. Nabízí se zde tři možnosti:
 
Crescent Point Energy (NYSE, TSX:CPG): Konvenční producent ropy a zemního plynu s majetkem v Kanadě a USA. Crescent Point dokáže těžit ropu ze země levněji, než jeho kanadská konkurence z ropných písků. I přes snížení výdajů o 28 % vzhledem k minulému roku, plánuje společnost se zaměřením na těžbu v Saskatchewanu zvýšit produkci těžby na 152 tisíc barelů ropy denně. Crescent Point má dobré účetní výsledky a její dluh k 30 září 2014 dosahoval 2,8 miliardy USD. Tržní hodnota firmy je 11,55 miliard USD. CPG vyplácí opravdu velmi atraktivní dividendy ve výši 10,64 USD vzhledem k ceně své akcie. Otázkou však je, zda dokáže společnost udržet své dividendy v této výši, pokud nízká cena ropy vydrží déle. Společnost uvádí, že na dividendy sáhne, až když nebude zbytí a že zatím má k dispozici další finanční páky včetně svých úvěrových produktů, které v příštím roce mají snížit kapitálový rozpočet společnosti.
 
Husky Energy (TSX:HSE): Během minulých šesti měsíců se cena společnosti propadla o 25 %, částečně v důsledku překročení nákladů na projektu Sunrise na těžbu ropy z písků. Rostoucí a klesající obr Husky nyní nabízí dividendu v úctyhodné výši 4,69 % a tím láká investory se zaměřením kup a drž. Společnost zařadila zpátečku ve výdajích a ořezala své výdaje na rok 2015 o 1,7 miliardy USD. Omezení se dotkne ropných projektů, a projektů na zemní plyn v Kanadě. Třetina produkce společnosti pochází z těžby zemního plynu, který si vede lépe než ropa a zabezpečuje stabilní přísun financí. Společnost také očekává nárůst zisku ze společného projektu Livan s Čínou v Jihočínském moři. Společný projekt s čínskou společností CNOOC je ve druhé fázi a Husky tím získá o polovinu levnější plyn v porovnání s cenami v Severní Americe.
 
Suncor Energy (NYSE, TSX:SU): Kanadský gigant těžící ropu z písků prošel zeštíhlením poté, co odpískal v roce 2013 modernizaci svých provozů v ceně 11,6 miliard USD. Společnosti se v současné době podařilo snížit těžební náklady z 37 dolarů na 31 dolarů na barel. Oproti společnostem s nižší marží tak není Suncor Energy zatížena vysokými dluhovými náklady. Dluh společnosti dosahuje 6,6 miliard USD, což není mnoho v porovnání s tržní kapitalizací firmy ve výši 42 miliard USD. Podle analytiků je to relativně nejmenší dluhové zatížení v celém sektoru. Zajímavý je i dividendový výnos ve výši 3,17 USD, na který by mohli slyšet dlouhodobí investoři.
 
2. Přesuňte své individuální ropné akcie do ropných ETF
Výběr vhodných ropných společností je náročný i v dobrých časech, natož v těch špatných, kdy během vysoké volatility se pokoušíte chytit nůž za špičku. Přesun k energetickým ETF může být v současné době lepší strategií na rozložení rizika. Jednou z možností je nákup ETF iShares S&P TSX Capped Energy Index Fund (XEG). Tento indexový fond zahrnuje akcie ropných společností obchodovaných na torontské burze. Váha jedné společnosti v indexu nesmí přesáhnout 25 %. Držení ETF akcie může být dobrou možností, jak přežít krátkodobý pokles a přehoupnout se po nějaké době do růstu.
 
3. Vydělávejte na poklesu cen ropy
Období vhodné pro shortování ropy bylo před šesti měsíci. Nicméně pokud věříte, že ropa bude ještě klesat, můžete při správném načasování, na dalším poklesu ještě něco vydělat. Jednou z možností je nákup inverzních ETF ropy. Lze investovat do ETF zaměřených na pokles cen ropy. Jde například o oblíbený ProShares Ultrashort DJ-UBS Crude Oil ETF (SCO), případně o Horizon BetaPro NYMEX Crude Oil Bear Plus ETF (HOD). Tento derivátově založený fond nastavuje finanční páku každý den jinak a to z něj činí poměrně komplexní instrument vhodný pro zkušené investory. Na druhé straně investor, který v červnu nakoupil HOD, realizoval zisk 264,5 %. Takový zisk se dál nedá předpokládat, protože to znamenalo chytit pád ropy na začátku.
 

Pokračování ZDE

 

| sledujte nás přes Facebook |

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.05.2022Jak (ne)reaguji na poklesy cen akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.08.2015Pokles cen ropy prohloubí meziroční propad cen v průmyslu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688