Research (Česká spořitelna)
Investice  |  21.01.2015 09:39:48

Dále k švýcarské labuti a spol

V prosinci začaly švýcarské centrální bance rychle růst devizové rezervy (viz obrázek), což znamená, že Švýcaři museli masivně intervenovat proti posilujícím tendencím franku. Krok SNB tak zatím interpretujeme jako zčásti reakci na tento vývoj, přičemž se dále obávali dalšího masivního přílivu po spuštění další QE operací ECB.

Masivní intervence proti posilování měny museli provádět také Dánové, kteří v pondělí také snížili depozitní sazbu o 15 b.b. na -0,2. Dánská koruna je v ERM II, to znamená, že kurz musí vykazovat jen malé odchylky vůči euru.

Měnová politika Dánska, tak v podstatě stínuje ECB. Dánský ministr hospodářství Morten Oestergaard však podobnost se Švýcarskem vyloučil.

Včera a dnes probíhá ve Vídni konference Euromoney s názvem Fórum pro střední a východní Evropu. Představitelé centrálních bank a ministři financí samozřejmě žijí dopady vývoje kurzu švýcarského franku. Polští představitelé řekli, že je nepravděpodobné, aby kurz zlotého oslabil k psychologické úrovni 5 zlotých za frank; vidí prostor pro další snížení sazeb, ale spíše později po skončení tržních turbulencí; že – pokud bude potřeba- je NBP připravena poskytnout komerčním bankám likviditu jak ve zlotých, tak v cizí měně (guvernér Belka); že nejsou prováděny devizové intervence na zlotém a ani nejsou zvažovány; vývoj na devizovém trhu neohrožuje domácí banky (ministr financí Szczurek); Polsko nebude spěchat s nákupem CHF a USD na finančním trhu, protože nejbližší splátky dluhu v těchto měnách jsou na pořadu teprve v květnu (Klimaszewski, MF).

Managing director MNB Nagy na konferenci uvedl, že maďarská centrální banka brzy spustí banku pro špatná aktiva, která bude odkupovat od komerčních bank na dobrovolné bázi úvěry na nemovitosti. Nagy také nevyloučil, že by stát mohl odkoupit další banky podobně, jako se tomu stalo vloni u MKB Bank a Budapest Bank. Ty však mají teď pozornost MNB a vlády.


Na Euromoney konferenci ve Vídni dnes vystoupí Miroslav Singer. Bude zajímavé, zda se vysloví k ukončení intervencí švýcarské centrální banky a srovná situaci s českou ekonomikou.

 
Dana Hájková

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688